E-learning beschermingsbewind

E-learning
Gemiddeld scoort Learncare Academy een 8.2 gebaseerd op 75 reviews in de afgelopen 12 maanden

In het kort

Studieduur
4 maanden
Certificaat
Beschermingsbewind
Prijs
€ 999,00
E-learning-beschermingsbewind, NCOI, NHA, LOI, Learncare Academy

Beschrijving

Soms kan iemand zijn eigen financiën niet meer goed beheren. Bijvoorbeeld door ziekte, handicap, verslaving, schulden of andere bijzondere omstandigheden. In dat geval kan de rechter besluiten (een deel van) het vermogen van deze persoon onder bewind te stellen. Een beschermingsbewindvoerder ondersteunt hem of haar en neemt de financiële administratie over. Daarnaast is het de taak van de bewindvoerder om de inkomsten en uitgaven van de klant te optimaliseren.

Deze online opleiding leidt je in 4 maanden op tot professioneel bewindvoerder, ook wel beschermingsbewind genoemd.

Bekijk hier de proefles opleiding Beschermingsbewind terug

In de proefles geven wij uitleg over de opleiding en behandelen wij een stuk van de theorie van de opleiding zodat je een goed beeld krijgt van de opleiding. Schrijf je hier geheel gratis in.

Mooi werk, maar niet makkelijk

Als bewindvoerder speel je een belangrijke rol in het leven van jouw klant. Je helpt hem orde te scheppen in zijn financiële situatie. Mooi en dankbaar werk, maar zeker niet eenvoudig. Iemand die onder bewind is gesteld, verliest immers het beheer over zijn goederen. Dat heeft ingrijpende consequenties en kan soms leiden tot heftige emotionele reacties. Bijvoorbeeld wanneer iemand meer huishoud- of vakantiegeld wil, maar daar niet voldoende financiële middelen voor heeft. Als bewindvoerder is het jouw taak om je cliënt duidelijk uit te leggen waarom er geen ruimte is om het budget te verhogen. Dat vraagt om een geduld en inlevingsvermogen.

In deze opleiding krijg je de juiste handvatten aangereikt om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Je leert niet alleen wat er van jou als bewindvoerder allemaal wordt verwacht, maar ook hoe je het beste met je cliënt kunt communiceren.

Vooropleiding en toelatingseisen

Om deze opleiding te kunnen volgen dien je al benoemd te zijn als (assistent) bewindvoerder.
Deze opleiding is bedoelt voor professionele (assistent) bewindvoerders die hun kennis willen uitbreiden.
Deze e-learning wordt gezien als een bijscholingscursus en niet als aanvullende cursus. Wil je als professioneel bewindvoerder aan de slag en ben je nog niet benoemd, bekijk dan zeker onze klassikale of virtuele opleiding tot Beschermingsbewind.

Wat is een passende opleiding?

Of een opleiding geschikt is, is afhankelijk van diverse factoren.
Hier vind je een overzicht van passende opleidingen voor bewindvoerders en opleidingen die passend te maken zijn met een aanvullende opleiding. Je leest er ook hoe je een opleidingstoets kunt indienen.

Welke kwaliteitseisen zijn er?

Jaarlijks controleert het Landelijk Kwaliteitsbureau of je als bewindvoerder nog steeds voldoet aan de kwaliteitseisen. Meer informatie over de kwaliteits- en toelatingseisen vind je hier.

Wij adviseren je bij twijfel altijd contact op te nemen met het Landelijk Kwaliteitsbureau en de kantonrechter.

Niveau

Dit is een opleiding op hbo-niveau.

Opleidingsduur

Je kunt de E-learning beschermingsbewindvoerder binnen vier maanden afronden. Houd daarbij rekening met minimaal 15 uur studiebelasting per week. Wil je langer doen over de opleiding? Geen probleem. Je hebt maximaal 1 jaar toegang tot de online leeromgeving.

Liever klassikaal? Dat kan!

Lijkt deze e-learning je helemaal passend, maar vind je juist de interactie met andere studenten zo prettig? Kies dan voor de klassikale variant van de opleiding Beschermingsbewind incl. examen. Als het je qua tijd of budget even niet past om voor de uitgebreide variant te gaan, dan is deze e-learning ook een goed alternatief.

Voorbereiding en studiebelasting

Voor het bestuderen van de theorie en het uitwerken van huiswerkopdrachten moet je rekening houden met een studiebelasting van 10 à 15 uur per week.

Voorbereiding theorie-examen

Ter voorbereiding op het theorie-examen ontvang je diverse kennisvragen in de vorm van multiplechoicevragen en casusopdrachten. Wil je je nóg beter voorbereiden? Met onze unieke memotrainer, die je gratis bij elke opleiding ontvangt, kun je dagelijks oefenen met de leerstof én gericht trainen voor een examendatum.

Examen

Het examen bestaat uit twee onderdelen: een theorie-examen en de scriptie Sociale Kaart. Het theorie-examen maak je online en de scriptie Sociale Kaart lever je online in.

Uitslag examen

Binnen 10 werkdagen ontvang je de uitslag.

Instituut Certificaat

Voor alle twee de examenvakken moet een ruime voldoende worden gehaald, minimaal een 6. Heb je daaraan voldaan, dan ontvang je het Instituut Certificaat.

Herexamen

Ben je onverhoopt niet geslaagd? Je kunt één of meerdere examenonderdelen herkansen.

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er?

Na de opleiding beschermingsbewind heb je diverse mogelijkheden om verder te studeren:

 

Bekijk het Programma

Programma

 • Inhoud van de opleiding

  De opleiding is opgedeeld in verschillende modules. Na elke module volgt een aantal opdrachten. Sommige opdrachten kijk je zelf na, andere lever je in bij de docent.
  Hieronder vind je een overzicht van de modules:

 • Het werk van de bewindvoerder

  De opleiding start met het werkveld van de bewindvoerder. Wie is hij, wat doet hij en wat is zijn rol in relatie tot derden? Je raakt bekend met het beroepsprofiel en krijgt inzicht in de verschillende stappen van het werkproces.
  Daarnaast maak je in deze module kennis met de activiteiten van de bewindvoerder. Hoe voer je bijvoorbeeld een intakegesprek en hoe zet je een financiële administratie op? Zo krijg je direct al een goede indruk van je toekomstige werkzaamheden als bewindvoerder.

 • Zorgstelsel, hypotheken en verzekeren

  Om de belangen van je klant straks zo goed mogelijk te kunnen behartigen, moet je als bewindvoerder van verschillende markten thuis zijn. Je hoeft geen expert te zijn, maar het is wel van belang dat je op de hoogte bent van zaken als het zorgstelsel, hypotheken, belastingen en verzekeren. In deze module worden deze verschillende kennisvelden behandeld.
  Uiteraard komen ook uiteenlopende praktijksituaties en praktische vraagstukken aan bod. Door middel van opdrachten krijg je al meteen feeling met je toekomstige werkveld.

 • De bewindvoerder en zijn cliënten

  In deze module staan de relatie en communicatie met je klanten centraal. Als bewindvoerder is communicatie één van je belangrijkste instrumenten. Je krijgt handvatten voor communiceren aan de telefoon en face-to-face. Naast de theorie over verschillende gesprekstechnieken vind je in de online omgeving diverse webcolleges, waarin je onder meer leert hoe je een slechtnieuwsgesprek voert.

 • Schuldsituaties

  Dit hoofdstuk zoomt uitgebreid in op schuldsituaties van de klant. Wat verstaan we eigenlijk onder schulden? Wat gebeurt er als iemand schulden heeft? Wanneer kom jij als bewindvoerder in beeld? Welke rol speel jij, hoe kun je je klant helpen? Daarnaast leer je in deze module alles over schuldhulpverlening, de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, deurwaarders en incasso en vergoedingen.

 • Belastingen en toeslagen

  Het Nederlandse belastingstelsel is complex en kent veel regels en uitzonderingen. Als financieel hulpverlener kijk je of voor jouw cliënt alle fiscale mogelijkheden met betrekking tot de inkomstenbelasting en of toeslagen volledig worden benut. Daarvoor heb je een bepaalde basiskennis nodig. Die doe je op in deze module.

  Je krijgt informatie over het boxenstelsel, het begrip partnerregeling, de persoonsgebonden aftrek en de eigenwoningregeling. Na bestudering van deze module ben je in staat om je cliënt adequaat te helpen en te adviseren.

 • Beslaglegging

  Als bewindvoerder kun je te maken krijgen met een beslagleggingssituatie bij jouw cliënt. Er zijn verschillende manieren van beslaglegging. Loonbeslag komt het meest voor. Daarnaast kennen we ook beslag op huurtoeslag, zorgtoeslag, bodembeslag, derdenbeslag, executoriaal beslag en conservatoir beslag. In deze module komen al deze vormen van beslaglegging aan de orde. Ten slotte behandelen we ook het verloop van een faillissement en de beëindiging van een onderneming.

  Per 1 januari 2021 zal de nieuwe Wet vereenvoudiging beslagvrije voet van kracht worden. Met deze wet zal de wijze waarop de beslagvrije voet berekend wordt, ingrijpend wijzigen. Naast de vereenvoudiging van de beslagvrije voet zal ook, naast de wijzigingen die al van kracht zijn geworden, de regelgeving rondom boedel- en bankbeslag sterk gemoderniseerd worden. Deze nieuwe wijzigingen behandelen we in de opleiding.

Als bewindvoerder heb je dagelijks te maken met sociale, financiële én juridische onderwerpen. Dat vraagt om een gedegen kennis van wet- en regelgeving, procedures en financiële aspecten. Verder moet je communicatief vaardig zijn, in staat zijn om je klant zo goed mogelijk te adviseren en moet je budgetplannen kunnen opstellen. Kortom, een boeiend en veelzijdig vak!

In deze opleiding komen al die aspecten uitgebreid aan bod. De kennis, inzichten en verschillende vaardigheden waarover jij als bewindvoerder moet beschikken, zijn door de Learncare Academy vertaald in een profiel. Wij geven je praktische handvatten om je binnen dit profiel verder te professionaliseren.

Kosten

Kosten

Deelnamekosten: € 999,- inclusief digitaal lesmateriaal* en examen.

*In de leeromgeving is alle theorie toegevoegd en deze kun je downloaden op je eigen computer. Ontvang je het lesmateriaal liever op papier in de vorm van een lesboek? Ook dat is mogelijk. De extra kosten hiervoor bedragen € 89,95.

N.B. de opleiding is vrijgesteld van btw.

Je kunt betalen via een factuur, IDEAL of in 4 termijnen.
Na ontvangst van je betaling staat de E-learning voor je klaar in de studieomgeving.

 

Wil je inschrijven of heb je een andere vraag?

Weet je nog niet helemaal welke opleiding bij jou past en wil je even sparren met één van onze opleidingsmanagers. Vraag dan geheel vrijblijvend gratis online advies aan.

Wat onze klanten vertellen