E-learning schuldhulpverlener NEN 8048 Kiwa

E-learning Start op elk moment
Gemiddeld scoort Learncare Academy een 8.3 gebaseerd op 46 reviews in de afgelopen 12 maanden

In het kort

Studieduur
3 maanden
Certificaat
Schuldhulpverlener NEN 8048
Prijs
€ 949,00

PE punten

KIWA 12 Punten
hbo opleiding NEN 8048 en Kiwa schuldhulpverlener klassikaal online of virtueel

Beschrijving

Mensen met onoplosbare schulden hebben het niet makkelijk. Vaak lopen de schulden steeds verder op, totdat de problemen niet meer zijn te overzien. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor eventuele kinderen in het gezin kan dat ingrijpende consequenties hebben. Bovendien is iemand met ernstige financiële problemen vaak niet bij machte om het heft weer in eigen handen te nemen. Een schuldhulpverlener kan dan uitkomst bieden. Hij treedt op als bemiddelaar tussen schuldenaar en schuldeisers en probeert oplossingen te vinden voor de problematische schuldsituatie van de cliënt.

Deze online hbo-opleiding schuldhulpverlening leidt je in 3 maanden op tot professioneel schuldhulpverlener met het erkende Kiwa-vakbekwaamheidscertificaat NEN 8048.

Een sociale en menselijke benadering

De afgelopen jaren is duidelijk gebleken dat het in de schuldhulpverlening zinloos is om uitsluitend een strakke regelgeving aan te houden. Om mensen met schulden écht vooruit te helpen, is méér nodig dan alleen een technische uitvoering van de schuldhulpverlening. Kwetsbare groepen in de samenleving kunnen heel goed worden geholpen met richtinggevende adviezen en handvatten, zo blijkt in de praktijk. Door als schuldhulpverlener NEN 8048 Kiwa te sturen op gedragsverandering, geef je je cliënt weer toekomstperspectief. Deze socialere en menselijkere benadering zorgt ervoor dat cliënten minder snel terugvallen in hun oude gedrag. Dit vraagt echter om een andere (integrale) manier van begeleiden. De hbo-opleiding schuldhulpverlener van Learncare biedt je hiervoor alle benodigde handvatten.

Optimaal voorbereid op de praktijk

Learncare Academy geeft sinds 2006 met veel succes de klassikale hbo-opleiding tot professionele schuldhulpverlener NEN 8048 Kiwa. Vanuit deze jarenlange ervaring hebben wij deze online opleiding tot schuldhulpverlener ontwikkeld. De opleiding bevat niet alleen tal van praktijkvoorbeelden, ook een gratis praktijkdag is inbegrepen. Zo ben je straks optimaal voorbereid op de dagelijkse praktijk!

Alle voordelen van deze ‘blended learning’ opleiding op ’n rij:

 • Leer waar en wanneer je maar wilt. De online modules zijn overal en altijd beschikbaar;
 • De E-learning bevat volop filmmateriaal. Zo oefen je direct met voorbeelden uit de praktijk;
 • Keuze uit diverse webcolleges, waarbij docenten uitleg geven over de theorie met voorbeelden uit de praktijk;
 • Vragen over de leerstof? Er is altijd een professionele schuldhulpverlener beschikbaar bij wie je terecht kunt;
 • Gratis praktijkdag;
 • Inclusief online studiemateriaal en alle relevante wetteksten;
 • Inclusief examentraining voor de examens SHV I, II en III;
 • Inclusief handige memotrainer om dagelijks te oefenen met vragen.

Welke beroepsmogelijkheden zijn er?

Na het afronden van deze hbo-opleiding tot schuldhulpverlener kun je in diverse functies aan de slag. Bijvoorbeeld als schuldhulpverlener, budgetcoach, budgetbeheerder of casemanager schuldhulp. Je kunt in dienst treden bij uiteenlopende instellingen en organisaties. Denk aan woningbouwcorporaties, gemeenten, private schuldhulpbureaus of instellingen voor budgetbeheer. Ook financiële instellingen en zorgcentra hebben vaak werk voor professionele schuldhulpverleners. Daarnaast kun je ook als zelfstandige gaan werken.

Vooropleiding en toelatingseisen

Om deze online opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel gaan we ervan uit dat je beschikt over hbo-werk- en denkniveau.

Liever klassikaal? Dat kan!

Lijkt deze e-learning je helemaal passend, maar vind je juist de interactie met andere studenten zo prettig? Kies dan voor de klassikale variant van de opleiding Schuldhulpverlener NEN 8048. Als het je qua tijd of budget even niet past om voor de klassikale variant te gaan, dan is deze e-learning ook een goed alternatief.

Voor wie?

De opleiding tot schuldhulpverlener is bestemd voor iedereen die mensen met ernstige financiële problemen wil helpen hun leven weer op de rit te krijgen.
De opleiding is bijvoorbeeld zeer geschikt voor:

 • Zelfstandig ondernemers;
 • Maatschappelijk werkers;
 • Jongerenwerkers;
 • Buurtopbouwwerkers;
 • Thuiszorg-/Alfahulpen;
 • Verhuurmedewerkers;
 • Medewerkers debiteurenbeheer;
 • Re-integratiemedewerkers;
 • Medewerkers bij de gemeente;
 • Bankmedewerkers

Niveau

Dit is een opleiding op hbo-niveau.

Studieduur

Je volgt de online opleiding schuldhulpverlener NEN 8048 Kiwa helemaal in je eigen tempo. Wanneer je rekening houdt met minimaal 15 uur studiebelasting per week, kun je de opleiding binnen 3 maanden afronden. Je hebt dan kennis van het volledige schuldhulpverleningsproces én je bent voorbereid op de examens voor de persoonscertificering.
Heb je geen tijd om 15 uur per week te studeren? Geen probleem. Je hebt maximaal 1 jaar toegang tot je online leeromgeving. Ook kun je ervoor kiezen om je per module op het examen voor te bereiden, of voor alle modules tegelijk. Je bepaalt dus helemaal zélf jouw ideale studietempo!

Examen NEN 8048 SHV I, II en III

Steeds meer zakelijke opdrachtgevers vragen naar schuldhulpverleners die in het bezit zijn van een erkend kwaliteitscertificaat. Wil jij zichtbaar aantonen dat je de benodigde kennis en vaardigheden op jouw vakgebied in huis hebt én dat je deze op peil houdt? Dat kan door middel van het behalen van de persoonscertificering schuldhulpverlening. Na het behalen van een van de modules van het examen NEN 8048 word je ingeschreven in het register van de Kiwa. Hiermee toon je je vakbekwaamheid als schuldhulpverlener aan en kun je jezelf onderscheiden in de markt. Bekijk hier meer informatie over de examens.

Kennis en vaardigheden up-to-date houden

Om je vakbekwaamheid op peil te houden, moet je jezelf jaarlijks laten bijscholen. Ook dat kan via Learncare. Jaarlijks dien je 12 PE-punten te behalen. Lees hier hoe je je PE-punten behaalt.

Wat onze klanten vertellen

Programma

 • Module SHV I

  In deze module staat het proces van schuldhulpverlening centraal. Vanaf de aanmelding van de cliënt, via het intakegesprek tot aan de crisisinterventie en het verwijzen naar derden. Ook leer je hoe je zo goed mogelijk informatie en advies kunt inwinnen en hoe je de WSNP (Wet schuldsanering natuurlijke personen) kunt opstarten. Verder is er in deze module aandacht voor duurzaam financiële dienstverlening (DFD) en budgetbeheer.

 • Module SHV II

  Deze module gaat dieper in op de uitvoering  van het schuldhulpverleningsproces. Ook in deze module komt het onderwerp budgetbeheer weer om de hoek kijken. Daarnaast worden de verschillende fases van schuldhulpverlening behandeld, waaronder de stabilisatie- en schuldregelingsfase. Onderwerpen die daarbij aan bod komen zijn onder meer saneringskrediet en schuldbemiddeling. Verder leer je o.a. hoe een betalingsvoorstel eruit kan zien, inclusief herfinanciering en betalingsregeling. Ook de laatste fase van het schuldhulpverleningsproces, de nazorg, komt in deze module aan bod.

 • Module SHV III

  In deze laatste module draait alles om de communicatieve kant van de schuldhulpverlening. Onderwerpen zijn onder meer communicatie en coaching binnen de schuldhulpverlening, budgetcoaching, het geven van informatie en advies en nazorg. Ook behandelen we diverse coachingstechnieken. Zo ben je straks in staat je cliënt optimaal te begeleiden.

 • Live webcollege

  Het live webcollege wordt online verzorgd en bestaat uit een examentraining voor het assessment. Ook doe je praktische coachingsvaardigheden op. Het webcollege wordt gegeven door een docent met meer dan 10 jaar praktijkervaring.

 • Praktijkdag

  Op de praktijkdag heb je volop gelegenheid om vragen te stellen aan de docent. Van tevoren kun je alle punten doorgeven die je graag wilt bespreken. Ook kun je op deze dag je praktische coachingsvaardigheden in de praktijk oefenen. Zo ben je optimaal voorbereid op je examen!
  Je kunt je aanmelden voor de praktijkdag als je alle opdrachten hebt ingeleverd en afgerond. Om de 2 à 3 maanden is er een praktijkdag ingepland. Alle data tref je in de E-learning aan.

   

De E-learning schuldhulpverlener is een thuisstudie die je volledig voorbereidt op de examens van de persoonscertificering schuldhulpverlener. De persoonscertificering schuldhulpverlener bestaat uit drie modules; SHV I, SHV II en SHV III. Ter voorbereiding op deze modules dien je eerst achtergrondinformatie in te winnen over het beroep schuldhulpverlener.

Na het volgen van deze opleiding:

 • Kun je een budgetplan (huishoudbegroting) opzetten;
 • Weet je hoe je het VTLB (vrij te laten bedrag) kunt berekenen;
 • Heb je kennis over communicatie en coaching binnen de schuldhulpverlening;
 • Heb je kennis over toeslagen en subsidieregelingen;
 • Ken je de sociale kaart van je eigen omgeving;
 • Kun je coachen op gedragsveranderingen;
 • Ben je uitstekend voorbereid op de NEN 8048 SHV I, II en III examens

Lesmateriaal

Al het lesmateriaal staat in je online omgeving, zodat je kunt studeren waar en wanneer je maar wilt.
Het lesmateriaal bevat alle theorie die je nodig hebt:

 • Schuldenproblematiek;
 • Procesbeschrijving integrale schuldhulpverlener;
 • De minnelijke schuldhulpverlening;
 • Oplossen van schulden en schuldbemiddeling;
 • Het berekenen van het Vrij Te Laten Bedrag;
 • Het doen van afbetalingsvoorstellen;
 • Module WSNP;
 • Belastingen & toeslagen;
 • Communicatie en coaching in de schuldhulpverlening
 • Alle wetteksten benodigd voor de examens modules SHV I, SHV II en SHV III.

Kosten

Kosten

Deelnamekosten:  € 949,- inclusief digitaal lesmateriaal*.

N.B. de opleiding is vrijgesteld van btw.

Je kunt betalen via een factuur, IDEAL of in 4 termijnen. Na betaling staat de E-learning klaar in de studieomgeving.

 • *Ontvang je het lesmateriaal liever op papier? Ook dat is mogelijk. De extra kosten hiervoor bedragen € 89,95. De opdrachten vind je terug in de online leeromgeving.

Aanvullende kosten

 • SHV I: theorie examen en praktijk-assessment: € 548, –
 • SHV II: theorie examen: € 299,-
 • SHV III: theorie examen: € 299,- Bekijk hier meer informatie.
 • Aanvragen VOG: € 33,85
 • De kosten voor het document NEN 8048-1:2013 bedragen € 44,69. Je bestelt dit document via de website van de NEN.

 

Wil je inschrijven of heb je een andere vraag?

Weet je nog niet helemaal welke opleiding bij jou past en wil je even sparren met één van onze opleidingsmanagers. Vraag dan geheel vrijblijvend gratis online advies aan.