E-learning schuldhulpverlener

E-learning
Gemiddeld scoort Learncare Academy een 8 gebaseerd op 65 reviews in de afgelopen 12 maanden

In het kort

Studieduur
3 maanden
Certificaat
Schuldhulpverlener
Prijs
€ 949,00

PE punten

KIWA 12 punten
hbo opleiding NEN 8048 en Kiwa schuldhulpverlener klassikaal online of virtueel

Beschrijving

Mensen met onoplosbare schulden hebben het niet makkelijk. Vaak lopen de schulden steeds verder op, totdat de problemen niet meer zijn te overzien. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor eventuele kinderen in het gezin kan dat ingrijpende consequenties hebben. Bovendien is iemand met ernstige financiële problemen vaak niet bij machte om het heft weer in eigen handen te nemen. Een schuldhulpverlener kan dan uitkomst bieden. Hij treedt op als bemiddelaar tussen schuldenaar en schuldeisers en probeert oplossingen te vinden voor de problematische schuldsituatie van de cliënt.

Deze online opleiding tot schuldhulpverlener leidt je in 3 maanden op tot professioneel schuldhulpverlener.

Een sociale en menselijke benadering

De afgelopen jaren is duidelijk gebleken dat het in de schuldhulpverlening zinloos is om uitsluitend een strakke regelgeving aan te houden. Om mensen met schulden écht vooruit te helpen, is méér nodig dan alleen een technische uitvoering van de schuldhulpverlening. Kwetsbare groepen in de samenleving kunnen heel goed worden geholpen met richtinggevende adviezen en handvatten, zo blijkt in de praktijk. Door als schuldhulpverlener te sturen op gedragsverandering, geef je je cliënt weer toekomstperspectief. Deze socialere en menselijkere benadering zorgt ervoor dat cliënten minder snel terugvallen in hun oude gedrag. Dit vraagt echter om een andere (integrale) manier van begeleiden. De opleiding schuldhulpverlener van Learncare biedt je hiervoor alle benodigde handvatten.

Proefles van de opleiding Schuldhulpverlening

In de proefles geven wij uitleg over de opleiding en behandelen wij een stuk van de theorie van de opleiding zodat je een goed beeld krijgt van de opleiding. Schrijf je hier geheel gratis in en bekijk de proefles terug.

Optimaal voorbereid op de praktijk

Learncare Academy geeft sinds 2006 met veel succes de opleiding tot professionele schuldhulpverlener. Vanuit deze jarenlange ervaring hebben wij deze online opleiding tot schuldhulpverlener ontwikkeld. De opleiding bevat tal van praktijkvoorbeelden. Zo ben je straks optimaal voorbereid op de dagelijkse praktijk!

Alle voordelen van deze ‘blended learning’ opleiding op ’n rij:

 • Leer waar en wanneer je maar wilt. De online modules zijn overal en altijd beschikbaar;
 • De E-learning bevat volop filmmateriaal. Zo oefen je direct met voorbeelden uit de praktijk;
 • Keuze uit diverse webcolleges, waarbij docenten uitleg geven over de theorie met voorbeelden uit de praktijk;
 • Vragen over de leerstof? Er is altijd een professionele schuldhulpverlener beschikbaar bij wie je terecht kunt;
 • Inclusief handige memotrainer om dagelijks te oefenen met vragen.

Welke beroepsmogelijkheden zijn er?

Na het afronden van deze opleiding tot schuldhulpverlener kun je in diverse functies aan de slag. Bijvoorbeeld als schuldhulpverlener, budgetbeheerder of casemanager schuldhulp. Je kunt in dienst treden bij uiteenlopende instellingen en organisaties. Denk aan woningbouwcorporaties, gemeenten, private schuldhulpbureaus of instellingen voor budgetbeheer. Ook financiële instellingen en zorgcentra hebben vaak werk voor professionele schuldhulpverleners. Daarnaast kun je ook als zelfstandige gaan werken.

Vooropleiding en toelatingseisen

Om deze online opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel gaan we ervan uit dat je beschikt over hbo-werk- en denkniveau.

Liever klassikaal? Dat kan!

Lijkt deze e-learning je helemaal passend, maar vind je juist de interactie met andere studenten zo prettig? Kies dan voor de klassikale variant van de opleiding Schuldhulpverlener. Als het je qua tijd of budget even niet past om voor de klassikale variant te gaan, dan is deze e-learning ook een goed alternatief.

Voor wie?

De opleiding tot schuldhulpverlener is bestemd voor iedereen die mensen met ernstige financiële problemen wil helpen hun leven weer op de rit te krijgen.
De opleiding is bijvoorbeeld zeer geschikt voor:

 • Zelfstandig ondernemers;
 • Maatschappelijk werkers;
 • Jongerenwerkers;
 • Buurtopbouwwerkers;
 • Thuiszorg-/Alfahulpen;
 • Verhuurmedewerkers;
 • Medewerkers debiteurenbeheer;
 • Re-integratiemedewerkers;
 • Medewerkers bij de gemeente;
 • Bankmedewerkers

Niveau

Dit is een opleiding op hbo-niveau.

Studieduur

Je volgt de online opleiding schuldhulpverlener helemaal in je eigen tempo. Wanneer je rekening houdt met minimaal 10 tot 15 uur studiebelasting per week, kun je de opleiding binnen 3 maanden afronden. Je hebt dan kennis van het volledige schuldhulpverleningsproces én je bent voorbereid op de examens voor de persoonscertificering.
Heb je geen tijd om 10 tot 15 uur per week te studeren? Geen probleem. Je hebt maximaal 1 jaar toegang tot je online leeromgeving. Je bepaalt dus helemaal zélf jouw ideale studietempo!

Deelname certificaat

Het theorie-examen omvat multiplechoicevragen en een casus. Ook een scriptie Sociale Kaart maakt deel uit van het examen. Heb je als eindcijfer minimaal een 6 behaald, dan ontvang je het deelname certificaat van Learncare.

Examen NEN 8048 SHV I, II en III

Steeds meer zakelijke opdrachtgevers vragen naar schuldhulpverleners die in het bezit zijn van een erkend kwaliteitscertificaat. Wil jij zichtbaar aantonen dat je de benodigde kennis en vaardigheden op jouw vakgebied in huis hebt én dat je deze op peil houdt? Dat kan door middel van het behalen van de persoonscertificering schuldhulpverlening. Na het behalen van een van de modules van het examen NEN 8048 word je ingeschreven in het register van de Kiwa. Hiermee toon je je vakbekwaamheid als schuldhulpverlener aan en kun je jezelf onderscheiden in de markt. Bekijk hier meer informatie over de examens. De online examentrainingen ter voorbereiding op de examens vind je hier. Deze online opleiding is exclusief de examentrainingen.

Kennis en vaardigheden up-to-date houden

Om je vakbekwaamheid op peil te houden, moet je jezelf jaarlijks laten bijscholen. Ook dat kan via Learncare. Jaarlijks dien je 12 PE-punten te behalen. Lees hier hoe je je PE-punten behaalt.

Bekijk het Programma

Programma

 • Inleiding Schuldhulpverlening en achtergronden

  In het eerste hoofdstuk staat het proces van schuldhulpverlening centraal. De focus ligt daarbij op het proces tot en met het intakegesprek. Ook behandelen we de ontstaansgeschiedenis van schulden, verschillende schuldensoorten en problematische schuldsituaties. We besteden aandacht aan de wettelijke kaders waarin de schuldhulpverlener opereert en we staan stil bij de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Ten slotte gaan we in op het incassotraject van schuldeisers en bespreken we de verschillende soorten schuldeisers.

 • Manieren om schulden op te lossen en gedragsverandering

  In dit hoofdstuk gaan we dieper in op diverse mogelijkheden om schulden op te lossen, zoals herfinanciering, schuldsanering en schuldbemiddeling. Ook coaching komt vandaag aan de orde. Daarnaast leer je hoe je een gedragsverandering kunt bewerkstelligen bij de cliënt. Daarbij maken we gebruik van de systematiek van de Motiverende Gespreksvoering (ook wel Motivational Interviewing genoemd).

 • Traject Schuldhulpverlener, Vrij te Laten bedrag en Belastingen

  In dit hoofdstuk krijgt de financieel-technische kant van de schuldhulpverlening de aandacht. Je leert hoe je het vrij te laten bedrag (VTLB) berekent en de afloscapaciteit volgens de Recofa-rekenmethode. Welk inkomen reken je mee in je berekening en welk inkomen niet? Ook behandelen we de beslagvrije voet en de wettelijke en nominale correctieposten. Daarnaast komt een betalingsvoorstel aan schuldeisers aan bod, waarbij rekening gehouden wordt met de (wettelijke) richtlijnen.

  Ook doe je kennis op over het boxenstelsel, het begrip partnerregeling, de persoonsgebonden aftrek en de eigenwoningregeling. Aan de hand van voorbeelden en oefeningen krijg je een theoretisch kader aangereikt dat van belang is voor de schuldhulpverlening.

 • De Schuldhulpverlener in relatie tot zijn cliënt en derden

  Communicatie is een van de belangrijkste instrumenten van een schuldhulpverlener. Daarom staat deze dag geheel in het teken van het onderwerp communicatie. Naast de theorie over verschillende gesprekstechnieken, zoals grenzen stellen, het achterhalen van problemen, feedback geven, omgang met weerstanden, leren motiveren en het brengen van slecht nieuws, zijn er diverse webcollege’s toegevoegd welke je kunt bekijken.

 • Vroegsignalering en stappenplan

  In dit hoofdstuk wordt er aandacht besteed aan vroegsignalering. Door een wijziging in de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening kunnen gemeenten mensen eerder helpen die door schulden in de problemen dreigen te raken.

  Ook frissen wij de belangrijkste zaken voor schuldhulpverlening op en krijg je een overzicht van het stappenplan voor de schuldhulpverlening en bereiden wij je voor op het online theorie examen van Learncare. Op deze manier kan je na de opleiding direct aan de slag!

   

De dagen van een schuldhulpverlener zijn afwisselend: dan weer ben je bezig met het maken van een plan van aanpak of het maken van afspraken voor een betalingsregeling. Of je bent bezig met het opstarten van een minnelijk of wettelijk schuldsaneringstraject.

Na het volgen van deze opleiding:

 • Kun je een budgetplan (huishoudbegroting) opzetten;
 • Weet je hoe je het VTLB (vrij te laten bedrag) kunt berekenen;
 • Heb je kennis over communicatie en coaching binnen de schuldhulpverlening;
 • Heb je kennis over toeslagen en subsidieregelingen;
 • Ken je de sociale kaart van je eigen omgeving;
 • Kun je coachen op gedragsveranderingen.

Lesmateriaal

Al het lesmateriaal staat in je online omgeving, zodat je kunt studeren waar en wanneer je maar wilt.

Kosten

Kosten

Deelnamekosten:  € 949,- inclusief digitaal lesmateriaal*.

*In de leeromgeving is alle theorie toegevoegd en deze kun je downloaden op je eigen computer. Ontvang je het lesmateriaal liever op papier in de vorm van een lesboek? Ook dat is mogelijk. De extra kosten hiervoor bedragen € 89,95.

N.B. de opleiding is vrijgesteld van btw.

Je kunt betalen via een factuur, IDEAL of in 4 termijnen. Na betaling staat de E-learning klaar in de studieomgeving.

 

Weet je nog niet helemaal welke opleiding bij jou past en wil je even sparren met één van onze opleidingsmanagers. Vraag dan geheel vrijblijvend gratis online advies aan.

Wat onze klanten vertellen