Summercourse versnelde opleiding schuldhulpverlener

Klassikaal
Gemiddeld scoort Learncare Academy een 8.7 gebaseerd op 87 reviews in de afgelopen 12 maanden

In het kort

Studieduur
2 weken
Certificaat
Certificaat van deelname
Prijs
€ 1.249,00
Coronaproof studeren, waar en wanneer je maar wilt

Beschrijving

Heb je de opleiding tot gecertificeerd budgetcoach afgerond en ben je op zoek naar een versnelde opleiding tot schuldhulpverlener? Of ben je op zoek naar een opleiding waarbij jij de basisbeginselen van schuldhulpverlener uitgelegd krijgt? Dan is deze versnelde opleiding iets voor jou! In 2 weken rond jij middels 4 virtuele lessen deze opleiding in de zomer af.

Mensen met problematische schulden zijn vaak niet in staat om zélf de draad weer op te pakken. Daardoor stapelen de problemen zich op, tot ze uiteindelijk niet meer te overzien zijn. Dat kan dramatische gevolgen hebben – niet alleen voor de persoon zélf, maar voor het hele gezin. Een schuldhulpverlener begeleidt mensen die in ernstige financiële problemen zijn geraakt. Als bemiddelaar tussen schuldenaar en schuldeisers gaat hij op zoek naar oplossingen voor de financiële problemen van de cliënt.

Deze opleiding leidt je in 2 weken op tot professioneel schuldhulpverlener.

Wat is het verschil tussen de vakgebieden budgetcoach, schuldhulpverlening en beschermingsbewind? Bekijk de gratis online advies webinar >>

Vooropleiding en toelatingseisen

Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel gaan we ervan uit dat je beschikt over minimaal hbo-werk- en denkniveau.

Voor wie?

Deze praktische opleiding is bedoeld voor medewerkers van bedrijven en/of gemeenten of andere belangstellenden die in de schuldhulpverlening werkzaam zijn of dat willen gaan doen.

Niveau

Dit is een opleiding op hbo-niveau.

Doel van deze opleiding

Met deze opleiding doe je kennis op van de processen binnen het vakgebied schuldhulpverlening, zodat je als schuldhulpverlener aan de slag kunt. De versnelde opleiding leidt niet op tot de NEN 8048 certificering. De opleiding schuldhulpverlening NEN 8048 tref je hier aan.

Aantal deelnemers

Minimum aantal deelnemers: 8
Maximum aantal deelnemers: 14

Dagen en tijden

Dagen: 4 virtuele lessen op 19, 21, 26 en 28 augustus.

Tijden: van 09:30 uur t/m 12:00 uur en 13:30 uur t/m 15:30 uur.

Voorbereiding en studiebelasting

Voor het bestuderen van de theorie en het uitwerken van huiswerkopdrachten moet je rekening houden met een studiebelasting van ca. 3 tot 5 uur per studiebijeenkomst.

Deelnamecertificaat

Na afloop van de opleiding ontvang je een certificaat van deelname.

Examentrainingen

Heb je de opleiding tot budgetcoach SHV III afgerond en wil je graag na het behalen van de versnelde opleiding tot schuldhulpverlener ook de overige certificeringen SHV I en SHV II behalen? Bekijk dan onze online examentraining SHV I en examentraining SHV II.

Wat onze klanten vertellen

Programma

 • Virtuele bijeenkomst 1: Inleiding, achtergronden en proces

  In deze bijeenkomst staat het proces van schuldhulpverlening centraal waarbij de focus ligt op het proces volgens NEN 8048-1. Er is aandacht voor de wettelijke kaders waarin de schuldhulpverlener opereert en er wordt stilgestaan bij de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Ten slotte wordt er ingegaan op typering van schulden en op verschillende soorten schuldeisers.

 • Virtuele bijeenkomst 2: Vrij te laten bedrag en overige theorie rondom schuldhulpverlening

  Deze bijeenkomst staat voor een belangrijk deel in het teken van het Vrij te laten bedrag (Vtlb) en de afloscapaciteit volgens de Recofa rekenmethode. Welk inkomen reken je mee in je berekening en welk inkomen niet? Er wordt aandacht geschonken aan de beslagvrije voet en aan wettelijke en nominale correctieposten. Naast de uitleg van de systematiek wordt er geoefend met behulp van de Vtlb calculator. Verder wordt er aandacht besteed aan het maken van een betalingsvoorstel aan schuldeisers waarbij rekening gehouden wordt met de (wettelijke) bepalingen die er zijn. Tenslotte wordt aandacht besteed aan problematische schulden en aan het incassotraject van schuldeisers.

 • Virtuele bijeenkomst 3: De schuldhulpverlener in relatie tot zijn cliënt en derden

  Deze bijeenkomst staat in het teken van communicatie. Communicatie is één van de belangrijkste instrumenten van een schuldhulpverlener. Naast de theorie over verschillende gesprekstechnieken, zoals grenzen stellen, het achterhalen van problemen, feedback geven, omgang met weerstanden en leren motiveren wordt er ook geoefend om je vaardiger te maken in je communicatie. Om goed aan te sluiten bij je eigen leervragen wordt er aan het begin van de les gevraagd, wat je eigen verbeterpunten zijn op het gebied van communicatie.

 • Virtuele bijeenkomst 4: Inkomstenbelasting en vragen beantwoorden

  Een context voor wat betreft inkomstenbelasting wordt tijdens de ochtend aangebracht. Je krijgt praktische tips waarmee je het inkomen van de cliënt kunt beïnvloeden.
  De volgende onderwerpen zullen worden behandeld;

  • Het boxenstelsel
  • Het begrip partnerregeling
  • Persoonsgebonden aftrek
  • De eigen woningregeling

  Aan de hand van voorbeelden en oefeningen krijg je een theoretisch kader aangereikt dat belangrijk is voor de schuldhulpverlening.

  In de middagsessie volgt er de gelegenheid vragen te stellen over de hele theorie van alle bijeenkomsten en de “losse eindjes” waarover je nog vragen hebt, aan bod te laten komen.

Deze opleiding is inclusief:

 • Webcolleges ter ondersteuning van het lesmateriaal;
 • Een handige memotrainer om dagelijks te oefenen met examenvragen;
 • Samen leren met medecursisten voor een nog beter resultaat;
 • 12 maanden toegang tot het online platform;
 • Contact met de docent;
 • Online lesmateriaal

Elke bijeenkomst bestaat uit twee virtual classroom-sessies die op één dag worden gegeven. Er is een ochtendsessie en een middagsessie. Tijdens elke bijeenkomst staan één of twee thema’s centraal. Op basis van een thema krijg je aan de hand van verschillende opdrachten inzicht en ervaring in het beroep van schuldhulpverlener. In de ochtendsessies wordt uitleg gegeven waarna je zelfstandig aan de slag gaat met het maken van de opdrachten die vervolgens in de middagsessies worden besproken.

Kosten

Kosten

Deelnamekosten: € 1.249,- inclusief digitaal lesmateriaal. Deze vind je terug in onze online leeromgeving.
N.B. de opleiding is vrijgesteld van btw.

Je kunt betalen via een factuur, IDEAL of in 4 termijnen.

Aanvullende kosten

 • De kosten voor het document NEN 8048-1:2013 bedragen € 44,69. Je bestelt dit document via de website van de NEN.

Wil je inschrijven of heb je een andere vraag?

Weet je nog niet helemaal welke opleiding bij jou past en wil je even sparren met één van onze opleidingsmanagers. Vraag dan geheel vrijblijvend gratis online advies aan.