Webinar Vereenvoudiging beslagvrije voet

E-learning
Gemiddeld scoort Learncare Academy een 8.3 gebaseerd op 80 reviews in de afgelopen 12 maanden

In het kort

Studieduur
2 uur
Certificaat
PE certificaat
Prijs
€ 84,95

PE punten

Horus 2 punten
KIWA 2 punten
WSNP 2 punten
Online leren Learncare Academy

Beschrijving

Webinar Vereenvoudiging beslagvrije voet

Per 1 januari 2021 is de nieuwe Wet vereenvoudiging beslagvrije voet van kracht geworden. Met deze wet zal de wijze waarop de beslagvrije voet berekend wordt, ingrijpend wijzigen. Naast de vereenvoudiging van de beslagvrije voet zal ook, naast de wijzigingen die al van kracht zijn geworden, de regelgeving rondom boedel- en bankbeslag sterk gemoderniseerd worden.

Een must voor financieel begeleiders en -hulpverleners

Voor financieel begeleiders en -hulpverleners is het een must gedetailleerd op de hoogte te zijn van deze wetswijzigingen waaronder de wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Door deelname aan het webinar is je kennis over deze wetswijzingen up-to-date en ben je in staat je cliënt hierover adequaat te informeren en adviseren.

Docent Fokke van der Meulen over deze webinar:De laatste wijzigingen in wet- en regelgeving, dit wil je weten als sociaal-financieel adviseur

‘De berekeningssystematiek van de beslagvrije voet is gewijzigd per 1 januari 2021. De manier zoals die tot op heden wordt toegepast is dusdanig ingewikkeld dat dit vaak mis gaat.’  Aan het woord is Fokke van der Meulen, docent schuldhulpverlening en sinds 2009 actief voor Learncare Academy. Naast de opleiding tot schuldhulpverlener verzorgt hij diverse verdiepingsmodules die met het vak samenhangen. ‘De beslagvrije voet (het bedrag dat iemand mag behouden) wordt daardoor vaak te laag vastgesteld. Het gevolg is dat een schuldenaar nogal eens onder het bestaansminimum uitkomt. De wijze van de berekening wordt per 1 januari 2021 vereenvoudigd. De beslagvrije voet wordt dan niet meer berekend op basis van de aangeleverde gegevens van de schuldenaar (daar gaat het dus steeds mis) maar aan de hand van een raadpleging door de deurwaarder bij de polisadministratie van het UWV (voor de inkomstengegevens) en de Basisregistratie Personen (voor de leefvorm). De rol van de schuldenaar verschuift daarbij van informeren naar controleren.’

Herziening beslag- en executierecht
‘Daarnaast komt er ook een herziening van het beslag- en executierecht. De regels rondom boedelbeslag en bankbeslag werden per 1 oktober 2020 stapsgewijs gemoderniseerd. De huidige wettelijke bepalingen stammen nog uit 1838 en zijn dus niet meer van deze tijd. Praktisch zal het betekenen dat een deurwaarder bij het leggen van boedelbeslag, ten opzichte van de huidige situatie, meerdere goederen ongemoeid zal laten’, aldus Fokke. ‘Daarnaast worden veel procedures gedigitaliseerd. Zo komt er een mogelijkheid tot een online aankondiging en een online veiling van roerende zaken. Dit is kostenefficiënt, want er wordt relatief eenvoudig een grote groep bereikt. Dit kan weer leiden tot een zo hogere opbrengst.’

Aantal PE punten webinar

2 PE-punten

Examen webinar

Het webinar wordt afgerond met een examen dat bestaat uit 10 vragen.
Op het moment dat het examen positief is afgerond, minimaal 70 %, worden de PE punten toegekend en wordt het deelname certificaat beschikbaar gesteld in het online platform.

Stellen van vragen

Via het online platform is het mogelijk om vragen te stellen aan de docent.

Tijdsduur

2 uur inclusief examen en opdrachten.

Toegang webinar

Toegang tot en met 31 december.

Certificaat

Het certificaat ontvang je direct in het online platform na het positief afronden van het examen en is downloadbaar.

Bekijk het Programma

Programma

De beslagvrije voet zal vanaf 1 januari 2021 worden berekend aan de hand van de gezinssituatie en de inkomstengegevens die de deurwaarder uit de Basisregistratie Personen (BRP) en de Polis administratie van het UWV haalt. Daarbij gaan er speciale regels gelden in bijzondere situaties zoals hoge woonlasten en wisselende inkomsten.

Voor financieel begeleiders en -hulpverleners is het een must gedetailleerd op de hoogte te zijn van deze wetswijzigingen. Door deelname aan het webinar is je kennis over deze wetswijzingen up-to-date en ben je in staat je cliënt hierover adequaat te informeren en adviseren.

Programma

  • Uitleg wet vereenvoudiging beslagvrije voet
  • Berekeningen van het beslagvrije voet
  • Regelgeving rondom boedelbeslag en bankbeslag
  • Speciale regels in bijzondere situaties zoals hoge woonlasten en wisselende inkomsten

Kosten

Deelname kosten: € 84,95. Vrijgesteld van btw.

  • Na betaling staat de webinar klaar in de studieomgeving.

 

Wil je inschrijven of heb je een andere vraag?

Weet je nog niet helemaal welke opleiding bij jou past en wil je even sparren met één van onze opleidingsmanagers. Vraag dan geheel vrijblijvend gratis online advies aan.

Wat onze klanten vertellen