Een pensioen in 1-2-3 stappen

Geplaatst op

Ik verbaas me altijd weer als ik aan mensen om me heen vraag of ze wel eens stil staan bij hun pensioenopbouw. Sommige mensen zeggen dat het pensioen ze helemaal niet boeit en anderen liggen er soms wel nachten wakker van. In het laatste geval heb ik het dan over de leeftijdscategorie van boven de veertig jaar. En dat kan ik me ook wel voorstellen. De laatste tijd hoor je allemaal spookverhalen in de media over dalende pensioenuitkeringen en over plannen om het pensioenstelsel drastisch te veranderen. En bij woorden als ‘dalen’ en ‘veranderen’ gaan de alarmbellen af. Of dit terecht is, laat ik nog even in het midden. Maar voordat je je zorgen begint te maken, of voordat je alle pensioenpapieren ongeïnteresseerd in de prullenbak gooit, ga ik toch een paar dingen voor je op een rijtje zetten. Of beter, laten we beginnen met jouw pensioenregeling.

Docent Bart Seegers

Pensioenregeling

Als je werkt is de kans groot dat je een pensioenregeling hebt. Iedere maand wordt er dan door je werkgever een bedrag opzij gezet, om jouw pensioen op te bouwen. Maar wat bouw je dan eigenlijk op? Om hier een antwoord op te geven, wil je eerst weten wat voor soort pensioenregeling je hebt. Er zijn namelijk drie soorten regelingen: een uitkeringsregeling, een premieregeling en een kapitaalregeling. Bij een uitkeringsregeling kun je denken aan een middelloonregeling of een eindloonregeling. Je maakt dan in feite een afspraak over de hoogte van de uitkering op jouw pensioendatum. Bij de premieregeling wordt de maandelijkse premie als uitgangspunt genomen. De werkgever zal een bepaald percentage van je salaris overmaken naar de pensioenuitvoerder. Die gaat hiermee over het algemeen beleggen. Het is dan onzeker hoeveel je hebt opgebouwd op pensioendatum en hoeveel uitkering dat dan oplevert. De kapitaalregeling geeft iets meer zekerheid. Je bent namelijk bezig om een gegarandeerd kapitaal op te bouwen. Je weet dus precies hoeveel je hebt opgebouwd op je pensioendatum. Maar wat dat dan uiteindelijk aan uitkering oplevert blijft een vraag.

Technisch verhaal

En nu ik het zo uitleg merk ik dat het toch wel een technisch verhaal wordt. Een verhaal waar je misschien niet voor warm loopt. Al helemaal niet als je nog aan het begin van je carrière staat en nog zoveel jaren hebt te gaan voordat je met pensioen gaat. Toch kan het zeker geen kwaad om eens goed te kijken naar je eigen pensioenregeling. Want als je er te laat achter komt dat je een pensioen tekort schiet, dan wordt de welverdiende oudedag wel erg karig.

De pensioenoverzichten op een rij

Pensioen 1-2-3, UPO, Pensioenoverzicht.nl. Allemaal overzichten die je inzicht geven in jouw pensioenopbouw. Pensioen 1-2-3 geeft je informatie over de belangrijkste onderdelen van je pensioenregeling. Je krijgt antwoord op de volgende vragen: wat biedt mijn pensioenregeling wel? Wat biedt mijn pensioenregeling niet? Hoe bouw ik pensioen op? Welke keuzes heb ik? Hoe zeker is mijn pensioen? Welke kosten maakt mijn pensioenuitvoerder? Wanneer moet ik in actie komen? En dat allemaal in een handig overzichtelijk document.

Uniform Pensioen Overzicht (UPO)

Als je eenmaal begonnen met je pensioenregeling, dan ontvang je ieder jaar een UPO, oftewel een Uniform Pensioen Overzicht. Het UPO laat zien welke uitkering je kunt verwachten als je met pensioen gaat of als of arbeidsongeschikt raakt. Ook zie je hierin welke uitkering je partner en je kinderen krijgen als je komt te overlijden. In Pensioenoverzicht.nl krijg je (met behulp van je DigiD) een overzicht van alle pensioenaanspraken die je inmiddels bij verschillende pensioenuitvoerders hebt opgebouwd. Daarnaast vind je ook informatie over de AOW die je mag verwachten vanaf je AOW-leeftijd.

inzicht leidt tot begrip

Kortom, er is veel informatie te vinden over je pensioen. En doe jezelf een plezier. Werp eens een blik op al deze informatie. Het kan dan allemaal wel een ver-van-je-bedshow zijn, maar weet één ding: inzicht leidt tot begrip! En verwacht dan niet dat je alles in één keer zult begrijpen. Maar met 1-2-3 stappen kom je al een heel eind.

Bart Seegers