Hoe zit het met jouw echtscheidingskennis? Het hoe en waarom van een ouderschapsplan

Geplaatst op

Hoe zit het met jouw echtscheidingskennis? Het hoe en waarom van een ouderschapsplan

Bijna 40 procent van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Dat gaat vaak niet zonder slag of stoot. Als scheidingscoach help je een scheiding in goede banen te leiden. Wanneer er kinderen zijn, hoort daar ook een ouderschapsplan bij. Daarmee kan voor alle betrokkenen veel narigheid worden voorkomen. 

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Na een scheiding krijgt de zorgplicht voor kinderen lang niet altijd voldoende aandacht. Terwijl het voor de ontwikkeling van kinderen enorm belangrijk is dat zij, ook na de scheiding, contact blijven houden met beide ouders. Ouders moeten zich gezamenlijk verantwoordelijk blijven voelen voor de verzorging, opvoeding en ontwikkeling van de kinderen. Als deze zorgplicht niet goed is geregeld, blijkt dit in de praktijk vaak een bron van frustraties. Niet alleen tussen partners onderling, maar ook tussen kinderen en hun ouders.

Ouderschapsplan
Een ouderschapsplan kan daarbij helpen. In een ouderschapsplan maken ouders concrete afspraken over hun rol na de scheiding en over de opvoeding en verzorging van de kinderen. Alle ouders met minderjarige kinderen zijn wettelijk verplicht zo’n ouderschapsplan maken. Welke afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan kunnen ouders zelf bepalen. Wel zijn er een aantal onderwerpen verplicht. Er moeten bijvoorbeeld afspraken in staan over de verdeling van de verzorging en opvoeding van de kinderen. Ook moet het ouderschapsplan afspraken bevatten over de kosten van de verzorging en de opvoeding. En ten slotte moeten ouders het eens worden over de manier waarop zij elkaar informeren over hun kinderen. De rechter toetst of de gemaakte afspraken in het belang van het kind zijn.

Emotioneel proces
Een echtscheiding is vaak een langdurig, emotioneel en kostbaar proces. Daar komt ook nog eens bij dat veel scheidende echtparen zich laten leiden door hun emoties. Begrijpelijk, maar het kan er wel toe leiden dat de onderlinge verhoudingen nog verder verstoord worden, met alle gevolgen van dien. Zo kan een scheiding flinke financiële consequenties hebben voor de toekomst, zowel van de beide partners als van hun eventuele kinderen. Hoe leid je zo’n scheidingsproces toch in goede banen? Dat leer je in onze opleiding Scheidingscoach.

Boeiend en veelzijdig
Een goede coaching en juist acteren kan alle betrokken partijen veel ellende besparen. Als scheidingscoach moet je dan ook niet alleen kennis hebben op financieel en juridisch gebied. Je moet je cliënten ook kunnen begeleiden ten aanzien van ouderschapsplannen, convenanten en omgangsregelingen. Daar waar nodig roep je deskundige hulp in. Kortom, een boeiend en veelzijdig vak!

Iets voor jou?
Heb jij affiniteit met financiën, sociale wetgeving en juridische zaken en ben je daarnaast sociaal en communicatief vaardig? Ga jij het nemen van verantwoordelijkheid niet uit de weg? Volg dan de e-learning scheidingscoach. Lees hier meer over de opleiding of schrijf je direct in!