PE-punten: noodzakelijk kwaad of succes bepalend?

Geplaatst op

Het is al even geleden, maar prinsjesdag is zo’n moment dat een nieuw beleid wordt aangekondigd. Vooral in de financiële sector heeft dit impact op de uitvoering van het beroep. In dit blog lees je terug, hoe de afgelopen prinsjesdag 2022 jouw werk in het sociaal financieel domein beïnvloedt. Hieronder leggen we uit, hoe je het slimst jouw PE-punten behaalt.

PE-punten: Wie bedenkt dit en waarom?

Het PE-punten(Permanente Educatie) systeem, is ervoor bedoeld om de algemene vakbekwaamheid op peil te houden. In Nederland zijn er verschillende brancheverenigingen die dit controleren. Zij zorgen ervoor dat de richtlijnen en vereisten aansluiten op de actuele maatschappelijke- en economische ontwikkelingen, zodat de professionals erop kunnen vertrouwen dat zij de juiste en nodige kennis opdoen. Zo willen de brancheverenigingen voorkomen dat problematieken verergeren, door een gebrek aan kennis.

LearnCare Academy is geaccrediteerd door:

  • KIWA persoonscertificering schuldhulpverlening
  • Horus bewindvoerders
  • NBPB bewindvoerders
  • NVVBS
  • WSNP bewindvoerders

Het zakelijk voordeel van PE-punten?

Het voordeel van het behalen van de nodige PE-punten, is vooral dat jij als professional kunt aantonen dat je betrouwbare diensten verleent. Je verhoogt jouw geloofwaardigheid als professional. Er is geen beschermde titel voor een budgetcoach, bijvoorbeeld, maar door jezelf te blijven opleiden kun je jezelf wel laten registreren via de branchevereniging.Hierdoor sta je hoger aangeschreven en kun je ook door (openbare) instanties direct gevonden worden.

Wat als het mis gaat?

Wat gebeurt er als je ongemerkt achter de feiten aanloopt? Denk maar aan de oplopende schulden door (achteraf) onterecht aangevraagde subsidies. Dit wil je niet op je geweten hebben, en het zet je buiten spel.

Als professional neem je dus jouw verantwoording om jezelf te blijven trainen, zodat jouw kennis up-to-date blijft. Je hebt begeleiding en voorbeeld nodig over hoe je dit in de praktijk effectief en vooral juist toepast. Juist met een flinke werkdruk, is dit belangrijk. Dan ben je beschermd tegen de misstappen en gaat het niet mis.

Wat heb jij er zelf aan?

We hebben het veelal over aanvullende informatie en nieuwe wet- en regelgeving (hierover meer in het volgende blog). Maar steeds vaker merken we dat dit onvoldoende is. Het feit blijft dat nieuwe hulpvragen ook vereisen dat jouw begeleidingsstijl flexibel aangepast kan worden. De toenemende culturele diversiteit (opleidingsniveau, afkomst etc.) bepalen wat jouw cliënt nodig heeft. Hoe jij communiceert, bepaalt of jouw cliënt jou begrijpt en serieus neemt. Oftewel, jouw begeleidingsstijl bepaalt hoe effectief jij kunt werken. Bepaalde tools die eerst niet nodig waren, zijn nu een must.

PE-punten: noodzakelijk kwaad of succes bepalend? Wat ons betreft is dat wel duidelijk. Het nadeel kan echter zijn dat je 20-40 losse cursussen moet volgen, om aan de punten te voldoen. De overlap aan informatie maakt training 15 al oninteressant. Dit is écht overbodig!

(Vrijwel) alle trainingen van LearnCare Academy zijn geaccrediteerd door de bovengenoemde brancheverenigingen. Dat betekent dat je met één training, voor al die certificeringen jouw PE-punten tegelijk kunt halen. Zo hou je het dus betaalbaar en nuttig.

Via deze link, selecteer je alle verschillende trainingen om jouw PE-punten te behalen.