Ruud: ‘De professionaliteit van de docenten is mij het meest bevallen’

Geplaatst op

Nadat Ruud Westdorp een aantal jaar geleden een e-learning tot budgetcoach volgde bij Learncare Academy, besloot hij zich te certificeren. Om te zorgen dat de certificering van Kiwa geldig blijft, ben je echter verplicht om je kennis up-to-date te houden door jaarlijks 12 PE-punten te behalen. Ook hiervoor kon Ruud bij Learncare terecht; hij vertelt meer over zijn ervaringen.

“Eigenlijk heb ik een heel andere achtergrond. Voordat ik als budgetcoach aan de slag ging, heb ik jarenlang bij technische bedrijven gewerkt. Eerst als engineer en later vooral in managementfuncties. In deze managementfuncties kwam ik echter regelmatig medewerkers tegen met geldzorgen en geldproblemen. Dan keek ik vanuit mijn rol als leidinggevende hoe we deze medewerkers zouden kunnen helpen.

Zo kwam er ooit een jonge man van zo’n 26 jaar naar me toe met de vraag om een flinke salarisverhoging. Nadat ik doorvroeg waarom hij deze salarisverhoging wilde, heb ik een goed gesprek met hem gehad. Hij had net een dure bruiloft gehad en een kind gekregen, maar tegelijkertijd ook wat tegenslag gehad. Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat het leven, en daarmee de financiën, er heel anders uit gaat zien.

Een salarisverhoging was geen optie, zeker niet zo’n grote, maar nu ik budgetcoach ben, weet ik dat het ook niet de meest duurzame oplossing geweest zou zijn. Maar dit gesprek, waar ik hem tips en adviezen heb gegeven, ben ik nooit vergeten. En toen ik ging nadenken over wat ik eventueel nog wilde doen qua werkzaamheden gedurende de rest van mijn leven, dacht ik mede door dit soort gesprekken aan een opleiding tot budgetcoach.”

“De beslissing om deze opleiding te gaan doen, viel samen met de pandemie, waardoor ik de e-learning heb gevolgd. De e-learning beviel me zo goed, dat ik recent nog twee webinars heb gevolgd bij Learncare Academy om hiermee PE-punten te behalen. 

PE staat voor Permanente Educatie, en bij een beroep als budgetcoach is het natuurlijk belangrijk dat je kennis up-to-date blijft. Wanneer je er, net zoals ik, voor kiest om je te certificeren als budgetcoach en je in te schrijven in het Kiwa-register, ben je verplicht elk jaar twaalf PE-punten te behalen om gecertificeerd te blijven. 

Ik vond het belangrijk om me te certificeren, omdat je kennis en bekwaamheid dan officieel worden erkend en ik wilde de mogelijkheden en kansen voor mezelf vergroten. Het is niet moeilijk om jaarlijks deze twaalf PE-punten te behalen. Op de website van Kiwa vind je een zogenaamde ‘witte lijst’. Hierop vind je de trainingen die je in kunt zetten om je PE-punten te behalen. Ook de webinars en masterclasses van Learncare Academy zijn erkend.” 

“Bij de webinars was ik wederom onder de indruk van de wijze waarop de stof wordt overgebracht. Ik koos voor de webinars Belastingen en Toeslagen. Het zijn onderwerpen waar ik al thuis in ben, maar alsnog boden de webinars die door Bart Seegers werden gegeven mij veel waardevolle informatie die ik nog niet in huis had. Informatie waarvan ik dacht: dat is erg handig om te weten en daar help ik mijn cliënten echt verder mee. 

Zowel bij de e-learning als de webinars zijn vooral de professionaliteit en de prettige manier van lesgeven me bevallen. Er wordt veel informatie gegeven, maar door de manier waarop het gebracht wordt, blijft het behapbaar. Tijdens de e-learning vond ik ook de terugkoppeling heel prettig. Na het inleveren van opdrachten volgde er altijd snel een reactie met goede aanwijzingen. Ik was hierdoor zeer tevreden met de opleiding, en de webinars hebben de kwaliteit van Learncare nogmaals bewezen. 

Ook dit jaar zal ik zeker weer webinars selecteren van Learncare om mijn PE-punten te behalen. Waar ik het afgelopen jaar heb gekozen voor vertrouwde onderwerpen, zal ik nu kiezen voor webinars waarop er dieper in wordt gegaan op gespreksvoering en -technieken. Ook dat is namelijk een essentieel onderdeel om je cliënten zo goed mogelijk te kunnen helpen.”

“Doordat je je cliënten kunt helpen, is budgetcoaching een mooi beroep. Dit hoeven niet alleen cliënten met geldzorgen of -problemen te zijn. Natuurlijk heb ik die cliënten ook, maar zelf ben ik gespecialiseerd in het adviseren van mensen die richting hun AOW-leeftijd gaan en eventueel eerder willen stoppen met werken. En dan voornamelijk mensen die fysiek zware beroepen beoefenen in sectoren zoals de bouw, zorg, transport of schoonmaak. 

Zeker nu de AOW-leeftijd oploopt, is het voor hen niet altijd realistisch om tot die leeftijd te blijven werken. Maar financieel moet het wel mogelijk zijn om eerder te stoppen met werken. Daarom kijk ik met ze mee naar de mogelijkheden om toch financieel rond te kunnen komen als ze vervroegd met pensioen gaan.

Als budgetcoach ga je als zzp’er aan de slag, waardoor je niet alleen een doelgroep kan kiezen die goed bij je past, maar ook je eigen werktijden kan indelen. Mijn voorkeur voor flexibiliteit maakt ook dat de e-learning mij zo goed is bevallen. Ook als het geen corona tijd was geweest, had ik daarom even goed voor de e-learning gekozen. Het is een efficiënte manier om een opleiding te volgen.”

Bij Learncare Academy houd je eenvoudig jouw vakbekwaamheid op peil met ons ruime aanbod om je PE-punten bij te houden. Bekijk hier ons volledige aanbod van webinars en masterclasses, die PE-punten opleveren voor Kiwa, Horus, NVVBS en WSNP bewindvoerders. 

Kijk ook eens zeker naar onze actie ‘PE voordeel’: wanneer je 7 webinars koopt, krijg je er 2 gratis. Dit is extra interessant, omdat je hiermee het gehele jaar toegang hebt tot de webinars. Dit is inclusief updates, waardoor je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Je hebt ook het hele jaar de mogelijkheid om vragen te stellen aan experts.

Bij Learncare Academy zien we dat veel financiële hulpverleners in het laatste kwartaal van het jaar nog massaal aan de slag gaan om hun PE-punten te behalen. Een kwartaal waarin het toch al drukke tijden zijn voor iedereen. Wanneer je kiest voor PE voordeel kun je de tijd nemen om je PE-punten te behalen en weet je, dankzij de updates, zeker dat je kennis up-to-date is.