Schuldhulpverlening. Het is een vak

Geplaatst op

Schuldhulpverlening is een vak. Het is niet zomaar iets wat je er even bijdoet. In een eerdere blog vertelde Fokke van der Meulen, docent bij Learncare Academy, over de spelregels die er zijn in de wereld van de schuldhulpverlening. Dat geeft al aan dat het specifieke kennis en kunde vereist. In deze blog legt Fokke uit waarom alleen ervaring niet voldoende is.

Schuldhulpverlening vraagt om kennis en kunde

Ik had ooit een cursist die zei: schuldhulpverlening is een ervaringenberoep. Dat was ik op zich wel met hem eens, ervaring is enorm belangrijk in het vak, maar met ervaring alleen kom je er niet. Ik heb het regelmatig in de praktijk gezien. Mensen die werken bij een gemeente worden boventallig verklaard of hun functie moet om een andere reden anders worden ingevuld. Ze worden dan doorgeschoven naar de afdeling schuldhulpverlening omdat ze zo sociaal begaan zijn. Dat werkt dus niet, kan ik je vertellen. Je kunt nog zo veel ervaring hebben en zo sociaal invoelend zijn, als je op die manier de schuldhulpverlening inrolt, mis je absoluut een stuk kennis en kunde die cruciaal is om het vak goed uit te voeren.

Leren door te doen belangrijk component

Als je bij de informatie over de opleiding tot schuldhulpverlener kijkt, lees je dat het een vak is dat je vooral leert in de praktijk. ‘Leren door te doen’ is niet voor niets een groot component in de opleiding. Om je werk goed te kunnen uitoefenen, moet je echter een solide theoretische basis hebben. Zo moet je goed op de hoogte zijn van de geldende wet- en regelgeving. Maar je moet ook bepaalde berekeningen kunnen maken. Natuurlijk zijn er automatiseringssystemen zoals Stratech, Allegro en Onview die je daarbij helpen, maar je moet wel weten wat de wetmatigheden achter die berekeningen zijn.

Risico op fouten

Als je puur op ervaring en gevoel afgaat, dan loop je het risico om fouten te maken. Bijvoorbeeld door te denken dat een probleem niet zo erg is – denk bijvoorbeeld aan bepaalde boetes die mensen hebben –, terwijl het dat wel is. Of door aflossingsafspraken te maken die iemand onder de beslagvrije voet laten uitkomen. En dat is natuurlijk heel kwalijk. Zo kwam er een keer een verzoek voor een wettelijke schuldsaneringsregeling van een samenwonend stel. De schuldhulpverlener was ervan uitgegaan dat het stel getrouwd was in gemeenschap van goederen. Dat zijn fouten met heel vervelende gevolgen. Je hebt te maken met mensen die vaak al jaren in een stressvolle situatie zitten, die moeten er honderd procent op kunnen vertrouwen dat je ze op de juiste manier begeleidt.

Open blik

Het is belangrijk om altijd met een open blik mensen tegemoet te treden en te kijken wie er voor je zit. Wat is het probleem van deze persoon en hoe kan ik helpen? Je bent snel geneigd te denken vanuit je eigen perspectief: waarom heb je dan ook je huur niet betaald? Je moet begrip tonen voor ieders persoonlijke situatie. Soms moet je een stapje boven iemands perspectief gaan staan om het probleem echt te begrijpen. Zo kun je op een hoger niveau meedenken over wat er speelt en hoe je het beste kunt helpen. Door de juiste houding aan te nemen en goed te luisteren naar de persoonlijke situatie van mensen, kun je echt het verschil maken.

Een vak dat serieus genomen moet worden

Kortom, schuldhulpverlening is een vak dat serieus genomen moet worden. Je moet niet alleen kennis van wet- en regelgeving hebben, maar ook over goede communicatieve vaardigheden beschikken en reflectief zijn. Het is namelijk een sociaal zakelijk vakgebied waarbij je moet kunnen onderhandelen, kunnen rekenen en hee goed weten hoe de wet- en regelgeving in elkaar zit.

Meer weten?

Het werkveld van schuldhulpverlener is dynamisch en uitdagend en het is heel mooi om mensen met geldproblemen te begeleiden naar een gezonde financiële situatie. Schuldhulpverlening is een prachtig vak, maar niet makkelijk. Het is een vak waarin je veel leert door te doen, maar een solide theoretische basis is onmisbaar. Onze opleiding tot schuldhulpverlener geeft je voldoende theoretische én praktische handvatten om als schuldhulpverlener aan de slag te gaan. De eerstvolgende klassikale opleiding begint 15 mei, in Amsterdam.