STAP-budget 2 mei weer van start – meld je aan voor de bijeenkomst

Geplaatst op

Nu het lente is kunnen we weer naar buiten. Wie heeft er niet gesnakt naar die frisse voorjaarswind, dat briesje aan zee en die eerste zonnestralen op je gezicht? Traditioneel nodigt de lente uit om de bezem door het huis te halen, deuren en ramen open te zetten én opnieuw je plannen tot aan de zomer te bekijken. In dit blog vertelt Joany Hesterman, opleidings- en kwaliteitscoördinator binnen Learncare Academy je alle ins en outs over het STAP-budget. Want daar krijgen we nogal wat vragen over. Stap jij met ons mee de warme lentezon in? 

Het STAP-budget helder uitgelegd

Zo zijn veel cursisten nogal onzeker over hoe het budget nu precies werkt. Daarom hebben we onlangs een online bijeenkomst georganiseerd, waar veel animo voor was. De nieuwe bijeenkomst is op 21 april om 13:00 uur. De regels nog even in het kort: op 1 januari 2022 is de regelingSTAP-budget geïntroduceerd. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie en vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten. Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat je je blijft ontwikkelen. Met het STAP-budget kun jij zelf de regie nemen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Joany Hesterman foto blog 14-04
Joany Hesterman,
opleidings- en kwaliteitscoördinator binnen Learncare Academy

De antwoorden van Joany over het STAP-budget

Het budget in het eerste tijdvak was al vrij snel op. Is STAP dus succesvol? Hoe kijk jij daar tegenaan?

Joany: ‘Veel mensen waren nogal zoekend in het begin. En dat is begrijpelijk, want de invoering van het STAP-budget is immers nogal een grote wijziging. Alleen al omdat je eerst je studiekosten terug kon vragen via je aangifte inkomstenbelasting en je dit nu via het UWV moet doen. Vandaar ook het initiatief van onze eerste informatiebijeenkomst in februari. Omdat er nogal wat onduidelijkheid was vind ik het budget een ‘succes’ noemen nogal een groot woord op dit moment, maar ik geloof zeker wel dat het STAP-budget dat kan worden’

Hoe was de online open avond over het STAP-budget? Wat zijn de ervaringen? Welke vragen heb je gekregen? Welk sentiment leeft er?

‘Ik merkte dat mensen heel blij waren met de bijeenkomst. Aan het eind kwamen er weinig vragen’, lacht Joany. ‘De deelnemers waren vooral gerustgesteld omdat nu duidelijk was hoe een ander werkt. Zo heb ik bijvoorbeeld uitgelegd hoe het aanvraagproces precies in zijn werk gaat. Dus dat je bij het inschrijven gemakkelijk voor de optie STAP-budget kiest en dat je vervolgens het aanmeldbewijs dat je van ons ontvangt kunt uploaden in het burgerportaal van het UWV. ‘s Avonds kwamen al de eerste goedkeuringen van het UWV binnen. Dat vond ik heel mooi om te zien! De cursisten waren snel met aanmelden maar het UWV dus ook met het goedkeuren daarvan.’

Welke interessante tips kun je nog meer delen met de lezers van dit blog?

‘In de eerste ronde, dat aanmeldtijdvak liep van 1 maart tot 30 april, was het budget snel op. En dat begrijp ik wel, want élke burger in Nederland kan een beroep doen op dit budget. Het maakt niet uit of je in loondienst bent of als zelfstandige aan de slag. De opleiding die je wilt volgen mag een verdieping op je huidige vakgebied zijn, gericht zijn op het onderhouden van je Permanente Educatie óf gericht op een ander vakgebied. Zolang het instituut waar je de opleiding of cursus volgt maar geaccrediteerd is heb je recht op die € 1.000. Tenzij je werkgever de opleiding betaalt, maar dat is logisch omdat je dan zelf geen kosten maakt.’

‘Mijn tips? Het nieuwe tijdvak start op 2 mei aanstaande. Maar je hoeft niet te wachten met aanvragen, doe dat nu alvast, dan gaan wij ermee aan de slag. Er komen elke dag aanmeldingen bij ons binnen. Dus ook voor dit tijdvak, dat loopt tot 30 juni, lijkt het hard te gaan met het budget. Verder organiseren we elke 2 maanden een nieuwe informatiebijeenkomst, de volgende staat gepland op 21 april om 13.00 uur. Je kunt gratis inschrijven en eenvoudig al je vragen stellen over het STAP-budget en alles wat daarmee te maken heeft’, besluit Joany.

Zó vraag je het budget aan 

Om het STAP-budget aan te vragen schrijf je je eerst in voor een opleiding, training of cursus bij een door STAP-erkend opleidingsbureau, zoals Learncare. Nadat je een opleiding hebt gekozen doe je een vooraanmelding. Je schrijft je in voor de opleiding en geeft hierbij aan dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget. Learncare verwerkt deze vooraanmelding en stuurt je per e-mail een aanmeldbewijs in de vorm van een pdf-bestand. Met dit aanmeldbewijs vraag je bij het UWV het STAP-budget aan. Om het STAP-budget te kunnen ontvangen mag de opleiding niet eerder dan 4 weken na je aanvraag starten en niet later dan 3 maanden na het aanvraagtijdvak. Meer over de aanvraagtijdvakken lees je verderop in dit artikel. Het aanmeldbewijs stuur je naar het UWV via hun online STAP-loket (dit loket is geopend sinds 1 maart 2022). Het UWV reageert op je aanvraag en laat je weten of het STAP-budget is toegekend. Het UWV informeert ons ook wanneer je aanvraag is goedgekeurd. Nu wordt je vooraanmelding omgezet naar een definitieve aanmelding en je kunt de opleiding van jouw keuze volgen mét STAP-subsidie.

Wat gebeurt er als mijn budget wordt afgewezen? 

We merken dat mensen onzeker zijn over het evt. afwijzen van het budget. Wat gebeurt er dan? Zit je dan vast aan een opleiding die ik zelf moet betalen? We kunnen je geruststellen: wanneer het UWV je STAP-aanvraag niet goedkeurt, wordt de opleiding of training kosteloos geannuleerd. Of in samenspraak met jou, ontvang je alsnog zelf de factuur. Tot die tijd staat je aanvraag als optie bij ons geregistreerd. Bekijk daarom goed in welk tijdvak je de aanvraag doet.

Dit zijn de STAP-aanvraagtijdvakken 

Het STAP-budget is het hele jaar beschikbaar. Om te voorkomen dat het volledige bedrag direct op gaat is het verdeeld in tijdvakken. De startdatum van de opleiding van jouw keuze bepaalt in welk tijdvak jij de aanvraag moet doen. Zoals we hierboven al vermeldden, de opleiding mag niet eerder dan 4 weken na je aanvraag starten en niet later dan 3 maanden na het aanvraagtijdvak. Een helder overzicht van de tijdvakken vind je terug op de speciale STAP-pagina op onze website.  

Vragen? Blijf er niet mee rondlopen 

Wil je meer weten over het STAP- budget, is er nog iets niet helemaal duidelijk of wil je gewoon even overleggen met mensen iemand die van de hoed en de rand weten? Neem dan gerust contact met ons op. Start dit voorjaar met een schoon, fris hoofd en voer de plannen uit die jou een mooie tijd gaan bezorgen.