Tips voor ouders met tieners: hoe ga je om met het uitgeefgedrag van je tiener?

Geplaatst op

Tips voor ouders met tieners: hoe ga je om met het uitgeefgedrag van je tiener?

Lees het ervaringsverhaal van Leonie Meyer – Hesterman, directeur bij Learncare Academy:

Mijn zoon wilde een keer wat kopen bij de winkel en ik gaf aan dat ik daar nu geen geld voor had. Hij zei: “Dan ga je toch gewoon naar de bank, daar is altijd geld.” Tja, was het maar zo simpel. Kinderen zijn vaak onwetend als het om geld gaat en denken dat geld ten alle tijden beschikbaar is. Zó doen we dat met onze kinderen. Graag deel ik hoe wij dat met onze kinderen hebben gedaan. Geef gerust je tips en/ of suggestie: we kunnen een hoop leren van elkaar.

Jong geleerd, oud gedaan

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het bewust maken van geld vind ik. Toen onze kinderen 4 en 6 jaar oud waren, gingen we 2 weken op vakantie naar Zeeland. Aan het begin van deze vakantie gaven wij ze € 10,-. Ik dacht eerst nog dat ze er wat jong voor waren.  Met dit geld konden ze dan zelf af en toe een ijsje of iets kopen. In plaats van te denken aan ijsjes hadden ze binnen 5 minuten in hun hoofd al de halve speelgoedwinkel leeggekocht. Hierdoor wist ik dat het een slimme zet was om ze zelf voor het eerst geld te geven. Wij zijn vervolgens naar de speelgoedwinkel gegaan met ze en hebben ze laten zien wat ze daar dan van konden kopen. Tot hun grote teleurstelling was dat niet het speelgoed dat ze in gedachten al hadden gekocht! Uiteindelijk zijn ze maar een ijsje gaan halen. Ook wilden we ze graag laten zien dat je € 10,- in één keer uit kan geven óf dat je 10 ijsjes van € 1,- kan kopen. Oftewel: bijna alle dagen van de vakantie een ijsje.

Het werkte

Nadat wij dit in de vakantie hadden gedaan merkten wij wel dat ze veel meer besef hadden van wat hun speelgoed kostte. Dat wil overigens niet zeggen dat ze dat gevoel altijd vast blijven houden. Nu, 11 jaar later hebben we het over scooters, rijbewijzen, games, uitgaan en op jezelf gaan wonen. En dan moet je ze weer gaan leren dat het ook belangrijk is geld voor later over te houden. Want later voelt nog zó ver weg voor ze. 

Wil je ook kinderen leren omgaan met geld? Doe dan mee aan de week van het geld! Dit is van 23 t/m 27 maart. Geef bijvoorbeeld een gastles op een basisschool, zoals wij ook ieder jaar doen of bekijk alle tips op de website van de week van het geld.

Mijn tips: 

  • Geef ze op jonge leeftijd een keer geld. Ze voelen zich dan even heel rijk totdat ze bij de winkel staan
  • Neem je kinderen mee naar de speelgoedwinkel en laat ze zien wat ze voor b.v. € 10,- kunnen kopen
  • Laat je kinderen zien dat ze keuzes kunnen maken: alles in 1 keer uitgeven of een deel van het geld bewaren en later uitgeven. En nog veel mooier zou zijn als ze snel leren dat als ze geld krijgen ze dit kunnen opsparen om uiteindelijk toch dát te kunnen kopen wat ze graag willen
  • Bepaal als ouder voor jezelf wat jij denkt dat jouw kind aankan. Is je kind nog niet toe aan het verhaal over sparen, houd het dan bij het kiezen uit verschillende ijsjes.  Ieder kind is anders en jij als ouder weet wat het beste is voor je kind.

Bekijk ook het interessante artikel bij onze zuster organisatie Budgetcoach.nl: Mijn kind wordt 18.

Heb je vragen? Neem contact met ons op!