Waarom het beroep budgetcoach anno 2025 relevanter is dan ooit

Geplaatst op

Of je nu al budgetcoach bent, of van plan bent er één te worden, dit is waarom jouw expertise en kennis hard nodig is én blijft. Van een onzekere economische situatie tot meer focus op preventie in de sociaal financiële hulpverlening; we delen de 5 belangrijkste ontwikkelingen waarom het beroep anno 2025 relevanter is dan ooit. 

Een budgetcoach pakt geldzorgen aan, voorkomt grote financiële problemen en bevordert financiële zelfredzaamheid. Tegelijkertijd wordt het taboe op geldproblemen langzaam steeds kleiner. Dit maakt het beroep in het aankomende jaar en de jaren die volgen relevanter dan ooit. 

Hoewel de inflatie in de afgelopen jaren veel is afgenomen, blijft de economische situatie onvoorspelbaar. Zeker met de nieuwe Amerikaanse president in aantocht: de handelsoorlog die Trump wil gaan starten kan de Nederlandse economie hard raken. Daarnaast is er ook nog sprake van andere onrustige geopolitieke situaties, zoals in Oekraïne en het Midden-Oosten, die bijvoorbeeld de gasprijs en breder de economie kunnen beïnvloeden. 

Er zijn in 2025 veel onzekere factoren die een impact kunnen hebben op de economie en daarmee op de portemonnee van Nederlandse huishoudens. Dat zorgt ervoor dat geldzorgen een probleem blijven. Met de juiste financiële kennis en handvatten die jij als budgetcoach kan geven, worden steeds meer Nederlanders echter financieel weerbaarder.  

Volgens recente cijfers neemt het aantal Nederlandse huishoudens met schulden toe. Inmiddels zijn er ruim 726.000 Nederlandse huishoudens met betalingsachterstanden. Een budgetcoach kan helpen bij het voorkomen van problematische schulden. 

Ook de overheid en gemeentes zien steeds meer in dat het effectiever en goedkoper is om financiële problemen te voorkomen dan ze later op te lossen. Budgetcoaches spelen een cruciale rol in een meer preventieve aanpak.

In een tijd waarin mensen vaak voor zichzelf beginnen en hierdoor afhankelijk zijn van een wisselend inkomen, zijn budgetcoaches geen overbodige luxe. Als budgetcoach kun je ondernemers ondersteunen om overzicht te houden over hun persoonlijke én zakelijke financiën. 

Werkgevers bieden steeds vaker budgetcoaching aan als onderdeel van hun vitaliteitsprogramma. Met onze zusterorganisatie Budgetcoach.nl zien we deze ontwikkeling goed in de praktijk. Werkgevers zien het belang van medewerkers ondersteunen op het gebied van geldzorgen, omdat dit invloed heeft op het welzijn en de productiviteit van de medewerkers.

Vanwege de robotisering en automatisering zullen er in de toekomst steeds meer banen verdwijnen. Budgetcoach is echter een toekomstbestendig beroep. Hoewel er digitale tools kunnen komen (en al bestaan) die helpen budgetteren, gaat het beroep verder dan cijfers. Het draait ook om empathie, gedragsverandering en coaching. Deze menselijke ondersteuning is moeilijk door technologie te vervangen.

Denk je eraan om budgetcoach te worden? Volgende maand gaat de opleiding tot budgetcoach weer van start, waar alle nieuwe wet- en regelgeving, belastingen en toeslagen die zijn ingegaan op 1 januari, zijn opgenomen in de leerstof. Vanaf 10 februari volg je de opleiding virtueel vanuit huis, zodat je niet te maken krijgt met lange reistijden. Woon je in (de buurt van) Utrecht, Amsterdam, Eindhoven of Zwolle? Ook op deze locaties starten dit voorjaar nieuwe opleidingen.

Om je cliënten in 2025 zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, geven we op 9 januari van 20:00 t/m 21:30 uur een live webinar over de wijzigingen op het gebied van belastingen en toeslagen die vanaf 1 januari zijn ingegaan. 

Wanneer je één van onze nieuwe bundels aanschaft om voorop te blijven lopen in je vak, krijg je ook meteen toegang tot het live webinar over belastingen en toeslagen. Afhankelijk van de gekozen bundel krijg je daarnaast 10 tot 15% korting op het volledige aanbod van Learncare, bijvoorbeeld op de masterclass Docent Budgetcursus die 21 januari start.