Certificaat: Scheidingscoach
Online studeren
PE punten KIWA: 6 kennis- en 6 vaardigheidspunten


 In mei 2018 beschikbaar als E-learning –
Nog in ontwikkeling

E-learning opleiding tot scheidingscoach inclusief 2 praktijkdagen

Vanuit huis in je eigen tijd de opleiding e-learning Scheidingscoach volgen;
12 maanden toegang tot de e-learning;
Door het gebruik van filmmateriaal in de e-learning oefen je met voorbeelden uit de praktijk;
Diverse webcolleges waarbij docenten uitleg geven over de theorie met voorbeelden uit de praktijk;
Ten alle tijden een professionele docent beschikbaar waarbij je terecht kunt met vragen;
2 gratis praktijkdagen;
Inclusief online studiemateriaal;
Inclusief handige memo trainer waarmee je elke dag met vragen kunt oefenen.

Algemeen
Aantal echtscheidingen terug op hoog niveau
Post-hbo opleiding tot Scheidingscoach. Dat de belofte om eeuwig bij elkaar te blijven moeilijk is na te komen, bleek uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS). Het aantal echtscheidingen is in 2016 gestegen naar ruim 33 duizend. Het aantal echtscheidingen is daarmee terug op het niveau van 2008 (inclusief de toen nog bestaande mogelijkheid van flitsscheidingen). Echtscheiding
Een echtscheiding is vaak een langdurig, emotioneel en kostbaar proces. Scheidende echtparen laten zich helaas (wel begrijpelijk) leiden door hun emoties, waardoor de verstoorde verhouding nog verstoorder kan worden. Dit kan grote gevolgen hebben voor de (financiële)toekomst van de partners en hun kinderen.

Methode Learncare Academy
De opleiding Scheidingscoach maakt gebruik van door Learncare Academy ontwikkeld individueel financieel en sociaal stappenplan de FISO (financieel/sociaal) methode. Een methode waarbij beide echtparen op een aanvaardbare en respect volle wijze uit elkaar kunnen gaan.

Intensieve opleiding tot Scheidingscoach

Als scheidingscoach adviseer je en begeleid je mensen tijdens hun scheiding uit huwelijk, geregistreerd partnerschap of een samenwoonrelatie. En breng je de financiële gevolgen van de scheiding in kaart.
In deze opleiding wordt gewerkt met de methodiek van ‘ervarend leren’. De opleiding vindt plaats in een praktische setting met gebruik van simulaties, cases uit de realiteit en oriëntatie op het werkveld. Het uitvoeren van verschillende opdrachten maakt deel uit van de opleiding. Zelfstandig leren is een belangrijk gegeven. Wij verwachten dat je de lessen zelfstandig door kan nemen en er over nadenkt hoe je de aangereikte leerstof praktisch inzet. Het is van belang je eigen voortgang in de gaten te houden en jezelf te blijven motiveren. Voor deze opzet is bewust gekozen omdat dit vakgebied vraagt om zelfstandige en communicatieve probleemoplossers.

Studiebelasting
Afhankelijk van de opleidingsachtergrond dien je rekening te houden met 10 tot 15 uur studiebelasting per week, exclusief de tijd van de bijeenkomsten.

Doelgroep en vooropleiding
Je dient te beschikken over een HBO diploma
De opleiding scheidingscoach is op een HBO werk- en denkniveau.

Toelatingseisen
Voor het volgen van deze opleiding is een HBO vooropleiding of aantoonbaar HBO denk- en werkniveau nodig.

Voor wie
Een intensieve praktijkgerichte opleiding voor iedereen die mensen in moeilijke omstandigheden van dienst willen zijn. Heb jij affiniteit met financiën, sociale wetgeving en juridische zaken en ben je daarnaast sociaal en communicatief vaardig? Ga jij het nemen van verantwoordelijkheid niet uit de weg? Dan is de opleiding scheidingscoach geschikt voor jou.

Niveau
HBO niveau

Beroepsmogelijkheden
 • Als zelfstandige scheidingscoach
 • Voor Budgetcoach.nl (na gebleken geschiktheid)
 • Bancaire sector
 • Financieel dienstverleners
 • Tussenpersonen verzekeringsbranche

Alles wat je uit boeken kunt halen heb je mij niet voor nodig. Over de dagelijkse praktijk kan ik je alles vertellen.

Probeer ’t en je weet ‘t.
Docent C. Sonneveldt

Programma

De Opleiding Scheidingscoach leidt op tot professioneel dienstverlener als coach om partners zorgvuldig de weg te wijzen met betrekking tot de financiële, juridische en sociale consequenties van hun scheiding. De coach helpt hen door de scheidingsprocedure heen. Onder begeleiding van de scheidingscoach worden koppels in staat gesteld om op een aanvaardbare en respectvolle wijze uit elkaar te gaan.

Werkwijze
In de opleiding wordt gewerkt met de methodiek van ‘ervarend leren’. De opleiding vindt plaats in een praktische setting met gebruik van simulaties, cases uit de realiteit en oriëntatie op het werkveld. Het uitvoeren van verschillende opdrachten maakt deel uit van de opleiding.

Zelfstandig leren is een belangrijk gegeven. Wij verwachten dat je de lessen zelfstandig door kunt nemen en dat je nadenkt over de vraag hoe je de aangereikte leerstof praktisch kunt inzetten. Het is van belang je eigen voortgang in de gaten te houden en jezelf te blijven motiveren. Voor deze opzet is bewust gekozen omdat dit vakgebied vraagt om zelfstandige en communicatieve probleemoplossers.


Programma
• Module 1:
Het huwelijk, geregistreerd partner en samenwonen
Deze module staat in het teken van Personen en Familierecht, en het Huwelijksvermogensrecht. Het aangaan van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is aan vormvereisten verbonden, bovendien brengen deze verbintenissen veel consequenties met zich mee. Deze module gaan we dus vooral de juridische kant van het huwelijk en geregistreerd partnerschap bekijken en wordt een begin gemaakt met het behandelen van de financiële gevolgen van de echtscheiding zoals bijvoorbeeld de alimentatie.
De Scheidingscoach in relatie tot zijn cliënt en derden – deel I
Deze module staat geheel in het teken van de communicatie waarbij het volledige hoofdstuk Communicatie aan de orde komt. Tijdens deze module worden vanuit de FISO-methode de Intake- en Afstemmingsgesprekken behandeld. Naast de theorie van deze gesprekssoorten besteden we aandacht aan de verschillende gesprekstechnieken- en vaardigheden zoals beschreven in het hoofdstuk Communicatie. Er wordt veel geoefend om je vaardiger te maken in communicatie.
De financiële gevolgen van een echtscheiding
Deze module gaan we een begin maken met de financiële gevolgen van de echtscheiding. Aan de orde komen bijvoorbeeld de, fiscaliteiten, de eigen woning en de hypotheek, pensioenvoorzieningen
De Scheidingscoach in relatie tot zijn cliënt en derden – deel II
Ook deze module staat geheel in het teken van de communicatie waarbij het volledige hoofdstuk Communicatie aan de orde komt. In dit hoofdstuk worden vanuit de FISO-methode de Advies- en Nazorggesprekken behandeld. Naast de theorie van deze gesprekssoorten besteden we aandacht aan de verschillende gesprekstechnieken- en vaardigheden zoals beschreven in het hoofdstuk Communicatie. Er wordt veel geoefend om je vaardiger te maken in communicatie.
Praktijkdag
Deze dag staat in het teken om het geleerde nog een keer te oefenen. Je kunt vragen stellen, cases kunnen gezamenlijk worden gemaakt etc. In de middag maak je het examen.
Assessment examen
Het assessment examen verloopt met gebruik van een casus en vergt per kandidaat 30 minuten, waarvan 5 minuten voorbereiding en 5 minuten feed-back van de examinatoren.
In het assessment worden de communicatieve competenties getoetst.

Voorbereiding en studiebelasting
Afhankelijk van de opleidingsachtergrond dien je rekening te houden met 10 tot 15 uur studiebelasting per week..

Dan biedt de module schuldenbewindvoerder als vervolg module na de opleiding civiele bewindvoerder u de mogelijkheid. Klik hier voor meer informatie.
Examen

Het examen bestaat uit twee onderdelen; theorie examen en het praktijk-assessment.
Na het positief afronden ontvang je het certificaat.

Instituut Certificaat
Met het theorie examen en het assessment rond je de opleiding af. Met minimaal een 6 voor beide onderdelen ben je geslaagd.

Herexamen
Er bestaat de mogelijkheid van een herexamen voor 1 of meerdere examen vakken. De kosten bedragen 150 euro.

Aantal deelnemers
Minimum aantal deelnemers: 8
Maximum aantal deelnemers: 14


Kosten en data

Deelname kosten: € 1049,-

 • Digitaal lesmateriaal is gratis. Lesmateriaal thuis ontvangen €39,95.

 • Inschrijven is al wel mogelijk. De E-learning start vanaf mei 2018

  Inschrijven

  Vragen?
  Wij bellen je graag terug

  Naam*

  Telefoonnummer*

  Onderwerp*

  Datum en tijdstip terugbellen

  Advies nodig?

  Vrijblijvend online advies van onze opleidingsmanagers

  Online advies

  Gratis online advies zonder reiskosten

  Klik hier

  Delen