Een gezonde financiële toekomst met de schijf van 2?

Geplaatst op

“Leden van de Staten Generaal”, galmt het door de Ridderzaal. Ik ben er zelf niet bij, maar mag wel meekijken en meeluisteren, terwijl de Koning de Troonrede voorleest. Ik moet zeggen, dat ik altijd wel gecharmeerd ben van de hele ceremonie tijdens Prinsjesdag. En natuurlijk ook erg geïnteresseerd wat ons allemaal te wachten staat in het nieuwe parlementaire jaar.

“Leden van de Staten Generaal”, galmt het door de Ridderzaal. Ik ben er zelf niet bij, maar mag wel meekijken en meeluisteren, terwijl de Koning de Troonrede voorleest. Ik moet zeggen, dat ik altijd wel gecharmeerd ben van de hele ceremonie tijdens Prinsjesdag. En natuurlijk ook erg geïnteresseerd wat ons allemaal te wachten staat in het nieuwe parlementaire jaar. Het Kabinet heeft vorig jaar bij de formatie al haar plannen wereldkundig gemaakt, maar het komt nu allemaal een stuk dichterbij. Ik was niet echt verrast over de inhoud van de Troonrede. Maar ik besefte wel dat er toch behoorlijk wat veranderingen op stapel liggen. En je kunt je afvragen, of de gemiddelde Nederlander wel begrijpt wat er gaat gebeuren. We hebben allemaal onze mening klaar. Maar wat zijn nu de feiten. Zal het Kabinet dit keer wel beter haar best doen, om uit te leggen wat er gat gebeuren. In Jip-en-Janneke-taal. En dan denk ik vooral aan de belastingplannen. Want daar schieten ze toch vaak tekort. Wat dat betreft wordt het hoog tijd dat ze hun slogan eindelijk eens waar maken: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.”

Vanaf 2021 nog maar twee belastingschijven?

Het tarief in de derde schijf is al jaren lang hetzelfde als in de tweede schijf. Dat maakt het voor de berekening natuurlijk een stuk makkelijker.

Er staat ons behoorlijk wat te wachten de komende jaren. En dan kijk ik alleen nog maar naar box 1 van de inkomstenbelastingen. Voor degene die zelf de belastingaangifte doet, zal het geen nieuws zijn dat we in box 1 vier belastingschijven hebben. Althans, als je er goed naar kijkt, zien we maar drie schijven. Het tarief in de derde schijf is al jaren lang hetzelfde als in de tweede schijf. Dat maakt het voor de berekening natuurlijk een stuk makkelijker. En als het aan het Kabinet ligt, wordt het schijvenstelsel nog makkelijker. Het is de bedoeling dat we vanaf 2021 nog maar te maken hebben met twee belastingschijven. De eerste drie schijven worden dan samengevoegd. Dit betekent dat het belastbare inkomen tot ongeveer € 68.000 met iets meer dan 37% wordt belast. Het belastbare inkomen boven de € 68.000 valt dan in de tweede schijf. Hiervoor heeft men een belastingpercentage van 49,5% in gedachten.

Gevolgen van belastingverlaging

Pas op! Als de belastingpercentages lager worden, dan zal het belastingvoordeel door de (hypotheek)renteaftrek ook kleiner worden.

Wat zijn de gevolgen hiervan? In eerste instantie ziet het er naar uit, dat we minder belasting gaan betalen. En dat klopt ook, als je puur naar de percentages kijkt. Allereerst daalt het belastingpercentage voor de inkomens in de huidige tweede en derde schijf met ruim 3%. In de vierde schijf is de daling ruim 2%. Dit zal zeker merkbaar zijn voor velen onder ons. Maar pas op! Als de belastingpercentages lager worden, dan zal het belastingvoordeel door de (hypotheek)renteaftrek ook kleiner worden. Dus voor de huiseigenaren zal het plaatje er minder gunstig uitzien. Iets om toch rekening mee te houden. Sterker nog, een aantal jaren geleden is er al besloten om de (hypotheekrente)aftrek te beperken. En om de pijn te verlichten is destijds besloten om de beperking in kleine stapjes te laten plaatsvinden. Met de nieuwe maatregelen gaat het ineens een stuk sneller. Ik hoop dat het Kabinet daar geen geheim van maakt. En ook een duidelijke uitleg geeft waarom daarvoor gekozen is.

Belastingplan 2019

En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Er zal nog veel meer veranderen. Het Ministerie van Financiën heeft daarom de “Poster Belastingplan 2019” samengesteld. Zodat je daar meteen een beeld bij  krijgt. Deze kun je downloaden van de website van de Rijksoverheid. Hierin zie je de belangrijkste wijzigingen op een rij staan. Ik zal hem niet boven mijn bed hangen. Maar ik zal er wel af en toe een blik op werpen. En dan hopen dat ik binnenkort eindelijk vol overtuiging kan zeggen:  “Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker.”

Bart Seegers