Marion Backers werkt als beleids- en projectondersteuner bij de provincie Overijssel. Binnen die functie vervult ze verschillende rollen, waaronder die van levensfaseambassadeur. Eind 2022 zorgden de inflatie en de energiecrisis voor veel financiële problematiek in de maatschappij. Reden voor de provincie om Marion en haar collega een opleiding tot budgetcoach aan te bieden. In deze […]
Life-events – inkomen en pensioen
In het kort
PE punten

Beschrijving
Als sociaal financieel hulpverlener heb je kennis en vaardigheden op het gebied van budgettering, schulden en schuldhulpverlening. Van jou wordt verwacht dat je jouw cliënt daarin optimaal ondersteunt. En als er bepaalde zaken spelen die jouw expertise overstijgen, dan verwijs je de cliënt door naar flankerende hulp.
Voor een goede doorverwijzing is het wel van belang dat je signalen herkent die erop wijzen dat flankerende hulp nodig is. Je kunt je dan afvragen of je weet wanneer jouw cliënt een bepaald risico loopt. Want dan pas kun je inschatten of je het zelf kunt (en wilt) oppakken, of dat je cliënt beter op zijn plaats is bij een andere expert.
We nemen je mee in de theorie over inkomen in de meest brede zin van het woord. Welke soorten inkomens kennen we? Welke inkomen is bij welk life-event van belang? Hoe wordt dit inkomen fiscaal behandeld? En hoe gaat men binnen de sociaal-financiële hulpverlening om met het inkomen van de cliënt? Allemaal vragen die in deze opleiding worden beantwoord.
Inkomen
Inkomen is een heel breed begrip. Je kunt inkomen hebben uit tegenwoordige arbeid (zoals loon of winst uit onderneming), maar ook inkomen uit een zogenaamd vroegere dienstbetrekking (zoals een WW-uitkering of een pensioen). Feit is dat je inkomen nodig hebt, om te kunnen leven. Maar hoe gaat de Belastingdienst om met jouw inkomen. Ben je inkomstenbelasting verschuldigd of is een bepaald inkomen belastingvrij (zoals toeslagen)? Een goed inzicht hierin is van groot belang voor jouw als sociaal financieel hulpverlener. Niet alleen voor het berekenen van het VTLB, maar ook om jouw cliënt nog beter te leren kennen en ondersteunen.
Sociale zekerheid
De Nederlandse sociale zekerheid is een complex stelsel die voor de meeste mensen meer vragen dan duidelijkheid oproept. Als spin in het web wil je natuurlijk een scherp inzicht hebben in de werking en regels die hier van belang zijn. En dan gaat het niet alleen over de volksverzekeringen, maar ook over de sociale voorzieningen en de werknemersverzekeringen.
Financiële dienstverlening
Inkomen is een groot goed. Je gebruikt het niet alleen om er direct van te leven, maar ook om te reserveren voor latere uitgaven. Om je inkomen (of vermogen) te vergroten kun je ermee sparen of beleggen. Om inkomen (of vermogen) te beschermen kun je een verzekering afsluiten. Iets wat voor je cliënt heel relevant kan zijn. Een doorverwijzing naar een financieel adviseur is dan op zijn plaats, waarbij een inzicht in zijn of haar werkzaamheden goed van pas komt.
Tijdens de opleiding komen al deze onderwerpen uitgebreid aan bod. Het gaat dus om veel méér dan alleen de basale kennis die in de reguliere schuldhulpverleningsopleidingen aan bod komt. Vooral de toepassing van de aangeboden kennis in de praktijk maakt een belangrijk deel uit van de lesstof.
Duur van de training
Het doorlopen van deze zelfstandige e-learning neemt ongeveer 30 uur in beslag. Dit omvat het lezen van de online theorie, het bekijken van ondersteunende filmpjes en het maken van diverse inhoudelijke opdrachten. De training wordt afgerond met een korte toets.
Lesmateriaal
Al het benodigde lesmateriaal voor deze training vind je in je eigen online leeromgeving. De inloggegevens ontvang je per e-mail. Je hebt één jaar toegang tot het online platform.
Doelgroep
De opleiding is geschikt voor sociaal-financiële hulpverleners die al werkzaam zijn in dit vakgebied.
Niveau
Dit is een opleiding op hbo-niveau.
Certificaat
Na afloop van de opleiding ontvang je een PE-certificaat van deelname.
Doelen
Na deze opleiding:
- heb je kennis van de verschillende soorten inkomen;
- heb je kennis van het pensioensysteem in Nederland;
- heb je kennis van de sociale zekerheid in Nederland;
- heb je inzicht in de fiscale behandeling van het inkomen;
- heb je inzicht hoe inkomen een rol speelt binnen de financiële dienstverlening;
- heb je de vaardigheid om jouw kennis te vertalen naar praktijksituatie.
Ervaringsverhalen
Succesvol ondernemen met een budgetcoach aan je zijde
Het onderwerp budgetcoach heeft nogal eens een negatieve lading, zeker als je ondernemer bent. Alsof je zelf je zaakjes niet op orde kunt stellen. Soms is het niet zo zwart-wit. In dit artikel praten Judith Bellés Knijnenburg – docent bij Learncare Academy en als budgetcoach aangesloten bij budgetcoach.nl – en ondernemer Robert over waarom je […]
Schuldhulpverlening. Het is een vak
Schuldhulpverlening is een vak. Het is niet zomaar iets wat je er even bijdoet. In een eerdere blog vertelde Fokke van der Meulen, docent bij Learncare Academy, over de spelregels die er zijn in de wereld van de schuldhulpverlening. Dat geeft al aan dat het specifieke kennis en kunde vereist. In deze blog legt Fokke […]
Programma
-
Inkomen, inkomstenbelasting en toeslagen
In dit hoofdstuk nemen we de verschillende soorten inkomsten onder de loep, zoals loon en winst uit onderneming. We besteden daar aandacht aan de fiscale behandeling ervan op het gebied van inkomstenbelasting. Ook staan we stil bij het pensioen en wat het gevolg is als iemand stopt met werken en gaat ‘genieten’ van de oudedag. Tot slot komen de toeslagen aan de orde. Vaak noodzakelijke inkomsten voor cliënten met een lager inkomen.
-
Sociale zekerheid
-
Financiële dienstverlening
In dit hoofdstuk behandelen we de (harde) financiële dienstverlening. Oftewel, de dienstverlening die is gericht op sparen, beleggen, verzekeren en financieren. We gaan dan ook uitgebreid in op de producten die voor particuliere klanten te halen zijn bij banken, verzekeraars, pensioenfondsen en tussenpersonen.
Kosten
Deelname kosten: € 679,-. Vrijgesteld van btw. Inclusief digitaal lesmateriaal
Wat onze klanten vertellen
Offerte aanvragen
Vul het formulier zo uitgebreid mogelijk in zodat wij de op maat gemaakte offerte snel aan je kunnen toesturen.
Download Brochure
Vul je gegevens in en download de brochure
Dit hoofdstuk is gericht op ons socialezekerheidsstelsel. We gaan in op de volksverzekeringen, zoals de AOW, de Anw en de Kinderbijslag. Daarnaast worden de werknemersverzekeringen behandeld. Daarbij kun je denken aan de WW en de WIA. Tot slot staan we stil bij de sociale voorzieningen, zoals de bijstand, het sluitstuk van onze sociale zekerheid.