E-learning assistent beschermingsbewind

E-learning Start op elk moment
Gemiddeld scoort Learncare Academy een 8.6 gebaseerd op 74 reviews in de afgelopen 12 maanden

In het kort

Studieduur
2 maanden
Certificaat
Assistent beschermingsbewind
Prijs
€ 629,10€ 699,00
E-learning-assistent-beschermingsbewind, Learncare Academy, opleiding tot bewindvoerder

Beschrijving

Als iemand niet meer in staat is om zelf zijn financiën te regelen, dan kan een bewindvoerder de financiële administratie overnemen. De assistent-bewindvoerder ondersteunt de bewindvoerder bij het goed uitvoeren van de bewindvoerderstaken.

Met deze online opleiding word je in 2 maanden opgeleid tot professioneel assistent-bewindvoerder.

Wat is beschermingsbewind?

Onderbewindstelling van goederen is bedoeld voor mensen die door hun lichamelijke of geestelijke toestand niet (meer) in staat zijn om hun financiële belangen te behartigen. Met een onderbewindstelling wordt (een deel van) het vermogen van de betrokkene beschermd, met als doel overzicht te scheppen in de financiële situatie. Een bewindvoerder wordt aangesteld door de rechtbank.

Jouw werk als assistent-bewindvoerder

Als assistent-bewindvoerder kun je aan de slag bij verschillende organisaties. Bijvoorbeeld in de juridische dienstverlening, in de algemeen maatschappelijke dienstverlening, bij een welzijnsorganisatie of bij de overheid.

Kortom, als assistent-bewindvoerder heb je een veelzijdige functie. Het uitvoeren van al die verschillende activiteiten in het proces vergt een gedegen kennis van onder andere wet- en regelgeving, procedures en diverse financiële aspecten. Daarnaast dien je over uiteenlopende vaardigheden te beschikken. Zo moetje communicatief vaardig zijn, goed kunnen plannen en nauwkeurig werken. In deze opleiding krijg je daarvoor alle benodigde tools aangereikt.

Vooropleiding en toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je een havo- of vwo- diploma nodig, of een passende mbo-4-opleiding. Op www.rechtspraak.nl vind je meer informatie over de toelatingseisen. Heb je vragen? Neem dan vooral contact op met het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM.

Liever klassikaal? Dat kan!

Lijkt deze e-learning je helemaal passend, maar vind je juist de interactie met andere studenten zo prettig? Kies van voor de klassikale variant van de opleiding assistent beschermingsbewind. Als het je qua tijd of budget even niet past om voor de uitgebreide variant te gaan, dan is deze e-learning ook een goed alternatief.

Niveau

Dit is een opleiding op mbo-niveau.

Studieduur

Deze online opleiding volg je waar en wanneer jíj́ dat wilt, helemaal in je eigen tempo! Als je rekening houdt met minimaal 15 uur studiebelasting per week, heb je je diploma binnen 2 maanden op zak. Maar je kunt er desgewenst ook langer over doen. Je hebt maximaal 1 jaar toegang tot onze online leeromgeving.

Examen

Als examen maak je zelfstandig een eindopdracht. Hierin komen bijna alle aspecten aan bod waar je in je toekomstige werk als assistent-bewindvoerder mee te maken krijgt.

Wat onze klanten vertellen

Programma

 • Module 1: Bewindvoering en formulieren

  Aan de orde komen vragen als: Wat is bewind? Wie kan bewind aanvragen? Hoe vraag je bewind aan? Daarnaast krijg je uitleg over de diverse formulieren waar je als assistent-bewindvoerder mee te maken kunt krijgen.

 • Module 2: Budgetplan opstellen en de beslagvrije voet

  Als assistent-bewindvoerder ondersteun je de bewindvoerder onder meer bij het opstellen van een budgetplan. In deze module leer je hoe je dit doet. Ook doe je kennis op over de beslagvrije voet. Dit is het deel van het inkomen waarop de Belastingdienst geen beslag mag leggen.

 • Module 3: Communicatie en timemanagement

  Communicatieve vaardigheden en plannen zijn twee belangrijke vaardigheden die je nodig hebt als assistent-bewindvoerder. In deze module zoomen we uitgebreid in op de theorie.

 • Praktijkdag

  Hoewel dit een online opleiding is, sta je er zeker niet alleen voor! Elke 2 à 3 maanden organiseren wij een praktijkdag voor onze cursisten. Tijdens deze bijeenkomst krijg je extra uitleg en is er volop gelegenheid om vragen stellen aan de docent, die meer dan 10 jaar praktijkervaring heeft. Van tevoren kun je al je punten doorgeven die je graag wilt bespreken. Ook besteden we tijdens deze bijeenkomst aandacht aan communicatie en timemanagement. Samen met je medecursisten doe je een aantal praktische oefeningen. Zo komt de theorie meteen tot leven. Je bepaalt zelf wanneer je een praktijkdag bezoekt. Alle data tref je in de E-learning aan.

Je ondersteunt de bewindvoerder bij uiteenlopende werkzaamheden. Een greep uit je takenpakket:

 • Afhandelen van post en e-mail;
 • Toezicht houden op betalingen;
 • Accorderen van betalingen;
 • Telefonisch en per mail contact onderhouden met klanten;
 • Opstellen van verzoekschriften voor beschermingsbewind en verzamelen van bijlagen;
 • Opstarten en invoeren van een nieuw dossier;
 • De bewindvoerder ondersteunen bij het opstellen en controleren van het budgetplan;
 • Het ondernemen van de benodigde acties om het budgetplan kloppend te maken;
 • Inventariseren en invoeren van bewijsstukken van schulden;
 • Onderhouden van contacten met hulpverleningsinstanties, schuldeisers e.d.;
 • Informatie verstrekken over regelingen en voorzieningen en het aanvragen van benodigde voorzieningen;
 • Ondersteunen van de bewindvoerder bij het uitbrengen van de reguliere verslagleggingen aan de rechtbank;
 • Verzorgen van de benodigde belastingaangifte voor de klant.

Kosten

Kosten

Deelnamekosten: € 699,- inclusief digitaal lesmateriaal* en examen.

Tijdelijk 10% korting. De korting wordt automatisch verrekend tijdens het inschrijven.

(N.B. de opleiding is vrijgesteld van btw.)

Je kunt betalen via een factuur, IDEAL of in 4 termijnen. Na betaling staat de E-learning klaar in de studieomgeving.

*Ontvang je het lesmateriaal liever op papier? Ook dat is mogelijk. De extra kosten hiervoor bedragen € 89,95. De opdrachten vind je terug in de online omgeving.

Wil je inschrijven of heb je een andere vraag?

Weet je nog niet helemaal welke opleiding bij jou past en wil je even sparren met één van onze opleidingsmanagers. Vraag dan geheel vrijblijvend gratis online advies aan.