E-learning Life events voor ondernemers

E-learning
Gemiddeld scoort Learncare Academy een 8 gebaseerd op 63 reviews in de afgelopen 12 maanden

In het kort

Studieduur
8 uur
Certificaat
PE-certificaat
Prijs
€ 399,00

PE punten

KIWA 8 PE punten

Beschrijving

Voor een sociaal financieel hulpverlener is het belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van de verschillende life events. Daarbij kan gedacht worden aan de ondernemende cliënt die op zoek is naar een eventuele uitkering of een passende schuldregeling. Maar als hulpverlener kun je ook veel baat hebben bij deze kennis, als je zelf een ondernemer bent.

Hoewel de life events niet exclusief aan ondernemers zijn voorbehouden, zullen de risico’s anders zijn, dan voor particuliere cliënten. In deze e-learning ligt de focus op welke impact de life events hebben op de financiële situatie van de ondernemer.

Allereerst kijken we naar de verschillende ondernemingsvormen, om inzicht te krijgen in de bijzondere risico’s per rechtsvorm. Daarna gaan we in detail in op life events, zoals huwelijk & scheiding, de koop van een woning, arbeidsongeschiktheid en overlijden. Het faillissement komt nog aan de orde, omdat daar nogal eens wat misverstanden over zijn. Tot slot besteden we nog aandacht aan de belastingen. Niet omdat dit een life event is met alle bijbehorende onzekerheden. Maar omdat de ondernemer hier met zekerheid mee heeft te maken, ongeacht het moment in zijn zakelijke leven.

Voor wie

Ben je werkzaam als sociaal financieel hulpverlener? Wil je weten wat de gevolgen zijn van verschillende life events voor de ondernemer? Wil je meer inzichten opdoen, om zo de ondernemer beter van dienst te kunnen? Ben je zelf een ondernemer en wil je weten welke impact de life events op jou kunnen hebben? Dan is deze opleiding waardevol voor je.

Schrijf je hier gratis in voor de proefles

In de proefles geven wij uitleg over de opleiding en behandelen wij een stuk van de theorie van de opleiding zodat je een goed beeld krijgt van de opleiding. Schrijf je hier geheel gratis in.

Duur van de opleiding

Het doorlopen van deze zelfstandige e-learning neemt ongeveer 8 uur in beslag. Dit omvat het lezen van de online theorie, het bekijken van ondersteunende filmpjes en het maken van diverse quizvragen. De opleiding wordt afgerond met een korte toets.

Lesmateriaal

Al het benodigde lesmateriaal voor deze opleiding vind je in je eigen online leeromgeving. De inloggegevens ontvang je per e-mail. Je hebt één jaar toegang tot het online platform.

Certificaat

Na afloop van de opleiding ontvang je een PE-certificaat van deelname.

Leerdoelen

Na deze opleiding:

  • kun je aangeven wat de risico’s zijn van de verschillende life events voor de ondernemer;
  • weet je hoe de ondernemer deze risico’s kan opvangen in de vorm van verzekeringen;
  • heb je inzicht in fiscale behandeling van de verschillende ondernemers;
  • heb je een beeld bij de gevolgen van een inkomens tekort voor de ondernemer;
  • kun je jouw client naar de juiste specialist doorverwijzen.

Programma

  • De ondernemer en het gezin

    Voor de ondernemer zijn de regels rond gezinsvorming (denk daarbij aan het ouderschap) niet anders dan voor niet-ondernemers. Dit is vastgelegd in boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Bij het samenwonen zijn er wel een aantal aandachtspunten. Want een ondernemer kan ervoor kiezen, om het ondernemingsrisico te scheiden van het privévermogen. We zullen dan ook in dit hoofdstuk de focus leggen op:

    • Het samenwonen
    • Het huwelijk en geregistreerd partnerschap
    • Toestemmingsvereiste
    • De (echt)scheiding
  • De ondernemer en de woning

    De woning kan voor de onderneming twee functies hebben. Het kan dienen als hoofdverblijf of als bedrijfspand. Het zou ook een combinatie van beiden zijn. Als de ondernemer zijn woning voor 100% aanmerkt als hoofdverblijf, dan zijn dezelfde regels van toepassing, als voor mensen die geen ondernemer zijn. In dit hoofdstuk gaan wij hier verder op in.

  • De ondernemer en arbeidsongeschiktheid

    Ondernemers kunnen net zoals werknemers arbeidsongeschikt raken. Alleen geldt voor ondernemers in principe geen vangnet vanuit de sociale zekerheid. Een werkgever heeft tegenover de werknemer een loondoorbetalingsplicht van 104 weken (2 jaar). In die periode moet de werkgever re-integratie-inspanningen verrichten. Als dat onvoldoende is gebeurd, dan kan het UWV een verlenging van de loondoortalingsperiode opleggen. Mocht de werknemer niet voldoende hersteld zijn in die twee jaar, dan komt hij wellicht in aanmerking voor een WIA-uitkering.

  • De ondernemer en verzekeringen

    Als ondernemer loop je naast arbeidsongeschiktheid nog veel meer risico’s. Het is goed om daarover na te denken en eventueel advies darrover te vragen aan een financieel specialist. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen de volgende soorten ondernemingsrisico’s:

    • Vermogensrisico’s
    • Bezitsrisico’s
    • Vervoersrisico’s
    • Gezondheidsrisico’s

    In dit hoofdstuk behandelen we deze risico’s en geven we aan welke verzekeringsoplossingen daarvoor te vinden zijn. Houd daarbij wel rekening met het feit dat de polisvoorwaarden per verzekeraar behoorlijk kunnen verschillen. En dat geldt ook voor de hoogte van de premies.

  • De ondernemer en overlijden

    Als een ondernemer komt te overlijden, dan heeft dit een impact op zowel de nalatenschap van de ondernemer als het eventuele voortbestaan van de onderneming. In dit hoofdstuk nemen we de gevolgen in algemene zin onder de loep. Met name de bedrijfsopvolging is een complex onderwerp, waardoor begeleiding door een jurist en/of fiscalist daarbij erg belangrijk is.

  • De ondernemer en faillissement

    Het stoppen van een onderneming gebeurt niet altijd vrijwillig. Als een ondernemer zijn schulden niet meer kan betalen, kan de rechtbank de onderneming failliet verklaren. Er wordt dan een curator benoemd, die namens de ondernemer alle beslissingen neemt en de administratie en bezittingen controleert. De faillissementsaanvraag kan worden gedaan door schuldeisers, of door de ondernemer zelf.

  • De ondernemer en belastingen

    Hoewel belastingen geen life-event zijn is het toch belangrijk om wat inzichten te hebben in de belastingregels voor de ondernemer. In dit hoofdstuk bekijken we de meest relevante belastingen voor de ondernemer, namelijk:

    • Inkomstenbelasting
    • Vennootschapsbelasting
    • BTW

Kosten

Deelname kosten: € 399,-. Vrijgesteld van btw. Inclusief digitaal lesmateriaal

 

Wil je inschrijven of heb je een andere vraag?

Weet je nog niet helemaal welke opleiding bij jou past en wil je even sparren met één van onze opleidingsmanagers. Vraag dan geheel vrijblijvend gratis online advies aan.

Wat onze klanten vertellen