Opleiding Budgetcoach NEN 8048 (Kiwa SHV) klassikale, online of e-learning cursus

Er is veel vraag naar de opleiding budgetcoach NEN 8048. Dat heeft ook te maken met de financiële gevolgen die de coronacrisis met zich meebrengt. Veel mensen hebben geldzorgen. Bijvoorbeeld omdat ze hun baan verloren zijn, hun onderneming failliet ging of omdat ze stress ervaren door alle lockdown-maatregelen.

Misschien twijfel jij ook al langere tijd en overweeg je om voor het dankbare vak budgetcoach te kiezen. Wanneer je op het internet zoekt naar opleiding budgetcoach NEN 8048 of opleiding budgetcoach NEN 8048 Kiwa dan zie je wellicht door de bomen het bos niet meer als gevolg van het grote aanbod van de cursus of training budgetcoach.

In dit artikel:

E-learning-assistent-beschermingsbewind, Learncare Academy, opleiding tot bewindvoerder

Budgetcoach, schuldhulpverlener of bewindvoerder: de verschillen

In de praktijk blijkt het ook nog lang niet altijd duidelijk wat de verschillen zijn tussen een budgetcoach, schuldhulpverlener of bewindvoerder. We krijgen er veel vragen over binnen en daarom zetten we het graag helder voor je op een rijtje:

Budgetcoach

Een budgetcoach kun je zien als de basisopleiding. Deze sociaal financiële professional helpt mensen vanaf de basis om hun financiële zaken weer op orde te krijgen. Dat gaat van het openen van weggelegde enveloppen tot het inzichtelijk krijgen van alle schulden. En van bellen met schuldeisers tot het maken van betaalafspraken met deze partijen. Een budgetcoach moet over een groot empathisch vermogen beschikken, want echt contact kunnen maken met de cliënt is de basis voor verandering. Daarom sta je niet alleen stil bij de financiële zaken, maar kijk je samen ook naar houding en gedrag. Het gaat er vooral om dat je iemand helpt om financieel weer zelfredzaam te zijn. Wanneer de problemen te groot worden dan verzorgt een budgetcoach een warme overdracht naar de schuldhulpverlener.

Schuldhulpverlener

Een schuldhulpverlener is veelal bezig met het maken van plannen van aanpak en het in gang zetten van een minnelijk of wettelijk schuldsaneringstraject. De omgang met de cliënt is vaak wat zakelijker. Waar een budgetcoach veel bij mensen thuiskomt, is een schuldhulpverlener vaker vanaf eigen locatie actief. Schuldhulpverleners werken meestal voor gemeentes of vanuit detacheringsbureaus. De cliënt bezoekt vaker het kantoor van deze hulpverlener en het contact gaat ook vaak via e-mail of telefoon.

Bewindvoerder

Een bewindvoerder gaat nog een stap verder: deze neemt het helemaal over van de cliënt omdat deze zelf niet in staat is om zijn financiële zaken te regelen. Denk dan aan zaken als het verstrekken van huishoudgeld, het regelen van toeslagen het aflossen van schulden bij schuldeisers en meer.

Verschillen tussen een budgetcoach schuldhulpverlener en een bewindvoerder
Opleidingen
Klassikaal

Opleiding budgetcoach

Eerste startdatum
Prijs vanaf€ 1.499,00
Deze praktische opleiding leidt je in 2 tot 3 maanden op tot budgetcoach. Na het volgen van deze opleiding heb je alle handvatten om gelijk aan de slag te gaan als budgetcoach.
KIWA 12 punten
Pe Punten sluiten
Opleidingen
Klassikaal

Schuldhulpverlener

Eerste startdatum
Prijs vanaf€ 2.399,00
Deze praktische opleiding leidt je in 3 maanden op tot professioneel schuldhulpverlener. Na het volgen van deze opleiding heb je alle handvatten om gelijk aan de slag te gaan als schuldhulpverlener.
KIWA 12 punten
WSNP 22 punten
Pe Punten sluiten
Opleiding budgetcoach NEN 8048 (Kiwa SHV) klassikale, online of e-learning cursus

“Mensen met geldzorgen ervaren veel stress. Bij te veel spanning kan helder denken lastig zijn. Een goed opgeleide budgetcoach, schuldhulpverlener of bewindvoerder kan dan hét verschil maken”

Robert Westphal Ervaren docent bij Learncare Academy en al 25 jaar begeleider van mensen met financiële problemen.

Opleiding budgetcoach: NEN 8048 en Kiwa?

De term budgetcoach is, net als de termen ‘makelaar’ en ‘mediator’ een vrij beroep. In de praktijk betekent het dat iedereen zich zo mag noemen. Juist daarom is het zo belangrijk om je te onderscheiden. Omdat het onafhankelijk je expertise aantoont. Daar komt bij dat banken, financiële instellingen en andere opdrachtgevers vaak zeker willen weten dat je precies weet waar je over praat. Logisch, je werkt met kwetsbare mensen die zich in een stressvolle situatie bevinden. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat je op de hoogte bent van de laatste wet- en regelgeving.

Budgetcoach NEN 8048

NEN 8048 beschrijft de normatieve eisen die worden gesteld aan organisaties die zich bezighouden met schuldhulpverlening. De norm gaat over het primair proces van schuldhulpverlening. Het doel van deze norm is het bereiken van meer transparantie en verdere professionalisering van de schuldhulpverleningssector in zijn geheel en van de mensen die hierin actief zijn.

Opleiding budgetcoach Kiwa

 

Logo KIWA Erkend examenbureau persoonscertificering

De NEN 8048-norm wordt uitgegeven door Kiwa. Kiwa is lid van NVCi, de Nederlandse Vereniging Certificatie-instellingen, bekend als de brancheorganisatie voor instellingen gericht op certificatie en inspectie in Nederland. Als je ingeschreven wilt worden in het Kiwa-register, dan rond je je opleiding af met het examen NEN 8048 SHV III. De opleiding budgetcoach NEN 8048 van Learncare Academy bereid je tot in detail voor op dit examen. Als je eenmaal ingeschreven bent in het register dan toon je onafhankelijk aan dat je de kwaliteit bezit om jezelf professioneel budgetcoach te noemen. Dat is niet alleen prettig naar toekomstige opdrachtgevers en werkgevers toe: van cursisten horen we terug dat het ze zelfvertrouwen geeft en de zekerheid dat ze hun vak beheersen. Het erkende kwaliteitscertificaat maakt dat je op een andere manier bij cliënten aan tafel zit.

 

Online advies, budgetcoach.nl schuldhulpverlener, opleider
Linda-Haytsma

“Dankzij de opleiding Budgetcoach van Learncare Academy ben ik zelfverzekerd over mijn vak. Het is hét opleidingsbedrijf voor mij: niet te groot, erg persoonlijk, razendsnel in antwoorden en superfijne docenten. Ik kan het iedereen aanraden.”

Linda Haytsma Gecertificeerd budgetcoach

PE-punten zó houd je je kennis op peil

Het is als budgetcoach erg belangrijk dat jouw kennis up-to-date is. Je hebt namelijk te maken met een kwetsbare groep en er verandert jaarlijks veel! Geen zorgen, wij leggen je uit hoe het werkt.

Hoe en wat?

Als je ingeschreven bent in het Kiwa-register, dien je jaarlijks je kennis op peil te houden door middel van PE-punten. PE is de afkorting voor Permanente Educatie. Om aan te tonen dat je kennis op peil is heb je jaarlijks 12 PE-punten nodig.
Na 5 jaar dien jij je jaarlijks te hercertificeren, dit betekent dat je het theorie-examen opnieuw dient af te leggen om ingeschreven te blijven in het register.

Waar haal je deze PE-punten?

De opleidingen voor de PE-punten kun je zowel klassikaal, virtueel als online volgen. Wij bieden een ruim aanbod van bijvoorbeeld actuele webinars of masterclasses. Op die manier studeer jij zoals je dat het prettigst vindt: passend binnen jouw budget en altijd met de meest actuele kennis op zak.

Learncare Academy De sociaal financiële opleider, masterclasses, webinars, e-learnings

Opleiding budgetcoach klassikaal, online of virtueel?

De opleiding budgetcoach wordt klassikaal aangeboden. Tijdens de coronaperiode kiezen we, afhankelijk van de maatregelen, voor virtuele bijeenkomsten. Daarmee heb je toch de interactie met de docent en de andere cursisten. Kies je liever voor de e-learning budgetcoach dan kan dat natuurlijk ook, bijvoorbeeld omdat je over minder tijd of budget beschikt. Je mist dan wel de kans om te sparren met andere cursisten budgetcoach. En juist dat blijkt waardevol tijdens de opleiding budgetcoach.

Masterclass-erven-en-schenken, NHA, LOI, Springest, Scheidegger
Opleidingen
Klassikaal

Opleiding budgetcoach

Eerste startdatum
Prijs vanaf€ 1.499,00
Deze praktische opleiding leidt je in 2 tot 3 maanden op tot budgetcoach. Na het volgen van deze opleiding heb je alle handvatten om gelijk aan de slag te gaan als budgetcoach.
KIWA 12 punten
Pe Punten sluiten
Opleidingen
E-learning

E-learning budgetcoach

Startdatum Vandaag
Prijs € 749,00
Veel mensen krijgen niet de juiste balans tussen inkomsten en uitgaven. Brieven die ongeopend op de stapel belanden en betalingen die keer op keer worden uitgesteld. In de praktijk kampen zowel jongeren, volwassenen als ouderen met dit probleem.
KIWA 12 punten
Pe Punten sluiten
Klassikale en online cursus opleiding budgetcoach NEN 8048 (Kiwa SHV)

“We zijn al jarenlang klant bij Learncare Academy: ze bieden maatwerk, desgewenst op eigen locatie, mét deskundige docenten”

Marcel bakker Schuldhulpverlener bij Lumens Groep.

Budgetcoach: carrièrekansen

Als budgetcoach NEN 8048 (Kiwa SHV) onderscheid je je van anderen die niet gecertificeerd zijn. Na het succesvol afronden van je examen kun je als professioneel budgetcoach aan de slag. Bijvoorbeeld bij een bank of andere financiële instelling. Veel banken richten op dit moment speciale afdelingen in waar budgetcoaches actief zijn in het helpen van mensen die de grip op hun geld zijn kwijtgeraakt. Maar ook gemeentes zetten graag budgetcoaches of schuldhulpverleners in. En natuurlijk kun je ook als zelfstandig budgetcoach aan de slag. Bijvoorbeeld voor ons zusterbedrijf budgetcoach.nl. Je helpt dan als zzp’er mensen weer financieel fit te worden.

hbo opleiding cursus training schuldhulpverlener NEN 8048 Kiwa SHV Klassikaal of online of virtueel

Opleiding budgetcoach: alle informatie op een rij

Wil je meer weten over de opleiding budgetcoach? Kijk dan even op de speciale opleidingenpagina. Je vindt er alle informatie over het programma, de startdata, de cursuslocaties, de kosten en meer. Je leest er ook meer over het op peil houden van je vakbekwaamheid, door het behalen van PE-punten.

En wil je graag even praten over de opleiding? Omdat je vragen hebt of nog informatie mist? Bel dan met onze opleidingscoördinator Diana.

Je bereikt haar rechtstreeks op 085 273 58 69 of via info@learncare.nl Even het contactformulier invullen kan ook. En wil je op de hoogte blijven van ál onze opleidingen? Schrijf je op de contactpagina dan meteen even in voor de nieuwsbrief.

opleidingscoördinator Diana Schellekens, opleidingscoordinator