E-learning budgetcoach

E-learning Zomerkorting 10%
Een 8.6 gebaseerd op 106 reviews

In het kort

Studieduur
2-3 maanden
Certificaat
Budgetcoach
Prijs
€ 674,10€ 749,00

PE punten

KIWA 12 punten
E-learning budgetcoach NEN 8048, e-learning met praktijkdag, opleiding budgetcoach ncoi , LOI, Hoffelijk, ISBW,

Beschrijving

Veel mensen vinden het moeilijk om de juiste balans te vinden tussen inkomsten en uitgaven. Ze raken het overzicht kwijt en verliezen langzaam maar zeker de grip op hun geld. Vaak gaat het van kwaad tot erger. Brieven belanden ongeopend op de stapel en betalingen worden keer op keer uitgesteld. Inmiddels heeft maar liefst één op de vijf huishoudens in Nederland een problematische schuld of loopt ernstig risico hierin verzeild te raken. Een budgetcoach kan mensen helpen hun financiën weer op orde te krijgen. Door mensen tijdig te begeleiden, kunnen grotere financiële problemen worden voorkomen.

Deze online opleiding leidt je in 2 tot 3 maanden op tot professioneel budgetcoach.

Jouw werk als budgetcoach

Als gecertificeerd budgetcoach begeleid je mensen met budgetproblemen en stel je samen met je cliënt weer orde op zaken. Je zet onder meer de inkomsten en uitgaven op een rij, stelt een budgetplan op en geeft je cliënt geldbesparende tips. Ook leer je je cliënt hoe hij zijn budget blijvend in balans kan houden. Kortom, als budgetcoach ben je de (tijdelijke) steun en toeverlaat voor jouw cliënt. Niet alleen een boeiende taak, maar vooral ook erg dankbaar!

Bekijk hier de proefles opleiding Budgetcoach terug

In de proefles geven wij uitleg over de opleiding en behandelen wij een stuk van de theorie van de opleiding zodat je een goed beeld krijgt van de opleiding. Schrijf je hier geheel gratis in.

Optimaal voorbereid op de praktijk

Sinds 2006 bieden wij met veel succes de klassikale opleiding tot gecertificeerd budgetcoach. Vanuit deze jarenlange ervaring hebben we deze online opleiding tot budgetcoach ontwikkeld. De opleiding bevat tal van praktijkvoorbeelden.  Zo ben je straks optimaal voorbereid op de dagelijkse praktijk!

Alle voordelen van deze online opleiding op ‘n rij:

 • Leer waar en wanneer je maar wilt. De online modules zijn overal en altijd beschikbaar;
 • De E-learning bevat volop filmmateriaal. Zo oefen je direct met voorbeelden uit de praktijk;
 • Keuze uit diverse webcolleges, waarbij docenten uitleg geven over de theorie met voorbeelden uit de praktijk;
 • Je opdrachten worden nagekeken door professionele budgetcoaches;
 • Inclusief online studiemateriaal;
 • Inclusief examentraining voor het online examen;
 • Inclusief handige memotrainer om dagelijks te oefenen met vragen.

Welke beroepsmogelijkheden zijn er?

Na het afronden van deze opleiding kun je als budgetcoach  bij diverse instellingen en organisaties aan de slag. Gemeenten, woningbouwcorporaties, banken en energiebedrijven hebben vaak werk voor budgetcoaches. Daarnaast kun je ook als zelfstandig budgetcoach gaan werken. Je klanten kunnen particulier zijn, maar je kunt ook te maken met hebben met het begeleiden van medewerkers naar financiële fitheid. Werkgevers bieden budgetcoaching dan kosteloos aan voor medewerkers.

Vooropleiding en toelatingseisen

Voor deze budgetcoach opleiding heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel gaan we ervan uit dat je beschikt over mbo+ of hbo-werk- en denkniveau.

Liever klassikaal? Dat kan!

Lijkt deze e-learning je helemaal passend, maar vind je juist de interactie met andere studenten zo prettig? Kies van voor de klassikale variant van de opleiding tot Budgetcoach. Als het je qua tijd of budget even niet past om voor de uitgebreide variant te gaan, dan is deze e-learning ook een goed alternatief.

Voor wie?

Deze opleiding is bestemd voor iedereen die als budgetcoach mensen wil coachen en begeleiden om financiële problemen te voorkomen.
De opleiding tot budgetcoach is bijvoorbeeld zeer geschikt voor:

 • Thuiszorg-/Alfahulpen;
 • Jongerenwerkers;
 • Buurtopbouwwerkers;
 • Verhuurmedewerkers;
 • Maatschappelijk werkers;
 • Medewerkers debiteurenbeheer;
 • Zelfstandig ondernemers;
 • Re-integratiemedewerkers;
 • Medewerkers bij de gemeente;
 • Bankmedewerkers

Studieduur

De opleiding is in 2 tot 3 maanden af te ronden. Hiervoor dien je rekening te houden met een studiebelasting van 10 tot 15 uur in de week. Heb je minder tijd in de week beschikbaar? Geen probleem! Je hebt in totaal 12 maanden toegang tot de online leeromgeving.

 

Deelname certificaat

Het theorie-examen omvat multiplechoicevragen en een casus. Ook een scriptie Sociale Kaart maakt deel uit van het examen. Heb je als eindcijfer minimaal een 6 behaald, dan ontvang je het deelname certificaat van Learncare.

 

NEN 8048 SHV III-certificaat

Wil je je vakbekwaamheid als budgetcoach NEN 8048 borgen? Dan kun je deelnemen aan het officiële examen NEN 8048 SHV III. Wanneer je slaagt voor dit examen, word je ingeschreven in het register van de Kiwa. Hiermee onderscheid je jezelf in de markt en voldoe je aan de groeiende vraag naar budgetcoaches die in het bezit zijn van een erkend kwaliteitscertificaat. Deze online opleiding is exclusief de online examentraining. Bekijk hier de online examentraining SHV 3 als voorbereiding op het examen.

Vakbekwaamheid op peil houden

Ben je eenmaal aan de slag als budgetcoach en ben je in het bezit van het examen SHV 3, dan moet je jezelf vaak jaarlijks blijven ontwikkelen. Je vakbekwaamheid als budgetcoach kun je bij de Learncare Academy op peil houden door het volgen van diverse masterclasses en online trainingen. Lees hier hoe je je P.E. punten kunt behalen.

Bekijk het Programma

Programma

 • Het beroep Budgetcoach en Budgetteren

  Het eerste hoofdstuk start met een algemeen deel. Je krijgt inzicht in het beroep en werkveld, en we stellen jouw persoonlijke leerdoelen vast in een leertraject.

  Daarnaast doe je in dit hoofdstuk uitgebreide kennis op over budgetteren. Je krijgt inzicht in de techniek van budgetteren, raakt bekend met verschillende geldstromen en je krijgt handvatten voor het maken van een maandoverzicht. Als budgetcoach ga je steeds op onderzoek uit aangezien er snel veranderingen kunnen zijn, zoals de stijgende prijzen, en de coronacrisis. Welke regelingen zijn er dan allemaal? Ook maken we een inventarisatie van geldbesparende maatregelen.

 • Het werken met cliënten

  Alles draait in dit hoofdstuk om de cliënt. Je krijgt inzicht in het proces dat je als budgetcoach doorloopt en welke stappen je daarin zet samen met je cliënt. Wat voor soorten cliënten zijn er en hoe kan je je cliënt het beste coachen? We geven je praktische handvatten voor het uitvoeren van dit werkproces. Ten slotte staan we stil bij de betekenis van deze werkwijze voor jouw beroepshouding als budgetcoach.

 • Adviseren en begeleiden en belastingen

  Tijdens het derde hoofdstuk leer je hoe je je cliënt zo goed mogelijk kunt adviseren, begeleiden en coachen. Allereerst krijg je inzicht in gedrag en gedragsverandering. Je krijgt handvatten om zelf effectief te kunnen communiceren en je leert hoe je je cliënt kunt begeleiden bij een gedragsverandering. En omdat veranderen voor veel mensen niet eenvoudig is, besteden we ook aandacht aan oorzaken en uitingsvormen van weerstand. Ten slotte gaan we aan het eind van dit hoofdstuk dieper in op de ‘financiële blauwdruk’. Met andere woorden: welke overtuigingen heeft iemand over geld?

  Daarnaast besteden we aandacht aan onderwerpen als belastingen, het boxenstelsel, de verschillende toeslagen en het begrip partnerregeling. Ook doe je kennis op van de persoonsgebonden aftrek en de eigenwoningregeling.

 • Vroegsignalering, traject Schuldhulpverlening en het stappenplan voor budgetcoaching

  In dit hoofdstuk zoomen we in op de schuldhulpverlening in Nederland en krijg je een handige stappenplan aangereikt zodat je direct weet hoe je aan de slag kunt gaan als budgetcoach.

  In dit hoofdstuk wordt er aandacht besteed aan vroegsignalering. Dit is dé manier om te voorkomen dat betalingsachterstanden verder oplopen en zich ontwikkelen tot een problematische schuldsituatie.

  Ook krijgt de financieel-technische kant van de schuldhulpverlening de aandacht. Je leert hoe je het vrij te laten bedrag (VTLB) berekent en de afloscapaciteit volgens de Recofa-rekenmethode. Welk inkomen reken je mee in je berekening en welk inkomen niet? Ook behandelen we de beslagvrije voet en de wettelijke en nominale correctieposten. Daarnaast komt een betalingsvoorstel aan schuldeisers aan bod, waarbij rekening gehouden wordt met de (wettelijke) richtlijnen. In jouw werk als budgetcoach kun je namelijk ook te maken krijgen met cliënten met een loonbeslag of andere schuldensituaties, reden genoeg om van deze belangrijke zaken op de hoogte te zijn.

  In dit hoofdstuk frissen wij de belangrijkste zaken voor budgetcoaching op, krijg je een overzicht van het stappenplan voor de budgetcoaching en bereiden wij je voor op het online theorie examen van Learncare. Op deze manier kan je na de opleiding direct aan de slag!

Je krijgt als budgetcoach met vele aspecten te maken, zoals toeslagen, belastingen, schulden, zorgstelsel, sociale zekerheid, budgetteren, het opstellen van plannen, het maken van (financiële) overzichten en niet te vergeten de klant zelf. Hoe leer je iemand budgetteren? Hoe ga je om met de weerstand die je wel eens tijdens een gesprek met je klant kunt ervaren? Hoe krijg je je klant uiteindelijk zelfredzaam? Kortom vele coachingsaspecten komen tijdens deze opleiding aan bod om jouw klant uiteindelijk weer helemaal financieel fit te krijgen en te houden.

Kosten

Kosten

Deelnamekosten: € 749,- inclusief digitaal lesmateriaal*

*In de leeromgeving is alle theorie toegevoegd en deze kun je downloaden op je eigen computer. Ontvang je het lesmateriaal liever op papier in de vorm van een lesboek? Ook dat is mogelijk. De extra kosten hiervoor bedragen € 89,95.

N.B. de opleiding is vrijgesteld van btw.

Je kunt betalen via een factuur, IDEAL of in 3 termijnen. Na betaling staat de E-learning klaar in de leeromgeving.

Weet je nog niet helemaal welke opleiding bij jou past en wil je even sparren met één van onze opleidingsmanagers. Vraag dan geheel vrijblijvend gratis online advies aan.

Wat onze klanten vertellen