Het nieuwe jaar voor een bewindvoerder en haar cliënten

Geplaatst op

Het nieuwe jaar is begonnen. Allereerst de beste wensen voor het komende jaar!

De feestdagen zijn voorbij en de normale werkweken zijn weer begonnen. De bijzondere bijstand aanvragen zijn verzonden en de zorgpolissen zijn in de dossiers verwerkt. Ook zijn de nieuwe toeslagen beschikkingen binnen en verwerkt. Kortom; we kunnen er weer tegenaan!

Veranderingen in de begroting

Er zijn een aantal veranderingen in de begrotingen die toch wel opvallen. Zo is bij bijna iedereen de zorgpremie verhoogd met ongeveer €10 per maand. De zorgtoeslag is daarentegen maar met €4 per maand gestegen. Ook is een grote verhoogde kostenpost de energieleverancier.

Tijdens Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de overheid per 1 januari 2019 de belasting op de energie ging verhogen. De reden dat de Nederlandse overheid de belasting op gas heeft verhoogd is omdat zij wil dat Nederlanders minder gas gaan gebruiken. Ook wordt de heffing Opslag Duurzame Energie verhoogd. Met de opbrengsten van deze heffing probeert de overheid duurzame energie te stimuleren. Deze wordt per verbruikte kWh stroom en m3 gas in rekening gebracht.

Stijging energieprijzen

Als ik kijk naar wat dit betekend voor onze klanten, kan ik aangeven dat de energieprijzen gemiddeld €20 tot €30 per maand zijn verhoogd. Dit is een fors verschil als je kijkt naar wat zij in 2018 aan de energieleverancier betaalde. Deze veranderingen zorgen er voor dat de begrotingen van de cliënten opnieuw onder de loep moeten worden genomen.

Verhoging BTW

Naast de stijging in de vaste lasten is ook het BTW percentage op o.a. de boodschappen verhoogd van 6% naar 9%. Dit zorgt ervoor dat toch verschillende cliënten vragen om een verhoging van het weekgeld. Want, geven zij als reden, nu redden wij de wekelijkse boodschappen niet meer voor het weekgeld wat wij in 2018 kregen. In de volgende blog kan ik meer vertellen hoe wij als bewindvoerder hiermee zijn omgegaan en wat de reacties van de cliënten waren.

  Ik kan in ieder geval zeggen dat ons werk ook in 2020 afwisselend en uitdagend blijft!