Erik: ‘De prijs-kwaliteitverhouding sprak mij meteen aan bij Learncare’

Geplaatst op

Erik Maarsingh werkte jarenlang in de directie van GGD Twente, maar ging onlangs met pensioen. Hierdoor ontstond er ruimte voor andere werkzaamheden die hem aanspreken, zoals vrijwilligerswerk bij BudgetBuddy. In deze blog vertelt Erik waarom budgetcoaching hem aansprak en hoe de e-learning van Learncare Academy hem is bevallen. 

“Na een carrière in de gezondheidszorg, ben ik recent gepensioneerd. Helemaal stilzitten wil ik echter niet, dus ben ik gaan nadenken over werkzaamheden die ik tijdens mijn pensionering wil uitvoeren. Omdat ik een lange tijd werkzaam ben geweest in directies, vond ik het belangrijk en prettig om daadwerkelijk contact met mensen te hebben. Natuurlijk hielp ik eerder ook mensen, maar met een vakgebied als budgetcoaching werk je toch dichter op de cliënt. Vandaar dat ik dacht aan een e-learning budgetcoach.

Ik heb affiniteit met financiën, en ben er goed in om bewuste keuzes te maken wat betreft mijn eigen persoonlijke financiën. Toch realiseer ik me ook hoe moeilijk het is om hier goed mee om te gaan. Mede vanwege de digitalisering van betalingen hebben mensen geen goed inzicht meer in wat er binnenkomt en uitgaat. 

Daarnaast leven we in een dure tijd, wat het een belangrijk onderwerp maakt. Wanneer de prijzen voor de huur, gas en elektra, en boodschappen allemaal zijn gestegen, is het niet zo eenvoudig om een gezin te onderhouden. Ik kan me voorstellen hoe het is om elk dubbeltje te moeten omdraaien en je af te vragen of je het deze maand gaat redden. Dat is enorm stressvol. Ik vind het mooi om daarin wat te kunnen betekenen, om geldzorgen bij cliënten te kunnen verminderen. Dat begint allemaal bij financieel inzicht.” 

“De mogelijkheid om een e-learning te doen, was voor mij ideaal. De klassikale opleiding was qua afstand vanuit Zutphen ver rijden en vanwege andere projecten was het toch ook prettig om mijn eigen tijd te kunnen indelen. Zo was ik niet gebonden aan vaste momenten en kon ik me verdiepen in de stof wanneer ik daar tijd voor had. Zelf heb ik ervoor gekozen om het boek aan te schaffen als fysiek naslagwerk, die combinatie werkte voor mij heel prettig.

Als je het interessant vindt om dit werk te doen, zou ik zeker aanraden de e-learning te volgen. De filmpjes met uitleg waren van goede kwaliteit en de docenten, zoals Robert Westphal, reageerden snel en met uitgebreide feedback waar je echt iets mee kon. De afgelopen tijd hebben er veel veranderingen plaatsgevonden in het vakgebied, maar de huidige situatie is voor het grootste gedeelte goed meegenomen in de e-learning.”

“Gedurende mijn research naar een cursus tot budgetcoach, sprak Learncare Academy mij het meest aan. Dat kwam voornamelijk door de prijs-kwaliteitverhouding. Bij veel andere instituten lag de prijs een stuk hoger. Daarnaast was dit een uitgebreide e-learning en geen korte cursus, zoals je ook wel ziet. Het is immers ingewikkelde stof die je tot je moet nemen. Ik wilde als budgetcoach, wanneer ik aan de slag zou gaan met mijn eerste cliënten, wel goed beslagen ten ijs komen.

Hoewel ik hier specifiek naar op zoek was, vond ik de e-learning zelfs nog uitgebreider dan ik had verwacht. Zo zijn er bijvoorbeeld veel meer regelingen dan ik van tevoren had ingeschat. Ook werden er onderdelen behandeld over schuldhulpverlening. Die heb je niet zozeer als budgetcoach nodig, maar hierdoor krijg je wel een beter beeld van het gehele werkveld.

Learncare Academy als opleidingsinstituut sprak me ook aan, omdat ze echt gespecialiseerd zijn in dit vakgebied. Ze bieden meerdere opleidingen aan, maar deze zijn allemaal gericht op de financiële hulpverlening. De docenten vond ik dan ook heel deskundig. Ze konden goed voorbeelden inzetten om zaken te verduidelijken; je merkte hieraan dat ze echt ervaring in het vak hadden.”

“Inmiddels heb ik me aangemeld voor BudgetBuddy Zutphen, vroeger SchuldHulpMaatje genoemd, als vrijwilliger. In januari ga ik voor het eerst meelopen en cliënten ontmoeten. Vanuit deze organisatie hoor ik hoe hoog de nood is voor budgetcoaches. Vorig jaar heeft BudgetBuddy al 200 mensen geholpen in de regio en de verwachting is dat dit in 2024 alleen nog maar meer zal zijn. 

Ik kijk er daarom erg naar uit om aan de slag te gaan. Als budgetcoach ben je werkzaam aan de preventieve kant, je begeleidt mensen zodat ze geen zware financiële problemen krijgen. Dit vind ik een mooie rol waar je echt verschil kunt maken.”

Geïnteresseerd? Hier vind je meer informatie over de e-learning budgetcoach die Erik gevolgd heeft. Bekijk ook het gehele aanbod van Learncare Academy, bestaande uit zowel e-learnings als virtuele en klassikale opleiding.