De afgelopen tijd zijn er vanuit allerlei hoeken uit het werkveld problemen ondervonden in de berekening van het VTLB. In onderstaande bericht leggen wij uit wat er mis is gegaan, wat er nu gaat veranderen en welke gevolgen dit gaat hebben voor jou.
Wat ging er mis met het berekenen van het VTLB?
In circa 25 tot 40% bleek de uitkomst van het vtlb onrechtvaardig. Meestal was het bedrag te laag of incidenteel erg hoog, wat in de praktijk leidde tot een onhaalbaar budget.
Nieuwe beslagvrije voet oorzaak van de problemen
De oorzaak was vrij snel duidelijk. Terwijl vóór 1 januari iedereen op basis van zijn vtlb beschikte over 95% van de toepasselijke bijstandsnorm met correcties op basis van individuele lasten, is het vtlb na 1 januari gebaseerd op de nieuwe beslagvrije voet en dus op 95% van de toepasselijke bijstandsnorm met correcties op basis van fictieve lasten. Dit gaat nu dus veranderen.
Dit gaat er veranderen volgens bureau WSNP
In het nominaal bedrag gaan als dat nodig is grote wijzigingen plaats vinden; dat zullen vaak extra verhogingen zijn maar het kunnen ook verlagingen zijn. De extra correcties die in het nominaal bedrag gaan komen, repareren als het ware wat er in de beslagvrije voet als tekort is berekend
(maar ze kunnen ook correcties verlagen als de beslagvrije voet veel hoger uitpakt).
We grijpen daarvoor terug naar de invoer van woonlasten, zorgpremie, alle toeslagen en het kindgebonden budget en deze posten worden als vanouds vergeleken met de norm. Wat er daarna overblijft kan en zal voortaan gecorrigeerd worden in het nominale bedrag. Het is overigens wel mogelijk deze correcties niet of gedeeltelijk toe te passen als daarvoor aanleiding is.
Wijzigt nu de hele nieuwe wijze van VTLB?
Het bureau WSNP zegt er het volgende over: “Wat iedereen de afgelopen weken heeft leren toepassen is nog steeds noodzakelijke kennis. Wat ook niet gaat veranderen is het feit dat bovenop de toepasselijke beslagvrije voet een nominaal bedrag berekend wordt met daarin noodzakelijk geachte extra bedragen. Alleen zal dit nominaal bedrag vaak veel ruimer zijn dan eerst om de beslagvrije voet aan te vullen als die te laag uitvalt of zal het nominaal bedrag juist lager uitvallen als de beslagvrije voet ongewenst hoog uitvalt.
De vtlb calculator zoals die nu bestaat, blijft dus op hoofdlijnen beschikbaar en bestaan.”
Wanneer is de nieuwe calculator beschikbaar?
Bureau WSNP verwacht dat deze totaal vernieuwde calculator begin mei gebruikt kan gaan worden als standalone en kort daarop zal ook de plug-in beschikbaar zijn, maar we zijn hierbij wel afhankelijk van andere partijen en de testresultaten.
Per 1 juli ( effectief rond half juli) zal de gebruikelijke update van de calculator plaats vinden maar als de a.s. vernieuwde calculator van mei goed werkt zal dit slechts om marginale aanpassingen en update van normen gaan. Het is overigens niet ondenkbaar dat er wel nog wat extra aanpassingen nodig zijn omdat twee maanden gebruik ook kan uitpakken als verlengde testfase.
Gevolgen voor het KIWA examen
KIWA heeft aangegeven de examens niet direct aan te passen aan de hand van de nieuwe VTLB in mei, maar te wachten op de halfjaarlijkse wijziging van het VTLB. De nieuwe examens met de nieuwe VTLB calculator zullen dan per augustus/september 2021 in gaan. Uiteraard informeren wij jou direct indien hier verandering in gaat komen.
Samenvattend in webinar
Over het onderwerp heeft bureau WSNP ook twee nieuwe webinars opgenomen. Webinar 4 geeft uitleg over de aanstaande wijzigingen. In webinar 5 behandelen zij vijf cases volgens de nieuwe methode.
Dit alles zonder dat de nieuwe versie van de calculator beschikbaar is; de uitleg is er wel! Kijken dus!
Lees het complete nieuwsbericht van Bureau WSNP >>
Update nieuwste wijzigingen VTLB
Vanzelfsprekend blijven wij de ontwikkelingen rondom de herziening van het VTLB op de voet volgen, zodat wij dit kunnen meenemen in onze lesstof. Ook nemen we de nieuwste wijzigingen mee in de aankomende masterclass VTLB a.s. op 07 juni. Mocht klassikaal vanwege de Corona maatregelen niet doorgaan, dan zullen wij deze virtueel geven.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief