Nieuwe opleiding assistent beschermingsbewind

Geplaatst op

Nieuwe opleiding assistent beschermingsbewind

Eind 2016 stonden 326.100 meerderjarigen onder een vorm van bewind. Het aantal meerderjarigen dat niet zelf de eigen financiën kan beheren, neemt elk jaar toe. Dit betekent een groei aan het aantal bewindvoerders en bewindvoerderskantoren. De hoeveelheid aan taken neemt hiermee ook toe. De vraag naar een assistent beschermingbewind is dan ook groot.
Wij verzorgen ruim 10 jaar de opleiding beschermingsbewind en hebben met de kennis van deze opleiding een opleiding assistent beschermingsbewind ontwikkelt. De opleiding assistent beschermingsbewind is een uitdagende opleiding waarbij je leert je organisatorische talenten te combineren met uitstekende communicatie skills.

Aan welke opleidingseisen moet je voldoen als assistent beschermingsbewind?
Iedere medewerker die taken van een curator of bewindvoerder uitoefent, moet beschikken over een diploma van ten minste een havo-, vwo- of een passende mbo-4-opleiding. Via deze website kan je zien welke opleidingen passend zijn.

Welke taken mag je als assistent beschermingsbewind uitvoeren?
Een assistent bewindvoerder biedt ondersteuning aan de bewindvoerder bij verschillende taken zoals post en mail verwerken, het invoeren van betalingen, het aanvragen van inkomensondersteunende maatregelingen en je staat cliënten telefonisch te woord tijdens het telefonisch spreekuur.
Voor elke betrokkene moet je veel verschillende handelingen uitvoeren. Om overzicht te houden in de dossiers is het is belangrijk dat je met taken werkt. Hierdoor weet iedereen wat je aan het doen bent in het dossier, dit zorgt voor inzicht en voorkomt dubbel werk. Daarnaast kan bij uitval of verlof iemand anders je werkzaamheden makkelijk overnemen.
Hieronder volgt een lijst met een aantal standaard taken:

  • Inleveren boedelbeschrijving
  • Aanvragen uitkering
  • In afwachting van reactie (bv gemeente, deurwaarder etc.)
  • 5 jaar evaluatie
  • Rekening & Verantwoording opstellen
  • Contact opnemen met … inzake …
  • Bijzondere bijstand aanvragen
  • Aangifte Belastingdienst box 1

Prioriteiten
Door alle wisselende taken is het werk dat je gaat doen heel divers, het is dan ook belangrijk dat je prioriteiten kunt stellen en consequent te werk gaat.

De bewindvoerder moet er op kunnen vertrouwen dat jij jouw werkzaamheden correct hebt uitgevoerd. Nauwkeurig werken en jezelf kunnen controleren zijn eigenschappen die jouw tot een goede assistent bewindvoerder kunnen maken.

Daarnaast heb je vaak te maken met extra leefgeld verzoeken tijdens het telefonisch spreekuur of per mail. Het is belangrijk dat je je kan inleven in de cliënt maar je beslissing niet laat beïnvloeden. een goed en helder overzicht ontvangen van de inkomsten en uitgaven. Dit voorkomt veel vragen en geeft vertrouwen.

Online of klassikaal studeren

De opleiding assistent beschermingsbewind wordt aangeboden in 2 studievormen; online en klassikaal.

Bij beide studievormen ontvang je 12 maanden toegang tot het online platform. Dit zorgt er voor dat bij wetswijzigingen jij hier ook van op de hoogte gebracht wordt en altijd het laatste up-to-date lesmateriaal ontvangt.
Ook behoudt je 12 maanden contact met de docent. Zo kan het zijn dat je met vragen zit uit het werkveld en kan jij binnen deze 12 maanden terecht bij jouw docent.
De klassikale opleiding zal in 3 bijeenkomsten gegeven worden.