Bij Learncare Academy geven we met passie en gedrevenheid opleidingen die bijdragen aan het schuldenvrij maken van Nederland. Na het afronden kunnen cursisten aan de slag om mensen te ondersteunen die het financieel (tijdelijk) niet meer redden. Het sociaal domein is echter breder dan alleen het financiële stuk en soms spelen er bij cliënten meer problemen op de achtergrond.
In samenwerking met onze partner WWZ Academie bieden we daarom opleidingen en trainingen aan om als consulent in het sociaal domein aan de slag te gaan.
Wat is het sociaal domein?
Het sociaal domein is een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met de zorg en ondersteuning van inwoners met een hulpvraag. Organisaties en voorzieningen binnen het sociaal domein willen mensen ondersteunen, hun leefbaarheid vergroten en participatie in de maatschappij bevorderen.
Als beleidsterm wordt er met sociaal domein alle inspanningen van de gemeente bedoeld rondom werk, participatie, zelfredzaamheid, en jeugd. De gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om op deze gebieden ondersteuning te bieden. Het gaat hierbij om het uitvoeren van onderstaande wetten:
- Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015)
- Participatiewet
- Jeugdwet
- Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
- Nieuwe wet inburgering
Wat valt er binnen het sociaal domein?
Aan de term ‘sociaal domein’ kan op verschillende manieren invulling worden gegeven. Ook zaken als onderwijs (zoals passend onderwijs en de handhaving bij leerplicht), sport, cultuur en (jeugd)gezondheidszorg kunnen in de brede zin van het woord binnen het sociaal domein vallen.
Het sociaal domein ondersteunt mensen die het (tijdelijk) niet redden. Daarbij ligt de nadruk op kijken wat mensen zelf nog wel kunnen, en hulp bieden waardoor ze zo snel mogelijk weer zelfstandig kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om ergens aan het werk te kunnen, en het bepalen en uitbetalen van het persoonsgebonden budget.
Het is per gemeente verschillend of alleen de uitvoering van de wetten is opgenomen in het sociaal domein, of alle dienstverlening vanuit de sociale basis.
Ontwikkelingen binnen het sociaal domein
Sinds 2015 zijn de taken die zijn vastgelegd in wetten als de Participatiewet van de Rijksoverheid naar gemeenten overgeheveld. Dit wordt decentralisatie genoemd. Waar voorheen de landelijke overheid verantwoordelijk was voor hulp bij problemen rondom inkomen, schulden en werkloosheid, zijn dat nu de gemeenten.
De reden hiervoor is om de geboden hulp beter op lokale behoeften af te kunnen stemmen. Ook is het idee dat gemeenten hierdoor een integraal beleid kunnen voeren. Iemand die met het sociaal domein te maken krijgt, heeft namelijk vaak meerdere problemen. Op deze manier zouden gemeenten hun inwoners sneller en beter kunnen helpen.
Werken in het sociaal domein
Werken in het sociaal domein kan uitdagend zijn, maar is erg betekenisvol. Het stelt je in staat om de meest kwetsbare doelgroepen in Nederland te ondersteunen om (weer) zelfstandig op eigen benen te kunnen staan. Wanneer je het belangrijk vindt dat iedereen die hulp nodig heeft ook echt zo goed mogelijk geholpen wordt en je goede sociale vaardigheden hebt, dan past het werken in het sociaal domein bij jou.
Welke opleiding is nodig voor sociaal domein?
Wie aan de slag wil in het sociaal domein of zich verder wil ontwikkelen op dit gebied, kan een opleiding of training volgen bij onze samenwerkingspartner WWZ Academie. Doordat je met kwetsbare doelgroepen werkt, is het niet alleen belangrijk om kennis te hebben van de wet- en regelgeving, maar ook de juiste gesprekstechnieken te kennen en probleemoplossend te kunnen denken.
Daarom is in de opleidingen ook een module creatief denken opgenomen, waarin je denktechnieken leert om nieuwe oplossingen te bedenken en mindmappen als werktool leert te gebruiken om nieuwe kansen en verbindingen te zien.
Hoogwaardige opleidingen voor het sociaal domein
De hoogwaardige opleidingen van WWZ Academie zijn een uitstekende aanvulling op de opleidingen die Learncare Academy aanbiedt op sociaal financieel vakgebied. Na het volgen van een opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als:
- Wmo Consulent
- Consulent Jeugdzorg
- Consulent Wmo en Jeugdzorg
- Consulent Werk en Inkomen
- Consulent Asielopvang en Inburgering
Naast de opleidingen tot consulent biedt WWZ Academie ook de mogelijkheid om het halfjaarprogramma Wmo en Wlz te volgen, waarbij je in een half jaar tijd alles leert over de regelgeving en uitvoering van de Wmo en de Wet langdurige zorg. Dit intensieve programma biedt naast online leren, live begeleiding en is inclusief een examen met een Proeve van Bekwaamheid.
Ook het volgen van korte cursussen over de Wmo, Jeugdwet, Participatiewet, Wet langdurige zorg en Creatief Denken vallen onder de mogelijkheden. Meer informatie over de opleidingen van onze samenwerkingspartner vind je hier.
Wil je specifiek aan de slag in het sociaal domein om mensen te helpen de financiële controle (terug) te krijgen? Neem dan eens een kijkje naar de opleiding Schuldhulpverlener.
Kortingsactie vanaf 11 november
Samen met WWZ Academie organiseren we een 11de van de 11de actie. Om iedereen de kans te geven zichzelf verder te ontwikkelen, loopt deze actie van maandag 11 tot en met vrijdag 15 november. Mis deze unieke kans niet! Houd maandag de website in de gaten, dan maken we bekend wat de kortingsactie inhoudt.
Let op: wij doen dit jaar niet mee aan Black Friday of Cyber Monday. Dit is jouw moment om met voordeel aan persoonlijke ontwikkeling te werken!