Tips voor ouders met tieners: zo leert je kind omgaan met z’n eigen pinpas
Lees het ervaringsverhaal van Leonie Meyer – Hesterman, directeur bij Learncare Academy:
Het was best een spannend moment voor onze dochter, toen ze op haar 12e voor het eerst zelf mocht pinnen met haar eigen pinpas! En ook voor mij trouwens. Want hoe weet je zeker dat je kind verstandig met haar geld omgaat? Een lesje loslaten voor ouders.
Toen onze dochter – dat is de oudste van de twee – kort na haar twaalfde verjaardag haar pinpas kreeg, hebben wij meteen ook de app van de bank gedownload. Vervolgens ging ik samen met haar naar de winkel, zodat ze wat kon kopen en ze (ein-de-lijk!) zelf kon pinnen. Dat vond ze in het begin nog best wel spannend, merkte ik trouwens. Toen we weer thuis waren, heb ik haar gelijk via de app laten zien dat er ook écht geld van haar rekening was afgeschreven. De eerste periode deden we dit elke keer zo. Ze mocht van mij ook nog niet zelf haar bankpas bij zich houden. Daar vond ik haar nog veel te jong voor. Toen ze een jaar of 14,15 was, vond ik haar “volwassen” genoeg om zelf haar pinpas bij zich te hebben. We hebben toen ook de app op haar telefoon geïnstalleerd, zodat ze altijd kon kijken hoeveel geld ze nog had. Tegelijk kon ik haar uitgeefgedrag in mijn eigen app in de gaten houden en als ik vond dat ze te veel geld spendeerde, besprak ik dat met haar.
Op is ook echt op!
Of eigenlijk… dat deed ik tot haar 18de nog steeds. Soms kwam ze thuis en vroeg ik haar hoe het was in de stad en of ze lekker gegeten had. Dan wist ze meteen hoe laat het was, begon ze met haar hoofd te schudden en noemde ze me een stalker. Niet dat ik haar constant in de gaten hield ofzo, ik had wel meer te doen, maar soms viel het me gewoon op. Ja, ik weet het heus wel, opvoeden betekent loslaten. Maar ik wilde gewoon graag dat ze besefte dat je je geld maar één keer kon uitgeven en dat op ook écht op was! Wat overigens niet wegneemt dat ik vind dat onze kinderen ook gewoon af en toe hun geld moeten kunnen uitgeven aan iets wat eigenlijk overbodig is. Een frietje bij een fastfoodketen bijvoorbeeld.
Zelf verantwoordelijk
Bovendien, deze zomer wordt ze 20, en móet ik haar al 2 jaar loslaten. Of ik dat nu wil of niet. De bank gooide haar rekeningen uit mijn app toen ze 18 werd en toen had ik geen inzicht meer in haar uitgavenpatroon. Vanaf dat moment was ze zelf verantwoordelijk. Het enige wat ik hoop is dat ik haar genoeg heb geleerd om verstandig met haar geld om te blijven gaan. Ook zónder toezicht.
Mijn tips:
- Bepaal als ouder wanneer je kind eraan toe is om zijn pinpas in eigen beheer te hebben. Ieder kind is anders hierin.
- Download de app van de bank op de mobiel van je kind.
- Kijk in het begin regelmatig, bijvoorbeeld elke maand, samen naar het pingedrag van je kind. Vertel eerlijk wat je vindt, maar zorg er vooral voor dat je kind zélf gaat nadenken over zijn uitgavenpatroon (was het nou écht nodig om deze week vier keer naar de Mac te gaan…?).
- Doe het samen! Praat samen over geld, bankrekeningen, leningen etc. Kinderen kunnen dit echt niet zelf leren.
- Houd je kinderen in het begin via je eigen app in de gaten.
Heb je hier vragen over? Neem gerust contact met ons op!