Uitdagingen waar je als sociaal financiële hulpverlener mee te maken krijgt (en hoe we je hierop voorbereiden) 

Geplaatst op

Als sociaal financiële hulpverlener speel je een cruciale rol in het ondersteunen van mensen die worstelen met financiële zorgen en problemen. Het vak geeft daarom veel voldoening, maar kent ook uitdagingen. Hoe zorgen we er met de opleidingen van Learncare Academy voor dat je als budgetcoach of schuldhulpverlener goed met deze uitdagingen om kan gaan? 

Als budgetcoach of schuldhulpverlener werk je natuurlijk met cijfers en budgetten, maar het werk vraagt ook om empathie, geduld en een diepgaand begrip van menselijk gedrag. Deze vaardigheden zijn net zo belangrijk als je financiële kennis. Tijdens het werk zal je namelijk te maken krijgen met de volgende uitdagingen: 

Een van de meest voorkomende uitdagingen is het omgaan met cliënten die weerstand bieden. Financiën zijn (helaas) een gevoelig onderwerp, waardoor veel mensen een gevoel van falen ervaren als ze hulp nodig hebben en zich schamen.  

In de opleiding Budgetcoach wordt daarom tijdens de bijeenkomsten specifiek ingegaan op de oorzaken en uitingsvormen van weerstand. Ook bij de opleiding Schuldhulpverlener leer je hoe je alsnog gedragsverandering kunt bewerkstelligen bij een cliënt. Daarbij maken we gebruik van de systematiek van de Motiverende Gespreksvoering. Deze kennis komt ook van pas bij de volgende uitdaging.  

Soms willen cliënten wel veranderen, maar we weten allemaal hoe moeilijk dat is. Ook de vaardigheid coachen komt daarom in beide opleidingen uitgebreid aan de orde. In de opleiding Schuldhulpverlener gaan we bijvoorbeeld in op hoe je problemen achterhaalt, op de juiste manier feedback geeft en hoe je cliënten kunt motiveren.  

In de opleiding Budgetcoach krijg je handvatten om zelf effectief te communiceren en leer je hoe je je cliënt kunt begeleiden bij een gedragsverandering. 

Zeker wanneer er financiële problemen spelen die van generatie op generatie worden doorgegeven, is het moeilijk om diepgewortelde overtuigingen en patronen over geld los te laten. Daarom gaan we bij de opleiding Budgetcoach dieper in op de ‘financiële blauwdruk’ van je cliënten. Welke overtuigingen kennen ze en hoe kun je die doorbreken?  

Een heel andere uitdaging is de complexiteit van wet- en regelgeving rondom schulden. In de opleiding Schuldhulpverlener wordt hier natuurlijk uitgebreid aandacht besteed op een begrijpelijke manier. Tijdens de bijeenkomsten is er voldoende ruimte om vragen te stellen aan een deskundige docent met veel ervaring in het vak.  

Onze opleidingen zijn altijd up-to-date met de laatste veranderingen, zodat je zeker weet dat je jouw cliënten op de beste manier kunt ondersteunen.  

Om deze en andere uitdagingen van het vak aan te kunnen zijn zelfstandig leren en ervarend leren belangrijke aspecten van onze opleidingen.  

Zelfstandig leren betekent dat je de lessen zelfstandig doorneemt en zelf nadenkt over hoe je de geleerde stof kunt inzetten in de praktijk. Als sociaal financieel hulpverlener moet je immers ook zelfstandig problemen kunnen oplossen.  

Ervarend leren betekent dat er ruimte is in de opleidingen om de opgedane kennis te oefenen, zodat je goed voorbereid het werkveld in kunt. De opleidingen vinden plaats in een praktische setting, waarbij gebruik wordt gemaakt van simulaties en cases uit de realiteit. 

Naast de opleidingen Budgetcoach en Schuldhulpverlener heeft Learncare Academy nog een uitgebreid aanbod met masterclasses, trainingen en webinars waarmee je je nog verder in dit soort onderwerpen kunt verdiepen. Neem bijvoorbeeld de webinars ‘Omgaan met weerstand’, ‘Stresshantering bij mensen met schulden’, ‘Coachen en motiveren’ en ‘Financiële gedragsverandering van cliënten’.  

Ook wanneer je op de hoogte wil blijven van de veranderingen in regelgeving en rondom belastingen en toeslagen, ben je bij Learncare Academy op het juiste adres. 

Zo helpen we jou zowel gedurende je opleiding als daarna om de uitdagingen van het vak het hoofd te bieden. Met de juiste handvatten en kennis ben je straks volledig voorbereid om je cliënten te kunnen ondersteunen. 

De opleidingen gaan dit voorjaar weer van start, zowel virtueel als op verschillende locaties in Nederland. Bekijk de pagina’s van beide opleidingen voor meer informatie over de startdata en het gehele programma.