Overweeg je een carrièreswitch naar de sociaal-financiële hulpverlening, bijvoorbeeld om budgetcoach of schuldhulpverlener te worden? Dan weet je waarschijnlijk niet waar te beginnen. Waarschijnlijk voel je de drang om maatschappelijk betekenisvol werk te doen, maar hoe weet je welke baan écht bij je past? Wat komt er kijken bij omscholing? En hoe zorg je daarna voor een succesvolle carrière?
In dit artikel geven we antwoorden op deze vragen en meer.
Schuldhulpverlener of budgetcoach worden, is het iets voor jou?
Voordat je de stap gaat wagen, is het verstandig om jezelf af te vragen of dit daadwerkelijk de stap in de goede richting is. Waarom wil je eigenlijk een carrièreswitch maken? Wat is jouw motivatie? En waarom denk je dat de sociaal-financiële hulpverlening iets voor jou is? Vergelijk onderstaande benodigde vaardigheden en competenties met je eigen vaardigheden en interesses.
Vaardigheden en competenties budgetcoach en schuldhulpverlener
Herken je jezelf in het volgende profiel? Natuurlijk is er veel te leren tijdens een opleiding op juridisch en financieel gebied, en ook coachingsvaardigheden zijn aan te leren. Toch is het fijn als je van nature al in bepaalde mate de volgende vaardigheden en competenties bezit:
- Empathisch vermogen;
- Sterke communicatieve vaardigheden;
- Affiniteit met financiën en administratie;
- Kunnen omgaan met weerstand;
- Discretie en betrouwbaarheid;
- Organisatorisch vermogen;
- Geduld en een motiverende houding;
- De motivatie om anderen te willen helpen.
Budgetcoach, schuldhulpverlener of toch het sociale domein?
Tussen de beroepen budgetcoach en schuldhulpverlener bestaan zowel overeenkomsten als grote verschillen. Als budgetcoach werk je voornamelijk preventief, je helpt mensen met geldzorgen grip op hun financiën te krijgen om grote problematische schulden te voorkomen. Als schuldhulpverlener verschijn je dan pas in beeld. Je helpt mensen om deze schulden op te lossen. Beide beroepen zijn betekenisvol op hun eigen manier. Twijfel je welke opleiding je wil volgen? Wij ondersteunen je daar graag bij. Vraag een gratis online adviesgesprek aan en/of volg een proefles!
Wanneer je voornaamste drijfveer is om anderen te helpen, kun je natuurlijk ook breder kijken naar het sociaal domein. Samen met onze partner WWZ Academie bieden we ook opleidingen en trainingen aan om als consulent in het sociaal domein aan de slag te gaan. Lees daar meer over in dit artikel.
Oriëntatie en netwerken
Of een carrière in de sociaal-financiële hulpverlening iets voor jou is, ontdek je ook door met mensen te praten die al werkzaam zijn in de sector. Zoek deze mensen bijvoorbeeld op via LinkedIn of een netwerkbijeenkomst en vraag hoe een werkdag eruit ziet en met welke uitdagingen zij te maken krijgen. Benadruk hoe belangrijk het voor je is om een eerlijk beeld te krijgen van het werkveld.
Dit soort gesprekken geven je waardevolle informatie over het beroep en zorgen er tegelijkertijd voor dat je meteen een netwerk opbouwt.
Omscholen: het volgen van een opleiding
De sociaal-financiële hulpverleningssector is een ideale sector om je naar te laten omscholen. Niet alleen omdat jouw hulp in het werkveld hard nodig is, maar ook omdat het korte opleidingen betreft van twee tot drie maanden.
Zowel bij de opleiding tot budgetcoach als bij de opleiding tot schuldhulpverlener gaat het om vier à vijf bijeenkomsten verspreid over deze tijdsperiode. Deze zijn bij Learncare op meerdere plekken in Nederland te volgen, of zelfs virtueel wanneer je baat hebt bij geen reistijd.
De opleiding vergt naast deze bijeenkomsten natuurlijk nog een tijdsinvestering om de theorie te bestuderen en de huiswerkopdrachten uit te voeren. Reken op een studiebelasting van ca. 5 tot 10 uur per studiebijeenkomst.
Wanneer het volgen van de bijeenkomsten niet te combineren is met je huidige baan, is het zelfs mogelijk om een e-learning tot budgetcoach of e-learning tot schuldhulpverlener te doen. Hiermee leer je waar en wanneer je maar wilt. De online modules zijn overal en altijd beschikbaar, waardoor je jezelf in de avonduren en weekenden kunt omscholen.
Lees ook: Klassikaal, virtueel of online? Zo kies je de opleiding die bij jou past
Ervaring opdoen met vrijwilligerswerk
Lukt het niet direct om een baan te vinden? Of vind je het fijn om meteen te starten met ervaring opdoen nu je de knoop hebt doorgehakt? Overweeg dan om vrijwilligerswerk te doen bij organisaties als SchuldHulpMaatje, Humanitas of een regionale organisatie bij jou in de buurt. Je leert hier ontzettend veel van, wat alleen maar goed is: voor jezelf, een toekomstige werkgever én je toekomstige cliënten.
Solliciteren: gebruik je carrièreswitch in jouw voordeel
Veel mensen die een carrièreswitch maken zien deze stap als een mogelijk nadeel wanneer ze zichzelf vergelijken met andere sollicitanten. Jij brengt echter levenservaring met je mee die niet onderschat mag worden – door jezelf en een potentiële werkgever niet. De kans is groot dat jij in het verleden iets hebt geleerd wat je nu in deze baan kan helpen. Bedenk wat dit is voordat je gaat solliciteren, om de carrièreswitch bij je zoektocht en sollicitatiegesprekken als voordeel te kunnen inzetten.
Tips voor je carrière: specialiseren en altijd blijven leren
Zelfs wanneer je eenmaal aan de slag bent gegaan als sociaal-financiële hulpverlener, is het belangrijk om altijd te blijven leren om je cliënten zo goed mogelijk te kunnen bijstaan. Het geeft zowel jezelf als je cliënten een goed gevoel wanneer je jouw vakkennis op peil blijft houden. Ook geeft het je de mogelijkheid om te specialiseren, en je zo te onderscheiden van concurrenten.
Bij Learncare bieden we naast volledige opleidingen ook waardevolle e-learnings, masterclasses en webinars aan om je kennis up to date te houden en aan te vullen.
Een carrièreswitch naar budgetcoaching of schuldhulpverlening
Een carrièreswitch naar de sociaal-financiële hulpverlening biedt je de mogelijkheid om echt iets te betekenen voor anderen. Of je nu kiest voor een rol als budgetcoach, schuldhulpverlener of zelfs consulent: jouw stap maakt het verschil in het leven van mensen.
Door je motivatie helder te krijgen, met mensen in het werkveld te praten, eventueel vrijwilligerswerk te doen en te investeren in een opleiding, zorg je voor een solide basis van een betekenisvolle nieuwe carrière. Heb je nog vragen? Kijk op de informatiepagina’s van de schuldhulpverlener opleiding en budgetcoach opleiding of mail naar info@learncare.nl.