Klassikaal, virtueel of online? Zo kies je de opleiding die bij jou past

Geplaatst op

Bij Learncare Academy bieden we niet alleen meerdere opleidingen aan op het gebied van financiële dienstverlening, de verschillende opleidingen zijn ook in meerdere varianten te volgen. Vanwege de hoge nood aan financiële hulpverleners vinden we het belangrijk om klassikale, virtuele én online opleidingen aan te bieden, zodat iedereen de mogelijkheid kan krijgen om de opleiding te volgen die bij hem of haar past.

Maar hoe weet je als cursist welke variant het beste bij je past? In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende opties. 

Wil je echt fysiek in de schoolbanken plaatsnemen? Dan is de klassikale opleiding de beste optie voor jou. Het grootste voordeel hierbij is de persoonlijke connectie met jouw medecursisten en docenten. Dit is vooral bij het oefenen van gesprekstechnieken een uitkomst. Cursist Marion deed een klassikale opleiding tot budgetcoach en vertelt daarover in haar ervaringsverhaal: “De interactie met medestudenten, allemaal met hun eigen achtergrond, zorgde ervoor dat we veel van elkaar leerden.”

Voor sommige mensen is fysieke aanwezigheid tijdens de lessen ook de manier waarop ze het beste leren. Het fysiek aanwezig moeten zijn is wel meteen ook een eventueel nadeel. Je bent hierdoor gebonden aan de data en locatie die door Learncare Academy zijn vastgesteld. De opleidingen worden gelukkig op meerdere locaties in Nederland gegeven. 

De virtuele opleiding kent precies hetzelfde programma als de klassikale opleiding, met het grote verschil dat je niet fysiek in de schoolbanken plaatsneemt, maar de lessen via Zoom volgt. Dit is ideaal als het vanwege reistijd niet haalbaar of efficiënt is om de klassikale opleiding te volgen. 

Bij de fysieke opleiding is de persoonlijke connectie met medecursisten en docenten het meest aanwezig, maar ook bij een virtuele opleiding is deze er. Je hebt daarnaast ook de mogelijkheid om je vragen direct aan de docent te stellen. Doordat je gebonden bent aan de data van de opleiding, heb je een stok achter de deur om de stof goed tot je te nemen. Dat doe je tegelijkertijd wel vanuit het comfort van je eigen huis of een andere plek die je goed uitkomt.

Zowel bij de klassikale als de virtuele opleidingen zorgen de docenten voor voldoende variatie en pauzes, zodat je gedurende de dag alert blijft. Cursist Angelique deed een virtuele opleiding en vertelt: “Ik ben van nature vrij druk en snel onrustig. Gelukkig waren er voldoende pauzes en werd lesstof afgewisseld met opdrachten, die je ofwel zelf moest doen of in groepjes. Het is enorm praktisch om de opleiding op deze manier te doen, het scheelt veel reistijd en je hebt toch de connectie met je medecursisten.”

Qua lesstof doet de e-learning niet onder voor de klassikale en virtuele opleiding. Ook de e-learning is altijd up to date met de laatste ontwikkelingen uit het werkveld. Het grote voordeel van een e-learning is dat je zelf bepaalt wanneer en waar je de informatie tot je neemt. De prijs-kwaliteitverhouding is bovendien interessant: de prijs ligt bij de e-learning lager dan bij de klassikale en virtuele opleiding.

Een e-learning is ideaal voor cursisten die vanwege het werk of andere verplichtingen niet in staat zijn om hele dagen een opleiding te volgen. Het is ook geschikt voor mensen die geen voldoening halen uit volledige lesdagen volgen en beter leren wanneer ze dat op een moment kunnen doen dat ze bijvoorbeeld productief zijn. 

Je kunt daarnaast starten wanneer je wilt en hoeft niet te wachten op een startdatum. Na de betaling staat de e-learning meteen klaar in je online leeromgeving. Op zich is de e-learning in twee tot drie maanden te voltooien, maar je hebt twaalf maanden toegang tot je online leeromgeving en kunt dus de tijd nemen wanneer je ook andere verplichtingen hebt. Wie niet alleen van een scherm wil leren, kan er ten slotte voor kiezen om een fysiek lesboek aan te schaffen. 

Goed om te weten is dat de theorie wat betreft gesprekstechnieken wel aan bod komt, maar dat je dit tijdens een e-learning niet gaat oefenen door middel van rollenspellen. Dit is bij zowel bij de klassikale als de virtuele variant wel het geval. Ook is er geen persoonlijke connectie met medecursisten.

Wel is er natuurlijk contact met docenten; je krijgt uitgebreide feedback op wat je inlevert van onze deskundige docenten met veel ervaring. Oud-cursisten van de e-learning geven aan de snelheid waarmee dit gebeurt te kunnen waarderen. 

Lees hier het ervaringsverhaal van Erik, die een e-learning tot budgetcoach volgde bij Learncare. “De mogelijkheid om een e-learning te doen, was voor mij ideaal”, vertelt hij. “Zo was ik niet gebonden aan vaste momenten en kon ik me verdiepen in de stof wanneer ik daar tijd voor had. Zelf heb ik ervoor gekozen om het boek aan te schaffen als fysiek naslagwerk, die combinatie werkte voor mij heel prettig.”

Of een klassikale, virtuele of online opleiding het beste bij jou past, hangt dus helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Ben jij iemand die het beste stof opneemt als je fysiek in een leslokaal aanwezig bent? Wil je een opleiding in de avonduren volgen? Of wil je de persoonlijke connectie behouden en deze combineren met efficiëntie? 

Wat voor jou ook het geval is, Learncare Academy heeft een variant die op jouw behoeften aansluit. Bekijk alle opleidingen en de programma’s hier. Vind je het alsnog lastig in te schatten? Vraag een gratis online adviesgesprek aan en/of volg een proefles!

Twijfel je nog tussen de verschillende opleidingen die Learncare Academy aanbiedt? Bekijk dan ook deze blog waarin we meer vertellen over de verschillen tussen de opleidingen Budgetcoach, Schuldhulpverlener en Bewindvoerder.