Een onderwerp dat voor velen van ons behoorlijk spannend kan zijn – hoe je je werkgever kunt overtuigen om jouw opleiding te vergoeden. Je hebt misschien een geweldige kans gezien om je vaardigheden uit te breiden, maar het geld ontbreekt. Nou, maak je geen zorgen, want we hebben wat tips om je te helpen die “ja” te krijgen.
1. Bereid je voor op het gesprek
Voordat je met je directeur, leidinggevende of manager praat over het vergoeden van je opleiding, is het belangrijk om je huiswerk te doen. Onderzoek de opleiding die je wilt volgen en zorg ervoor dat deze relevant is voor je huidige functie of toekomstige groeikansen binnen het bedrijf. Toon aan dat je goed hebt nagedacht over de voordelen ervan. Zo zien wij bijvoorbeeld bankmedewerkers die als uitbreiding op hun werkzaamheden de opleiding tot budgetcoach gaan volgen. Of medewerkers van gemeenten die graag hun kennis uitbreiden met de Kiwa-certificering van de opleiding schuldhulpverlener. Regelmatig krijgen we ook aanvragen van bewindvoerderskantoren voor de opleiding tot beschermingsbewind. Ook weten vrijwilligersorganisaties, kredietbanken, energieleveranciers en nog vele andere organisaties ons te vinden.
2. Leg de voordelen uit
Het is cruciaal om je werkgever te laten zien hoe de opleiding de organisatie ten goede zal komen. Misschien leer je nieuwe vaardigheden die direct kunnen worden toegepast op projecten, waardoor de efficiëntie en kwaliteit verbeteren. Het vergroten van je kennis kan ook leiden tot grotere bijdragen aan het bedrijf. Je hebt bijvoorbeeld als HR medewerker of salaris administratie veel te maken met loonbeslagen en je wilt graag weten wat een budgetcoach allemaal doet, maar vooral ook wat houdt dit vakgebied in?
3. Maak een overtuigend voorstel
Stel een beknopt voorstel op waarin je de opleiding, de kosten en de verwachte voordelen voor het bedrijf uiteenzet. Je wilt laten zien dat je serieus bent en dat je een positieve impact zult hebben op het bedrijf na het afronden van de opleiding. Je kennis vergroten met de klassikale of e-learning tot budgetcoach als HR medewerker kan ervoor zorgen dat je beter weet wanneer en waar je je medewerkers naartoe kan verwijzen indien er geldzorgen zijn. Je bespaart daardoor kosten op verzuim en loonbeslagen en het levert de organisatie financieel fitte medewerkers op. Een win-win voor beide!
4. Onderzoek het bedrijfsbeleid
Check of je bedrijf een bestaand beleid heeft voor opleidingsvergoedingen. Sommige organisaties hebben specifieke richtlijnen en budgetten voor opleiding en ontwikkeling. Als dat zo is, zorg ervoor dat je begrijpt hoe je aan deze richtlijnen voldoet.
5. Toon je toewijding
Laat zien dat je bereid bent om je tijd en moeite te investeren in de opleiding. Dit kan betekenen dat je naast je reguliere werkuren studeert of dat je flexibel bent om je werk te organiseren tijdens je opleiding.
6. Wees bereid tot compromissen
Soms is je werkgever misschien niet in staat om de volledige kosten te dekken. In dat geval kun je voorstellen om de kosten te delen of instemmen met een terugbetalingsregeling als je het bedrijf binnen een bepaalde periode verlaat. Flexibiliteit kan helpen bij het bereiken van een akkoord.
7. Benut bestaande programma’s
Check of je werkgever bestaande opleidingsprogramma’s of vergoedingsregelingen aanbiedt als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Als dit het geval is, maak er dan gebruik van en profiteer van deze geweldige kans. Inmiddels kun je ons terug vinden bij behoorlijk wat opleidingsportalen hieronder vind je een aantal opleidingsportalen:
- Bloomville
- Talent2grow
- Conclusion
- Kpn Academy
- Edu MS
- Studytube
- Opleiding.nl
- Springest
8. Opleidingsbudget over dit jaar maar geen tijd?
Regelmatig komt het voor dat er nog opleidingsbudget over is aan het eind van het jaar, maar je hebt absoluut geen tijd om aan een opleiding te beginnen. Laat deze mooie kans niet aan je voorbij gaan en bekijk alvast in ons aanbod welke klassikale of e-learning opleiding je volgende jaar wilt gaan volgen en laat ons weten dat we de factuur dit jaar naar je werkgever kunnen toesturen. Zo benut je nog steeds het opleidingsbudget van dit jaar.
Dus, daar heb je het! Met deze tips kun je de juiste stappen zetten om je werkgever te overtuigen om jouw opleiding te vergoeden. Laat zien dat je toegewijd bent, dat de opleiding waardevol is voor zowel jou als het bedrijf, en wie weet, krijg je die financiële steun om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Veel succes!