Belangrijk nieuws! Verkorting aflosperiode minnelijke schuldregelingen

Geplaatst op

Op 1 juli treedt een grote wijziging in werking in schuldhulpland. Over een maand wordt de aflosperiode van een minnelijke schuldregeling verkort naar anderhalf jaar. In deze blog vertellen we je meer over deze belangrijke wijziging.

Minnelijke schuldregeling van drie naar anderhalf jaar

Op 1 juli 2023 wordt de aflosperiode van een minnelijke schuldregeling verkort van 36 naar 18 maanden. Deze wijziging, aangekondigd in een Kamerbrief door minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, heeft als doel een soepelere overgang mogelijk te maken van gemeentelijke schuldhulp naar de wettelijke schuldsanering. Het is van belang dat beide trajecten dezelfde aflosperiode hanteren.

Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 juli 2023 worden schuldhulpverleners opgeroepen om schuldregelingen met een aflosperiode van 18 maanden voor te stellen aan schuldeisers voor nieuwe minnelijke schuldregelingen. Het is daarbij wel belangrijk op te merken dat de verkorting van de aflosperiode niet betekent dat de begeleiding van mensen in een schuldregeling of daarna ook korter wordt. De minister vindt het belangrijk dat er nog steeds veel aandacht is voor begeleiding en nazorg, met als uitgangspunt dat de begeleiding zo kort als mogelijk en zo lang als nodig is.

Webinar

Zoals je van ons gewend bent, volgen we dergelijke ontwikkelingen op de voet. Onze docent Bart besteedde in februari in zijn blog al aandacht aan deze wijziging. Nu het definitief is, willen we je graag uitnodigen om onze webinar bij te wonen, waarin we je tot in detail informeren over deze belangrijke wijziging. We begrijpen dat deze verandering invloed heeft op je werk en willen ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent en weet wat je moet regelen.

Meer weten?

Schrijf je in voor onze live webinar die Fokke, docent schuldhulpverlening, op 22 juni geeft en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in schuldhulpland. Meld je hier aan. Alle inschrijvers krijgen een terugkijklink, dus mocht de datum en tijdstip niet uitkomen, dan is het mogelijk om terug te kijken.

Deze nieuwe wijzigingen zijn natuurlijk ook al geïntegreerd in ons lesmateriaal, zodat je altijd up-to-date bent met de laatste ontwikkelingen.

Altijd up-to-date?

Alle wijzigingen die belangrijk zijn voor budgetcoaches en adviseurs in het sociaal financieel domein nemen wij mee in de opleidingen van LearnCare Academy. Onze opleidingen zijn heel toegankelijk. Zo hebben we bijvoorbeeld van de opleiding Budget Life Planner een mooie e-learning gemaakt. Wist je dat je zelfs na het afronden van jouw opleiding, op de hoogte wordt gehouden over de laatste wijzigingen? Je houdt 12 maanden toegang tot je online account bij de LearnCare Academy. Zo blijft jouw kennis up-to-date.

Bekijk hier onze praktijkgerichte opleidingen en kies voor een klassikale, virtuele of e-learning opleiding.