Positieve wijzigingen in schuldsaneringsregeling en beslagvrije voet gestegen

Geplaatst op

Bart Seegers, docent Learncare Academy en expert in financiële wet- en regelgeving, vertelde al eerder over nieuwe noodfondsen en andere wijzigingen in het belastingstelsel die invloed hebben op jouw werk als budgetcoach. Ook schreef hij al een blog over nieuwe fiscale voordelen en de belangrijker wordende rol van de sociaal financieel adviseur. Maar er staan meer wijzigingen op de planning. In deze blog zoomt Bart in op wijzigingen in de Wet schuldsanering natuurlijk personen en de beslagvrije voet.

Schuldsaneringsregeling van drie naar anderhalf jaar

In juni van het afgelopen jaar diende Barbara Kathmann als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal een kamerstuk in waarin zij voorstelt de wettelijke schuldsaneringsregeling te verkorten van drie jaar na anderhalf jaar. Een voorstel dat ik persoonlijk niet had verwacht, maar wel een positieve ontwikkeling. Door de duur van de Wet schuldsanering natuurlijk personen (WSNP) te verkorten, kunnen mensen die in de schulden zitten veel eerder weer bouwen aan hun toekomst, zonder schulden. Ook schuldeisers juichen dit voorstel toe. Zij hebben er niet alleen baat bij om sneller duidelijkheid te hebben, een korter traject scheelt ook controles en andere extra werkzaamheden die een incassotraject met zich meebrengt. Wanneer er een besluit wordt genomen over dit amendement, is nog onduidelijk. Ik heb de hoop dat de Eerste Kamer rond april een besluit neemt, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat de beslissing over de verkiezingen heen getild wordt. Dat houdt dan in dat pas na 30 mei 2023 een besluit genomen wordt.

Tweede toelating in de Wsnp eenvoudiger

Een andere wijziging, binnen dezelfde wet, die is voorgesteld, gaat over het schrappen van de tienjaarstermijn als voorwaarde bij de toetsing van een toelatingsverzoek tot de Wnsp. In de wet zoals we die vandaag de dag kennen, kunnen mensen pas na tien jaar voor een tweede keer in de Wsnp worden toegelaten. De voorgestelde wijziging geeft de rechter mogelijkheden de Wsnp al eerder opnieuw aan te bieden aan schuldenaren.

Maximale beslagvrije voet gestegen

Een ander aandachtspunt voor onze branche is de gestegen beslagvrije voet. De nvvk publiceerde vorige week een nieuwsbericht. Daarin roept Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, financiële hulpverleners op hier alert op te zijn en zo snel mogelijk te controleren of de beslagvrije voet wellicht omhoog kan.

Altijd up-to-date?

Alle wijzigingen die belangrijk zijn voor budgetcoaches en adviseurs in het sociaal financieel domein nemen wij mee in de opleidingen van LearnCare Academy. Onze opleidingen zijn heel toegankelijk. Zo hebben we bijvoorbeeld van de opleiding Budget Life Planner een mooie e-learning gemaakt. Wist je dat je zelfs na het afronden van jouw opleiding, op de hoogte wordt gehouden over de laatste wijzigingen? Je houdt 12 maanden toegang tot je online account bij de LearnCare Academy. Zo blijft jouw kennis up-to-date.

Bekijk hier onze praktijkgerichte opleidingen en kies voor een klassikale, virtuele of e-learning opleiding.