Belangrijke wijzigingen voor jouw vakgebied

Geplaatst op

De schuldhulpverlening beleeft interessante tijden! Per 1 januari 2021 zijn er namelijk grote wijzigingen van kracht geworden. De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, de herziening van het beslag- en executierecht, de wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, het Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening: allemaal nieuw! Deze nieuwe wet- en regelgeving met daarbij de gevolgen voor de praktijk lichten we je allemaal toe in het praktische webinar actualisatie schuldhulpverlening.


Aanzienlijke wijziging in berekeningswijze van het vtlb

Daarnaast is er sprake van een aanzienlijke wijziging in de wijze van berekening van het vtlb, omdat de onderliggende beslagvrije voet, geregeld in de wet rond de beslagvrije voet is gewijzigd. Bekijk ons nieuwste webinar wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Door deelname aan het webinar is je kennis over deze wetswijzing up-to-date en ben je in staat je cliënt hierover adequaat te informeren en adviseren. Je ontvangt daarnaast ook nog eens 2 PE-punten!

Volg ons webinar en gebruik de handige calculator

De VTLB calculator januari 2021 is sinds kort uit. Het nieuwe webinar VTLB en alle webcolleges in de opleidingen omtrent VTLB passen wij op dit moment aan, zodat je aan de hand van diverse casussen de nieuwste rekenmethodiek in de praktijk kan toepassen.

Virtuele bijeenkomst masterclass VTLB 23 februari 2021

Tijdens deze handige en actuele masterclass, waarvoor je ook PE-punten ontvangt, ga je samen met je medestudenten de interactie aan. Door het inbrengen van diverse casussen oefen je met de nieuwste lesstof en ben jij na deze virtuele bijeenkomst helemaal op de hoogte van de vernieuwde berekeningen van het vrij te laten bedrag en de vereenvoudiging beslagvrije voet. Inschrijven voor deze masterclass doe je hier.
 

Docent Fokke van der Meulen over deze webinars en masterclass

‘De berekeningssystematiek van de beslagvrije voet is inderdaad gewijzigd per 1 januari 2021. De manier zoals die tot op heden wordt toegepast is dusdanig ingewikkeld dat dit vaak mis gaat.’  Aan het woord is Fokke van der Meulen, docent schuldhulpverlening en sinds 2009 actief voor Learncare Academy. Naast de opleiding tot schuldhulpverlener verzorgt hij diverse verdiepingsmodules die met het vak samenhangen. ‘De beslagvrije voet (het bedrag dat iemand mag behouden) wordt daardoor vaak te laag vastgesteld. Het gevolg is dat een schuldenaar nogal eens onder het bestaansminimum uitkomt. De wijze van de berekening wordt per 1 januari 2021 vereenvoudigd. De beslagvrije voet wordt dan niet meer berekend op basis van de aangeleverde gegevens van de schuldenaar (daar gaat het dus steeds mis) maar aan de hand van een raadpleging door de deurwaarder bij de polisadministratie van het UWV (voor de inkomstengegevens) en de Basisregistratie Personen (voor de leefvorm). De rol van de schuldenaar verschuift daarbij van informeren naar controleren.’ Het complete verhaal van Fokke lees je hier

 
Gratis voor jou als cursist

Ben jij al student van de opleiding schuldhulpverlener of budgetcoach? Dan voegen wij deze extra webinars gratis aan je studieomgeving toe, zodat je precies weet wat deze nieuwste wijzigingen inhouden.
 

Wijzigingen in belastingen 2021

Tot slot wijzen we je graag nog op de andere wijzigingen die in 2021 van kracht zijn. Onze ervaren docent Bart Seegers heeft er een duidelijk blog over geschreven dat we graag met je delen. Eén van deze trainingen volgen? Schrijf je dan in voor de masterclass belastingen of webinar belastingen.
 

 
Geniet van veel voordeel en de meest actuele kennis

Voordelig je PE-punten behalen in 2021? Met het online PE-voordeel pakket heb je toegang tot maar liefst 15 webinars in 2021 over de meest actuele onderwerpen zoals: De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, de herziening van het beslag- en executierecht, de wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, het Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening, verdieping vrij te laten bedrag en nog veel meer. Bekijk hier het PE voordeel pakket en geniet van de meest actuele kennis.

Kortom, werk aan de winkel. Veel succes!