Coronacrisis: de tweede ronde

Geplaatst op

Coronacrisis: de tweede ronde 

Er wordt helaas in toenemende mate gesproken over een tweede golf van het coronavirus. Wanneer later dit jaar de bekende R in de maand zit, zou het virus opnieuw de kop opsteken. Dat is uiteraard slecht nieuws voor iedereen, maar vooral voor de mensen die financieel getroffen zijn of worden als gevolg van het virus. We kennen allemaal de verhalen van ondernemers die hun omzet terug zagen lopen naar een fractie van wat er begroot was, en de voorbeelden van mensen die plots hun baan kwijtraakten.

Verantwoordelijkheid voor adviseurs
Dat legt een verantwoordelijkheid neer bij jou als budgetcoach, schuldhulpverlener, bewindvoerder of sociaal-financieel adviseur met een ander specialisme. Want, hoe help je deze mensen nu zo goed mogelijk? Wat heeft die ondernemer nodig? En die man die de hypotheek voor zijn gezinswoning niet meer betalen kan? Graag geven wij je tips over wat je kunt doen om de situatie iets te verlichten.

Doe het samen
Het start met het geven van oprechte aandacht. Want het basisprobleem oplossen kun je niet. Ook jij tovert de gemiste omzet of die verloren baan niet terug. Maar wat je wel kunt doen is luisteren naar de verhalen, en waar nodig relevante tips geven om de financiële pijn te verzachten waar dat kan. Er zijn altijd toeslagen waar niet aan gedacht is, of regelingen die nog niet bekend waren bij je cliënten. Het is een cliché, maar gedeelde smart is echt halve smart. Ook in deze situatie. 

Houd je oren en ogen open
Wat ook helpt is verder kijken dan je financiële vak. Ben je bijvoorbeeld in gesprek met een ondernemer in de evenementensector en je ziet een actueel bericht over deze branche in het FD? Stuur het dan even door. Datzelfde geldt voor de particuliere cliënt: misschien lees je wel een positief bericht van het RIVM over de ontwikkelingen rondom het virus, of hoor je over de herstellende economie op het nieuws. Vaak gaat het om de positieve sfeer rondom zo’n actie vanuit jouw kant. Besef dat dit echt het verschil in iemands dag kan maken.

Even sparren?
Wil je even overleggen over een bepaalde casus? Of even sparren met een andere professional? Neem dan vooral contact met ons op, we helpen je graag. Ook als je besluit geen opleiding af te nemen.