Het jaar is van start gegaan en dat betekent nieuwe belastingwijzigingen. Al valt het dit jaar best mee: er zijn niet echt hele grote veranderingen. Hoe dat zit lees je in ons blog van deze week waarin ervaren docent Bart Seegers vertelt over de wijzigingen, toeslagen, heffingskortingen en meer.
Veranderingen in 2022
‘Je zult, vanuit je rol als sociaal financieel adviseur, vast ook herkennen dat de meeste mensen de wijzigingen in het belastingstelsel spannend vinden. Zeker sinds de toeslagenaffaire zo groot in het nieuws was.’ Bart Seegers, docent bij Learncare Academy vertelt: ‘Mede als gevolg van ons destijds nog demissionaire kabinet zijn er geen grote wijzigingen te verwachten in dit jaar. Wel verwacht ik dit jaar een opmaat naar grote wijzigingen die volgend jaar en in de jaren daarna plaats gaan vinden. Als adviseur is het daarom wijs om je oren en ogen open te houden op dit vlak. Wat wel verandert dit jaar zijn de heffingskortingen. En dat is met name interessant voor de lagere inkomensgroepen omdat de algemene heffingskorting en de arbeidskorting stijgen. De combinatiekorting daarentegen daalt weer, dus het is uiteindelijk wel de vraag wat het onder de streep daadwerkelijk scheelt in het netto-inkomen. Verder wordt de zelfstandigenaftrek steeds verder ingeperkt, net als de renteaftrek van de eigen woning. Ook verwacht ik dat dit jaar wel duidelijk wordt wat de plannen zijn voor ons toeslagenstelsel. Naar verwachting gaat dit helemaal op de schop. Wat, tot slot, nog interessant kan zijn, is de aanpassing in het herstel van het recht op huurtoeslag bij een overschrijding, omdat je bij een huurverhoging alsnog het recht behoud om huurtoeslag te ontvangen. Ook is de levensloopkorting verdwenen. Al heeft dat niet voor veel mensen grote gevolgen.’
Schrijf je meteen even in voor ons gratis webinar: ‘Zó help je jouw cliënten optimaal met de belastingaangifte’.
Webinar over veranderingen in belastingland
‘Op 21 januari aanstaande deel ik weer een gratis webinar van een uur waarin ik alle wijzigingen uitgebreid toelicht. Ook al zijn niet alle veranderingen direct van toepassing voor de gemiddelde cliënt waar de sociaal financieel adviseur mee te maken heeft, het is tóch zinvol om van de hoofd- en bijzaken op de hoogte te zijn. Het maakt immers dat je vol zelfvertrouwen bij je cliënt aan tafel zit omdat je van de hoed en de rand weet. Ook raad ik aan om je in te schrijven voor onze online open avond. De eerstvolgende vindt weer plaats op 26 januari aanstaande vanaf 19.30 uur’, aldus Bart.
Je ontmoet er de docenten van de volgende opleidingen:
– Budgetcoach NEN 8048
– Schuldhulpverlener NEN 8048
– Beschermingsbewind
– Budget Life Planner
– Scheidingscoach
‘Ook leggen we duidelijk de verschillen tussen de diverse opleidingen uit, vertellen we wat klassikaal, virtueel of online precies betekent én kun je ontdekken of de docenten bij je passen. Want dat laatste is wel écht belangrijk, want leren gaat pas lekker als je een klik voelt met degene die de lessen verzorgt. Je herinnert je vast nog wel die ene leuke leerkracht op de basisschool, of die bevlogen docent in het voortgezet onderwijs. Precies die energie dragen we graag over met onze ervaren docenten, die stuk voor stuk passie voor hun vak hebben. Een goed begin is het halve werk. En dat geldt zeker voor je opleidingen. Stel daarom niet langer uit en begin het jaar goed door je in te schrijven voor die uitdagende opleiding, mooie masterclass of je favoriete onderwerp in de vorm van een e-learning.’
Benieuwd naar de veelgestelde vragen?
En heb je nog vragen? Kijk dan eens in deze lijst. Of neem rechtstreeks contact op met onze opleidingscoördinator Diana Schellekens. Zij helpt je met het maken van de juiste keuze en stelt precies de goede vragen om je verder op weg te helpen. De verhalen van je mede-cursisten lezen is ook een goed plan: grote kans dat je dezelfde vragen hebt en je herkent in hun vragen. Hoe dan ook: veel plezier én succes gewenst aan het begin van dit fonkelnieuwe jaar waarin alle kansen weer voor je open liggen.