Gratis webinar: zó help je jouw cliënten optimaal met de belastingaangifte

Geplaatst op

De belastingaangifte, de blauwe enveloppen. Het is voor mensen altijd weer fijn als dit achter de rug is. En het is, kijkend naar de kwetsbare cliënten waar je mee werkt, belangrijk dat je kennis 100% op peil is. Daarom organiseren we ook dit jaar weer een gratis webinar waarin onze ervaren docent Bart Seegers, stilstaat bij onder meer de volgende onderwerpen: 

  • Fiscaal partnerschap
  • Boxenstelsel
  • Corona-maatregelen
  • Uitgaven voor inkomensvoorziening
  • Persoonsgebonden aftrek
  • Specifieke zorgkosten
  • Regeling eigen woning
  • Heffingskortingen

Veel wijzigingen en er komen er nóg meer

‘Er is ontzettend veel gewijzigd in de afgelopen periode. En voor 2021 staan er nog veel meer veranderingen op stapel. Maar dat heeft pas weer gevolgen voor de aangifte die in het voorjaar van 2022 wordt gedaan. Waar het nu om gaat is dat je als sociaal financieel adviseur precies weet waar je mee bezig bent vanuit je rol als bijvoorbeeld budgetcoach, schuldhulpverlener of bewindvoerder. In de praktijk merk ik vaak dat er veel specialistische kennis binnen het eigen vakgebied aanwezig is, maar dat er nog te winnen valt op fiscaal vlak.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om elk jaar opnieuw stil te staan bij de specifieke zorgkosten van de cliënt. Dit zomaar overnemen van voorgaande jaren kan gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld omdat er iets veranderd is in de medicatie die gebruikt wordt, of omdat het drempelinkomen veranderd is. Ook verdient het bewaren van bonnen, bijvoorbeeld van de apotheek of van reiskosten voor bus of taxi, aandacht om onaangename verrassingen te voorkomen. Verder zijn er specifieke situaties zoals bijvoorbeeld echtscheiding. Daarbij kan, als er sprake is van co-ouderschap, zomaar vergeten worden om de inkomensafhankelijke combinatiekorting op te nemen voor cliënten. En je wordt vanuit je adviseursrol wél geacht om dit te weten..’, aldus Bart.

Door de bomen het bos niet meer zien

‘Ik merk dat sommige adviseurs door de bomen het bos niet meer zien. Vooral ook omdat er zo ontzettend veel gewijzigd is in de afgelopen jaren. Opgedane kennis is al snel  weer oud. Daarom is het op peil houden daarvan belangrijker dan ooit. En het gratis webinar van Learncare Academy is daar een heel goed middel voor! Tot slot denk ik dat het goed is om de verwachtingen van je cliënt te managen. Want de mensen met een lager inkomen gaan er ook het komende jaar niet echt op vooruit onder de streep, terwijl ze daar (door berichten van de overheid) misschien wel op rekenen.

Het kan zomaar gebeuren dat de extra belastingvoordelen in 2020 teniet worden gedaan door de stijgende kosten van bijvoorbeeld de zorgverzekering en energie. Om maar te zwijgen over de mogelijke gevolgen van corona. Daarnaast zie je dat de kosten wel gewoon doorstijgen. Maan ze daarom tot voorzichtigheid en bewust gedrag, bijvoorbeeld door een extra bedrag(je) te reserveren op de spaarrekening’, besluit Bart.

Schrijf je nu gratis in

Het is, zeker in deze tijd, belangrijk dat je je cliënten helpt vanuit actuele kennis. Een verkeerde berekening of te positieve aanname kan zomaar leiden tot een naheffing van enkele duizenden euro’s. En dat is juist voor deze kwetsbare groep mensen onwenselijk. Weet daarom hoe het zit, schrijf je meteen even in.