Hoe kun je als sociaal financieel hulpverlener je helicopterview behouden?

Geplaatst op

Hoe kun je als sociaal financieel hulpverlener je helicopterview behouden?

Ilona Schouten is een van de professionele opleiders van Learncare Academy. Met een eigen bedrijf in de sociaal financiële sector staat zij dagelijks met beide voeten in de klei. Als geen ander is zij op de hoogte van de ontwikkelingen in het sociaal financiële vakgebied. In deze blog vertelt Ilona hoe zij de ontwikkelingen in haar vakgebied op de voet volgt.

“Ons vakgebied is constant in beweging. Niet alleen verandert het vak maar ook staan er veel wetswijzigingen op stapel die ons vak beïnvloeden. Zo heeft de overheid al twee jaar plannen om de regeling voor de beslagvrije voet te vereenvoudigen. De wet is al goedgekeurd en staat nu op het punt om uitgevoerd te worden. Een andere ontwikkeling is de schuldhulpverlening van zzp-ers. Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om hier iets mee te doen. In de praktijk blijkt dat dit traject nog niet voldoende is ingericht om hier handen en voeten aan te geven. Het geeft aan dat je als hulpverlener ook na je opleiding op de hoogte moet blijven om te snappen welke gevolgen jouw handelingen hebben voor jouw cliënt. Jaarlijks zijn er steeds weer andere opties om je cliënt te helpen. In dat kader is het belangrijk dat je als sociaal financiële hulpverlener beseft waar je eventueel te kort schiet en wat je er aan kunt doen.”

Hoe kun je als sociaal financieel hulpverlener je helicopterview behouden?

5 tips om je helicopterview te behouden

“Als sociaal financiële hulpverlener moet je een helicopterview hebben op alle ontwikkelingen in je vakgebied. Om bij te blijven heb je tal van mogelijkheden.

  1. Inschrijven op diverse nieuwsbrieven van organisaties in het sociaal financieel vakgebied. Ook de nieuwsbrief van Learncare biedt veel informatie.
  2. Sparren met collega’s om te kijken hoe zij het doen. Ik doe dat met zowel schuldhulpverleners in het werkveld als met docenten.
  3. Bezoeken netwerkbijeenkomsten.
  4. Aanmelden bij LinkedIn kan ook informatie geven. Daar kun je mensen en organisaties uit het vakgebied volgen.
  5. Ten slotte volg ik al ruim tien jaar opleidingen om de ontwikkelingen in mijn vakgebied bij te houden. Learncare biedt diverse online en klassikale trainingen aan, waarmee je diverse vaardigheid en kennispunten kan halen om je certificering jaarlijks te verlengen. Misschien kom je mij daar als docent bij tegen!”

Een overzicht van PE-trainingen vind je hier. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op je vakgebied? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.