Laatste kans: van brandjesblusser naar lifetime-coach

Geplaatst op

Laatste kans: van brandjesblusser naar lifetime-coach

Het nieuwe jaar gaat vaak gepaard met goede voornemens. Je weet ongetwijfeld dat veel van de voornemens die mensen maken uiteindelijk stranden. Onze post HBO-opleiding Budget Life Planner is daarop een uitzondering. Lees het enthousiaste verhaal vol praktijkvoorbeelden van onze docent Bart Seegers en maak hét verschil voor jouw cliënten volgend jaar.

‘Het gros van de cursisten in mijn klas weet écht wel waar sociaal-financiële hulpverlening inhoudelijk over gaat. Sowieso zijn het vaak mensen met het hart op de juiste plek, omdat ze vanuit een intrinsieke motivatie mensen willen helpen om uit hun moeilijke financiële situatie te komen. Wat deze opleiding doet is vérder gaan’, aldus Bart Seegers, trainer en opleider bij Learncare Academy, een gerenommeerd familiebedrijf dat al meer dan 15 jaar als de sociaal financiële opleider van Nederland online en klassikale opleidingen verzorgt. ‘Waar we dan verder mee gaan? Enerzijds met het delen van kennis over toekomstperspectieven voor de cliënten van onze cursisten en anderzijds met het bieden van een bredere scope door ook uitgebreid stil te staan bij de situatie nádat de financiële problemen zijn opgelost. Een schuldenvrije toekomst is immers niet per definitie meteen een gelukkige toekomst zeg ik altijd.’

Laatste kans: van brandjesblusser naar lifetime-coach

Meer diepgang in kennis, meer zekerheid voor de adviseur

‘Ten eerste is het natuurlijk van belang om met praktische tips en een goede inrichting van rekeningen en budgetten, mensen uitzicht te geven op een situatie zonder schulden. Ik merk in de praktijk dat er soms onrust is bij adviseurs omdat ze niet zeker weten of ze alle benodigde kennis in huis hebben. En eerlijk gezegd, dat is soms ook zo. Helemaal niet erg, want daar is deze opleiding voor. In geval van onvoldoende kennis, wordt er bijvoorbeeld bij een scheidingssituatie in het jaar van scheiding voor fiscaal partnerschap gekozen, terwijl dat, vanuit helicopterview bezien, misschien niet slim is. De ex-partner met het laagste inkomen loopt dan namelijk het risico dat de huur- en/of zorgtoeslag wegvalt. Als je kiest voor fiscaal partnerschap in dat bewuste jaar kan dat interessant zijn voor bepaalde aftrekposten, zoals de hypotheekrenteaftrek. Maar fiscale partners zijn ook meteen toeslagpartners. Het (gezamenlijke) toetsingsinkomen wordt dan hoger waardoor de inkomensgrens voor de toeslagen sneller bereikt wordt. Wanneer dus, zoals in dit voorbeeld, een ex-partner met een karig inkomen in een klein appartementje woont, dan zou het toch enorm teleurstellend zijn als die broodnodige toeslagen wegvallen, terwijl je rekent op een extra zakcentje door een beetje fiscaal voordeel samen met je ex-partner. Het is slechts één voorbeeld, maar zo zijn er tientallen, variërend van thema’s als successie- en schenkingsrecht tot (partner)alimentatie, bepaalde aftrekposten of vrijstellingen en meer’, vervolgt Bart. ‘Deze opleiding geeft cursisten rust, zekerheid en het gevoel van de hoed en de rand te weten. En dat is erg belangrijk om prettig in je gesprek te zitten. En, los daarvan, is de informatie die we geven gewoon heel praktisch, laagdrempelig en direct praktisch toepasbaar. Ik zorg voor een ontspannen sfeer en kan veel voorbeelden uit mijn dagelijkse praktijk geven. Dat maakt het toch allemaal nét wat minder taai. Althans dat hoor ik terug van mijn cursisten.’

Van brandjesblusser naar lifetime-coach

‘Ten tweede gaat deze waardevolle opleiding in op het opstellen van een meerjarenplanning. Hoe gaan mensen verder als ze uit de schulden zijn? Hoe houden ze overzicht en voorkomen ze dat ze niet terugvallen? Wat is er gereserveerd voor arbeidsongeschiktheid? Voor (vroegtijdig) pensioen? Voor studerende kinderen? Zonder te willen pretenderen dat dit een opleiding is die op FFP-niveau opleidt, kan ik wél stellen dat deze klassikale training die bestaat uit 7 bijeenkomsten, leert om diepgaander na te denken over de financiële toekomst van cliënten. Na het volgen ervan ben je veranderd van een sociaal financieel adviseur die snel en goed brandjes blust, naar een onafhankelijke, zelfverzekerde coach die mensen financieel inzicht geeft en de capaciteit heeft om mensen in staat te stellen om vanuit eigen verantwoordelijkheid het financiële heft in eigen hand te nemen. Ik kan me oprecht niet voorstellen waarom je dat niet zou willen…’, besluit Bart.

Schrijf je nu nog snel in: start is 14 januari a.s.

Zie jij het wel zitten om de sleutel naar een gezond financieel leven voor je cliënten te zijn? Schrijf je dan nú in en start 2020 met een goed voornemen dat je wél volhoudt. We kijken uit naar je komst!