Schuldhulpverlener worden? Zo weet je of je geschikt bent voor de opleiding 

Geplaatst op

Als schuldhulpverlener begeleid je mensen die in ernstige financiële problemen zijn geraakt en die niet in staat zijn om zelf de draad weer op te pakken. Dat maakt het een betekenisvolle baan die veel voldoening kan geven, maar het is geen makkelijk vak. Denk je eraan om schuldhulpverlener te worden? We vertellen meer over het vak en eventuele toelatingseisen, en geven antwoord op de vraag of iedereen schuldhulpverlener kan worden.

In principe kan iedereen van 18 jaar en ouder aan de slag als schuldhulpverlener. Om een opleiding tot schuldhulpverlener te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Ook financiële kennis is niet van belang. Het is natuurlijk wel goed om jezelf af te vragen of een opleiding tot schuldhulpverlener bij je past. Allereerst moet je wel affiniteit hebben met financiën, omdat je hier dagelijks mee bezig zal zijn. 

Nog belangrijker is echter een groot empathisch vermogen. Je werkt met een kwetsbare doelgroep die veel voor hun kiezen heeft gekregen. Financiële problemen hebben een enorme impact op zowel het leven van de persoon met schulden als het hele gezin. Het is prachtig om een verschil te kunnen maken, maar het is daarbij belangrijk dat je de verhalen van je cliënten ook weer los kunt laten.

“De achtergronden van mijn leerlingen zijn heel divers”, vertelt Fokke van der Meulen, docent bij Learncare Academy. “Er zijn bijvoorbeeld mensen die in het bankwezen werkzaam zijn en nu op zoek zijn naar het menselijke aspect. Het kan ook zijn dat ze willen weten wat er zich in de wereld van schuldhulpverlening afspeelt.”

Van der Meulen vervolgt: “Maar er zijn ook veel mensen die werken op andere terreinen. Die zijn bijvoorbeeld vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje of Humanitas, of beginnend schuldhulpverlener, en die willen zich verder ontwikkelen. Niet iedereen heeft bovendien al een financiële achtergrond; ik zie bijvoorbeeld ook veel leerlingen met een sociaal maatschappelijke achtergrond.”

Zelf is hij een afgestudeerd psycholoog die zich eind jaren 90 heeft omgeschoold naar schuldhulpverlener. “Het zit in me om mensen te willen helpen vanuit een bepaalde expertise”, vertelt hij. “Sinds 1997 doe ik dat in de schuldhulpverlening en inmiddels alweer 16 jaar als docent, waarvan 14 jaar als docent bij Learncare Academy; een kleinschalig bedrijf met korte lijnen, dat ruimte biedt voor goede ideeën. Hier zijn mensen werkzaam met hart voor het bedrijf, maar vooral ook voor de mens.”

Dat is ook meteen de gemene deler van de leerlingen die hij in de afgelopen 14 jaar voorbij heeft zien komen: “Ik heb allerlei soorten achtergronden gezien, maar er is altijd één overeenkomst: iedereen is oprecht geïnteresseerd in het helpen van mensen.”

De diversiteit van zijn leerlingen komt ook doordat Van der Meulen zowel klassikaal als online les geeft. “Sommige leerlingen kiezen uit noodzaak voor een online opleiding, maar er zijn er ook die er bewust voor kiezen om online les te krijgen. Voor anderen is het juist een goede motivator om fysiek in de schoolbanken plaats te nemen. Door zowel virtueel als klassikaal aan te bieden krijgt iedereen de mogelijkheid om een opleiding tot schuldhulpverlener te volgen.” 

Bij Learncare Academy bieden we een opleiding tot schuldhulpverlener aan van 3 maanden op hbo-niveau. Nadat je deze opleiding met een scriptie Sociale Kaart en een examen hebt afgesloten, ontvang je een certificaat. Na het volgen van de opleiding heb je kennis van alle processen binnen het vakgebied, van intake tot en met de nazorg, waardoor je meteen aan de slag kunt bij bijvoorbeeld de gemeente, een woningcorporatie, zorginstelling of instelling voor budgetbeheer.

Via deze link vind je meer informatie over de opleiding, de locaties en de startdatum. De eerstvolgende opleiding schuldhulpverlener die via een virtual classroom wordt gegeven, begint op 15 februari 2024. In Utrecht start een klassikale versie op 12 maart 2024.

Het gehele aanbod van Learncare Academy, bestaande uit klassikale/virtuele en online opleidingen (starten wanneer je maar wilt), vind je hier.

We gaan de prijzen voor komend jaar, in tegenstelling tot vele andere organisaties, niet verhogen. Sterker nog, we komen met een tijdelijke korting op klassikale opleidingen van maar liefst 15%. Deze korting zullen we niet snel weer geven en heb je nog niet eerder voor onze klassikale opleidingen langs zien komen, maar we vinden het des te belangrijker dat een opleiding die zoveel waarde in de levens van mensen creëert ook zonder een STAP-budget toegankelijk is voor iedereen. 

We schreven eerder al een blog over de manieren om een opleiding te financieren. Sommige mensen zullen tussen wal en schip vallen en geen aanspraak op deze regelingen kunnen maken. Met deze korting, geldig op alle startdata van zowel klassikale als virtuele opleidingen, hopen we een bijdrage te kunnen leveren. We vinden het namelijk erg belangrijk dat je blijft investeren in je eigen ontwikkeling en op basis daarvan anderen kunt helpen naar een financieel gezond leven. We wensen iedereen dan ook fijne feestdagen en een leerzaam 2024 toe.

De korting geldt op de volgende opleidingen tot en met 21 december:

16108