Tips voor ouders met tieners: hoe leer je je kind omgaan met digitaal geld?

Geplaatst op

Tips voor ouders met tieners: hoe leer je je kind omgaan met digitaal geld?Lees het ervaringsverhaal van Leonie Meyer – Hesterman, directeur bij Learncare Academy:

Handig, zo’n jongerenrekening, vonden wij. Zo konden onze kinderen al vanaf hun 12e leren omgaan met digitaal geld. Maar dat bleek nog best tricky. Zo dachten ze dat ze nu ongelimiteerd konden pinnen…

Vlak voordat onze kinderen 12 werden, viel er een brief van onze bank op de deurmat. Vanaf hun 12e konden we een jongerenrekening openen, schreef de bank. Een goed idee, vonden wij meteen. Tot op dat moment gaven wij onze kinderen elke week contant zakgeld. Maar 12 jaar vonden we een mooie leeftijd om ze ook kleedgeld te geven en dat wilden we graag overmaken op hun bankrekening. Ik denk namelijk dat het belangrijk is dat kinderen al op jonge leeftijd meegaan in het digitale tijdperk. Zodat ze zelf ervaren dat als ze ergens pinnen, er ook echt geld van hun rekening wordt afgeschreven. Dus: zo gezegd, zo gedaan. De bankrekening werd geopend en het eerste digitale kleedgeld werd gestort. 

Best tricky

Al snel merkte ik dat dit op die leeftijd nog best wel tricky is. Nu ze een eigen pinpas hadden, dachten ze écht dat ze er constant mee zouden kunnen pinnen. En dat is ook meteen het gevaar van pinnen: je ziet niet dat je geld uitgeeft. Je haalt een pasje door een apparaat, voert je pincode in en verder gebeurt er eigenlijk niets. Althans, zo lijkt dat natuurlijk. Want er moet natuurlijk wél geld op je rekening staan, anders valt er niks te pinnen! 

Mis, ook dat zat nét even anders
Tot mijn grote verbazing ontdekte ik niet lang daarna dat er ook een optie ‘roodstaan’ was! 12 jaar en dan al geconfronteerd worden met roodstaan… dat begreep ik écht niet. Ik besloot er dan ook niets over te zeggen, totdat mijn dochter het zelf ergens op de site of in de app zag staan. “Wat is dat, roodstaan?” vroeg ze me. “Roodstaan betekent dat de bank jou geld leent,” antwoordde ik. “En nee, dat wil niet zeggen dat je het krijgt! Je moet altijd veel meer terugbetalen dan dat je hebt geleend. Geld lenen kost écht geld.” Haar reactie: “Stom zeg, dat je meer geld moet betalen dan je hebt geleend. Dat ga ik echt nooit doen.” Nu maar hopen dat ze hier altijd zo over zal blijven denken. Controleer goed bij het aanmaken van een jongerenrekening dat er geen mogelijkheid is om rood te staan.

Overigens maakten wij alleen het kleedgeld over, het zakgeld gaven we steeds contant. Ik denk namelijk dat het belangrijk blijft om ook fysiek geld te hebben. Vooral ook omdat je door het pinnen niet leert hoe het terugrekenen in de winkel werkt, want dan valt er natuurlijk niets terug te geven. 

Mijn tips:

  • Open samen op de 12e verjaardag van je kind een jongerenrekening
  • Blijf zakgeld contant geven
  • Stort het kleedgeld maandelijks op de rekening van je kind
  • Kijk bij elke pinbeurt even samen op de app om te zien dat er ook echt geld is uitgegeven
  • Vertel meteen wat rood staan is 
  • Leg je kind uit dat je nooit geld kunt uitgeven dat je niet hebt 

Heb je hier vragen over? Neem gerust contact met ons op!