Wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet aangenomen door de eerste kamer

Geplaatst op

Goed nieuws! Wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet aangenomen door de eerste kamer

De vereenvoudiging houdt in dat de belangrijkste gegevens uit bijvoorbeeld de basisregistratie persoonsgegevens en de administratie van het UWV opgehaald kunnen worden door de deurwaarder en niet de schuldenaar zelf. Doordat de deurwaarder dit zelf kan regelen, kan er op deze manier sneller en eenvoudiger berekend worden welk deel van het inkomen niet naar de schuldeiser mag gaan.

Niet alleen het beslagvrije voet kan makkelijker worden berekend, maar ook het overzicht wordt door de schuldeisers op deze manier accurater behouden. De schuldeisers kunnen immers elkaar beter op de hoogte houden van elkaars incasso’s. In het nieuwe wetsvoorstel zal de schuldenaar ook maar te maken krijgen met één deurwaarder in plaats van diverse schuldeisers. Gestreefd wordt naar een inwerkingtreding in 2018.

Tienduizenden mensen met schulden houden op dit moment niet genoeg geld over voor huur, elektriciteit en eten. Daardoor steken ze zich nog verder in de schulden en worden hun problemen alleen maar groter. De vereenvoudiging van de beslagvrije voet, het deel van het inkomen waar geen beslag op mag worden gelegd, moet dit voorkomen. “Een doorbraak in het verbeteren van de situatie van tienduizenden mensen die in de schulden zijn gekomen”, zegt Klijnsma. “Als zij zich geen zorgen hoeven te maken over hun basale levensbehoeftes, ontstaat er ruimte om vooruit te denken en uit de schulden te komen.”

Bekijk het artikel hier.

16108