Wijzigingen belastingen 2021

Geplaatst op

Wijzigingen belastingen 2021

Als sociaal financieel dienstverlener krijg je ieder jaar weer te maken met nieuwe regelgeving. 2021 zal voor onze beroepsgroep voor een groot deel in het teken staan van de vereenvoudigde beslagvrije voet en de herziening van het beslag- en executierecht. Maar ook op het gebied van de belastingen gaat er het een en ander veranderen. Het Kabinet heeft er duidelijk voor gekozen, om daarbij de focus te leggen op de thema’s corona, het klimaat en de woningmarkt.

Corona en inkomens(on)zekerheid

Corona heeft het afgelopen jaar een enorme impact gehad op onze inkomenszekerheid. Veel ondernemers hebben geen handel meer gehad, of hebben hun werkzaamheden drastisch moeten aanpassen. Dankzij allerlei compensatieregelingen van de overheid hebben de meeste ondernemers gelukkig nog wel het hoofd boven water weten te houden. Maar de vraag is hoe lang dit nog lukt. Niet alleen voor de ondernemer, maar ook voor het personeel. Want ook bij de werknemer hebben de coronamaatregelen sporen achtergelaten. Thuiswerken, thuiszitten met loondoorbetaling of erger nog thuiszitten zonder inkomen.

Belastingplan 2021

Om het komend jaar de Nederlanders meer (financiële) ademruimte te geven, zijn er een aantal belastingvoordelen opgenomen in het Belastingplan 2021. Zo is het belastingtarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting in box 1 verlaagd. Daarnaast is de vermogensvrijstelling in box 3 fors verruimd. Tot slot zijn de heffingskortingen (met name de algemene en arbeidskorting) verhoogd. Kortom, allerlei maatregelen, waardoor het besteedbaar inkomen en daarmee de koopkracht zal toenemen.
Aan de andere kant zien we ook een toename van de belastingen. Dit heeft vooral te maken met de klimaatplannen. Zo gaan de autobelasting, de vliegbelasting en de energiebelasting op gas omhoog. Met deze maatregelen wil de overheid ons ertoe bewegen de auto meer te laten staan, minder vaak te vliegen en over te schakelen van gas op elektriciteit. Of beter, om ons te helpen de transitie te maken naar een schonere en toekomstbestendige wereld.
Tot slot zien we in het Belastingplan 2021 een speciale rol weggelegd voor de woningmarkt. De woningmarkt die in Nederland al jaren op slot zit. Met steeds maar stijgende woning- en huurprijzen, steeds minder aanbod en steeds minder doorstroming. Naast het bouwen van extra woningen heeft de overheid ook besloten, om het financiële plaatje wat aantrekkelijker te maken. Zo geldt er in 2021 een eenmalige huurverlaging voor lagere inkomens en een vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt.

Blijf op de hoogte

Hoewel we niet weten wat 2021 nog gaat brengen met uitdagingen rond corona, de toeslagenaffaire en de verkiezingen in maart, lijkt het wel duidelijk dat wij als sociaal financieel dienstverleners zeker niet stil komen te zitten de komende tijd. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte blijft van de meest actuele ontwikkelingen. En waar beter dan bij de opleidingen, de webinars en masterclasses van Learncare kun je daarvoor terecht? Een mooi uitdaging voor het nieuwe jaar, toch!

Bart Seegers, docent bij Learncare Academy

Belastingen bijspijkeren

Wil jij je kennis bijspijkeren op het gebied van belastingen? Schrijf je snel in voor de webinar of masterclass van Bart.

2021 voordelig actueel

Voordelig je PE-punten behalen in 2021? Met het online PE-voordeel pakket heb je toegang tot maar liefst 15 webinars in 2021 over de meest actuele onderwerpen zoals: De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, de herziening van het beslag- en executierecht, de wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, het Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening, verdieping vrij te laten bedrag, belastingen en nog veel meer. Bekijk hier het PE voordeel pakket en geniet van de meest actuele kennis.