Begeleiden van ondernemers met schulden

Klassikaal
Gemiddeld scoort Learncare Academy een 8.5 gebaseerd op 37 reviews in de afgelopen 12 maanden

In het kort

Studieduur
1-2 maanden
Certificaat
Begeleiden van ondernemers met schulden
Prijs
€ 798,00

PE punten

KIWA 12 punten
Opleiding-begeleiden-van-ondernemers-met-schulden, Learncare Academy, NCOI, Hoffelijk, LOI, NHA, ISBW

Locaties en startdatum

Kies hieronder de gewenste locatie en startdatum.

Toon startdata voor:
business-center-het-wisselspoor-utrecht, opleiding schuldhulpverlening hbo opleiding budgetcoach klassikaal,

09 november 2022 in Utrecht

Utrecht
Er zijn meerdere mogelijkheden om met het OV bij Business Center het Wisselspoor te komen. De reistijden zijn gemeten vanaf…
Startdatum: 09 november 2022

Planning

 • 09-11-2022 van 09:00 tot 17:00
 • 16-11-2022 van 09:00 tot 17:00
Sluiten
Inschrijven

Beschrijving

Niet iedere ondernemer beschikt over de juiste vaardigheden en competenties om het ondernemerschap tot een succes te maken. Soms raakt iemand daardoor in (ernstige) financiële problemen. In deze opleiding leer je hoe je ondernemers of ex-ondernemers met schulden kunt helpen om hun leven weer op de rit te krijgen.

Je krijgt onder meer inzicht in onderwerpen als: Waar liggen de kwaliteiten en valkuilen van de ondernemer? Hoe help je de ondernemer bij het genereren van meer inkomen? Of is het misschien beter om de onderneming te beëindigen? Je leert welke mogelijkheden er zijn om de zelfredzaamheid van de ondernemer te bevorderen. Ook leer je hoe je de schulden kunt aanpakken en waar je op moet letten als je daarmee aan de slag gaat.

Wanneer is iemand een ondernemer?

Heel kort door de bocht: wie zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten uit genereert, is een ondernemer. De praktijk is echter vaak wat genuanceerder. Iemand die een onderneming start, moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De KvK registreert de onderneming en geeft de gegevens van de onderneming door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst kijkt echter op een andere manier tegen ondernemerschap aan. Zo is lang niet iedereen die ondernemer wil zijn, ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als de activiteiten zich bijvoorbeeld afspelen binnen de hobby- of familiesfeer, is er geen sprake van een onderneming voor de inkomstenbelasting. In deze opleiding besteden we aandacht aan deze verschillende benaderingen én de fiscale en juridische consequenties.

Wanneer is een onderneming levensvatbaar?

Er bestaat geen objectief criterium voor het vaststellen van de levensvatbaarheid van een onderneming die in financiële moeilijkheden is gekomen. Gemeenten en diensten hanteren daarom verschillende criteria om de levensvatbaarheid te toetsen. De levensvatbaarheid van een onderneming hangt niet alleen af van de vakbekwaamheid, financiële positie en concurrentiepositie van de ondernemer. Ook de competenties van de ondernemer zélf zijn van belang.

Niet alle ondernemers beschikken over de juiste tools en vaardigheden om het ondernemerschap tot een succes te maken. En wanneer zij in financiële problemen raken, is dat vaak terug te voeren op hun eigen doen en laten. Ook komt het voor dat een ondernemer weinig mogelijkheden heeft om zichzelf te ontwikkelen en te verbeteren. In dat geval is alleen het verstrekken van een krediet niet voldoende om hem uit de problemen te halen. De ondernemer zal dan moeten leren om zich effectief gedrag eigen te maken.

Tijdens de opleiding komen al deze onderwerpen uitgebreid aan bod. Het gaat dus om veel méér dan alleen de financiën. Vooral ook de coachende rol die jij hierbij kunt spelen, om de ondernemer met schulden zo goed mogelijk te begeleiden, maakt een belangrijk deel uit van de lesstof.

Doelgroep en vooropleiding

De opleiding is geschikt voor sociaal-financiële hulpverleners die al werkzaam zijn in dit vakgebied.

Niveau

Dit is een opleiding op hbo-niveau.

Opleidingsduur

De opleiding bestaat uit 2 bijeenkomsten, inclusief examenopdracht.
De cursustijd is van 9.00 tot 17.00 uur.
Tijdens de bijeenkomsten wordt gebruikgemaakt van een online platform.

Voorbereiding en studiebelasting

De voorbereiding voor de eerste bijeenkomst vergt ongeveer 5 tot 10 uur. Wij vragen je om alle theorie van tevoren alvast door te lezen, zodat we op bijeenkomst 1 meteen aan de slag kunnen met de coaching. Voor het bestuderen van de theorie en het uitwerken van huiswerkopdrachten dien je rekening te houden met een studiebelasting van ca. 8 tot 10 uur per studiebijeenkomst.

Aantal deelnemers

Minimum aantal deelnemers: 8
Maximum aantal deelnemers: 15

Examen

Als examen maak je een eindopdracht. Hierin komt bijna alles langs wat je in je werk moet kunnen en weten. Heb je het examen positief afgerond, dan ontvang je het certificaat ‘Begeleiden van ondernemers met schulden’.

Wat onze klanten vertellen

Programma

 • Bijeenkomst 1:

  Tijdens de eerste bijeenkomst besteden we aandacht aan de verschillende hulpvragen van ondernemers die je in de praktijk kunt tegenkomen. Ook bespreken we welke competenties een ondernemer nodig heeft om succesvol te zijn. Daarnaast is er tijdens deze les uitgebreid aandacht voor het oefenen van coachingsvaardigheden. We zoomen in op een praktische methode waarmee je je cliënt kunt helpen bij het veranderen van zijn gedrag: motiverende gespreksvoering. Verder staan we stil bij de vraag: hoe raakt iemand intrinsiek gemotiveerd? Hierbij komt de zelfdeterminatietheorie aan de orde. Ten slotte krijg je handige tools aangereikt voor het succesvol begeleiden van veranderingsprocessen.

  • Steunpakketten
  • Verschillende hulpvragen
  • Ondernemerscompetenties
  • Coachen
  • Motiverende gespreksvoering
  • Zelfdeterminatietheorie
  • Grondhouding
  • Veranderingsprocessen
 • Bijeenkomst 2:

  Op de tweede dag leer je onder meer hoe je een Plan van Aanpak maakt om samen met je cliënt stap voor stap aan zijn schulden te werken. Misschien is de conclusie dat de onderneming van je cliënt het beste beëindigd kan worden. Daarom gaan we ook dieper in op de mogelijkheden hiertoe. Daarnaast bespreken we de optie van een lening met volledige financiering van de schulden. En je krijgt inzicht in de verschillende betalingsregelingen voor schulden. Verder staan we vandaag stil bij de werkwijze omtrent omzetbelasting en schuldregeling en raak je bekend met de aanvraag BBZ (Bijstand voor zelfstandigen).

  • Proces van dienstverlening
  • Levensvatbaarheidsonderzoek
  • Jaarrekening
  • Ratio’s berekenen
  • Schulden regelen voor ondernemers
  • Beëindigen onderneming

Deze opleiding is inclusief:

* Webcolleges ter ondersteuning van het lesmateriaal;
* Een handige memotrainer om dagelijks te oefenen met examenvragen;
* Samen leren met medecursisten voor een nog beter resultaat;
* 12 maanden toegang tot het online platform;
* Contact met de docent;
* Online lesmateriaal.

Goed om te weten

Tijdens de bijeenkomsten is een laptop of tablet noodzakelijk!

Kosten

Kosten

Deelnamekosten: € 798,- inclusief digitaal lesmateriaal en examen.
N.B. de opleiding is vrijgesteld van btw.

Je kunt betalen via een factuur, IDEAL of in 4 termijnen.

 

Wil je inschrijven of heb je een andere vraag?

Weet je nog niet helemaal welke opleiding bij jou past en wil je even sparren met één van onze opleidingsmanagers. Vraag dan geheel vrijblijvend gratis online advies aan.