Angelique: ‘Een virtuele opleiding is efficiënt én biedt persoonlijke connectie’

Geplaatst op

Net als bij veel andere mensen in de zorg, is Angelique Meyer in de sector als zzp’er werkzaam om mensen te helpen. De uitdagingen die de zorgsector kent, waren echter reden voor haar om haar horizon te verbreden. Door een opleiding tot budgetcoach te volgen, heeft ze een manier gevonden om cliënten onmiddellijk te kunnen helpen. In deze blog vertelt Angelique waarom ze budgetcoaching aan haar werkzaamheden wilde toevoegen en hoe de virtuele opleiding haar is bevallen. 

De opleiding die Angelique gevolgd heeft, en alle andere klassikale en virtuele opleidingen van Learncare Academy, kennen tot en met 21 december een korting van 15%. Onderaan het interview lees je meer informatie.

Als zzp’er in de zorg is Angelique het al langer gewend om met kwetsbare doelgroepen te werken: “Ik ben werkzaam binnen de ggz en de jeugd- en gehandicaptenzorg. Die afwisseling vind ik heel prettig en zorgt ervoor dat ik veel verschillende groepen mensen kan helpen. Dat is namelijk waar mijn motivatie ligt, net als bij andere mensen die in de zorg werken: wij hebben hart voor de mens en willen graag anderen helpen.  

Er is in de zorg momenteel wel veel gaande, zoals lange wachtlijsten en geld dat anders besteed wordt, en dan niet op de beste manier voor de cliënt. Voor je gevoel loop je hierdoor steeds meer tegen muren op en wordt het daardoor lastiger om de cliënt vooruit te helpen.

Dat is frustrerend, zeker in combinatie met de hoge werkdruk die er heerst, en de reden dat ik na ging denken over welk werk nog meer bij mij zou passen. Na onderzoek te hebben gedaan en een gesprek met een familielid die zelf in deze wereld werkt, kwam ik uit op een opleiding tot budgetcoach. Omdat mijn ouders zelf ook ooit in de schuldsanering hebben gezeten, voelde het als een mooie aanvulling op wat ik nu doe. Alsof de cirkel nu rond is.”

“Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om de opleiding te volgen. Als budgetcoach kun je meteen het verschil maken, en daar was ik echt naar op zoek. Het is ook kleinschaliger omdat je 1-op-1 met een cliënt bezig bent. Bij mijn huidige werk sta ik soms op een groep met 34 cliënten. 

Tijdens de opleiding merkte ik dat je als budgetcoach meteen vooruitgang kunt boeken. Niet dat het altijd lukt, ook hier moet een cliënt gedragsverandering doorvoeren en dat kan weerstand opleveren. Ook daar wordt gedurende de opleiding aandacht aan besteed.

De gespreksvoeringstechnieken die er behandeld werden, leverden vanwege mijn achtergrond veel herkenning op, wat een bevestiging voor mij was dat dit een mooie aanvulling is op mijn werkzaamheden. Medecursisten die werkzaam waren bij een bank, hadden veel meer financiële kennis, maar vonden het veel lastiger om bijvoorbeeld in te schatten wat voor rugzak een cliënt al heeft en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Dat is het mooie aan een klassikale opleiding, je kunt ook onderling veel van elkaar leren.”

Angelique Meyer deed opleiding tot budgetcoach

“Ik heb ervoor gekozen om de opleiding tot budgetcoach virtueel te volgen. Dat zijn lange dagen van 09:00 tot 17:00 uur en omdat ik van nature vrij druk en snel onrustig ben, moest ik hier wel aan wennen. Gelukkig waren er voldoende pauzes en werd lesstof afgewisseld met opdrachten, die je ofwel zelf moest doen of in groepjes. Het is enorm praktisch om de opleiding op deze manier te doen, het scheelt veel reistijd en je hebt toch de connectie met je medecursisten. 

Je kunt ook gewoon direct je vragen stellen aan de docent. Die is heel vriendelijk en toegankelijk en laat iedereen zijn zegje doen. Bij het inleveren van een opdracht kreeg ik snel feedback en hetzelfde gebeurde met de beoordeling van het examen.

In januari ga ik me certificeren als budgetcoach door het Kiwa examen te doen. Vervolgens wil ik via zusterorganisatie Budgetcoach.nl aan de slag en dat combineren met mijn huidige werk. Deze combinatie is goed te doen, omdat ik bijvoorbeeld middag- en avonddiensten heb. Dan kan ik ‘s ochtends heel goed langs bij een coaching cliënt.”

“Mensen die wellicht nog twijfelen of ze de opleiding tot budgetcoach zullen volgen, wil ik meegeven dat het heel leerzaam en leuk is. Je zal bovendien hard nodig zijn. De nood is nu al heel hoog en denk dat we op het gebied van financiën in een situatie gaan komen waarbij nog meer ondersteuning en hulp nodig is en er veel vraag naar budgetcoaches is. De opleiding geeft daarnaast ook leuke inzichten voor jezelf op het gebied van persoonlijke financiën. 

Bovendien sluit je de opleiding af met een eindopdracht waarin je een Sociale Kaart gaat maken. Hierdoor krijg je inzichtelijk waar jij als budgetcoach voor je cliënten terechtkunt in jouw regio. Wanneer je aan de slag gaat met je eerste cliënt, weet je door de Sociale Kaart bijvoorbeeld waar hij of zij terecht kan voor een voedselpakket. Dat is heel waardevol als startende budgetcoach; het is een mooie eindopdracht waar je echt iets aan hebt.”

Geïnteresseerd in de opleiding tot budgetcoach door Angelique haar verhaal? Tot en met 21 december profiteer je nu van maar liefst 15% korting op alle klassikale en virtuele opleidingen.

De korting geldt op de volgende opleidingen: