Ben je nog altijd goed genoeg op de hoogte? Test het in ons blog

Geplaatst op

Ben je nog altijd goed genoeg op de hoogte? Test het in ons blog

Hoe tevreden ben jij over het afgelopen jaar? Is het snel voor je gegaan of duurde het juist lang doordat er zoveel gebeurde rondom het coronavirus? Hoe het ook voor je was, we kunnen stellen dat het een bewogen jaar was. Een jaar waarin jouw rol als sociaal-financieel adviseur belangrijk was voor onze maatschappij. Veel mensen raakten in financiële problemen als gevolg van baanverlies, scheiding of ziekte. Ook vanuit de politiek ontstonden er initiatieven om de consument te beschermen, zoals bijvoorbeeld de verlaging van de rente op kredieten bij webwinkels.

Minister van Financiën grijpt in
Er wordt door critici al langer aangegeven dat deze kredieten, ook wel bekend als verzendhuiskredieten, schadelijk zijn. De rentes zijn hoog waardoor mensen alleen maar dieper in de schulden komen. Daarnaast blijkt dat zo’n 20% van de mensen met financiële problemen inderdaad een schuld bij een webshop te hebben. Al in 2017 heeft toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) onderzocht om hoeveel kredieten het gaat. Het bleek om 600.000 kredieten te gaan, waarbij geldt dat sommige mensen zelfs dubbele schulden hebben. In de praktijk betekent het dat honderdduizenden huishoudens geld hebben geleend van deze verzendhuizen. En dat tegen relatief hoge rentepercentages…

Mooie bijvangst
Als antwoord op deze problematiek heeft Wopke Hoekstra vanuit zijn rol als minister van Financiën de maximaal te vragen rente op deze kredieten tijdelijk verlaagd van 14% naar 10%. Doel is de mensen die er gebruik van maken meer financiële armslag te geven tijdens de coronacrisis. Later dit jaar zal onderzocht worden of deze verruiming structureel doorgevoerd kan worden. Mooi gevolg van deze vooralsnog tijdelijke verlaging, is dat deze veelbesproken betaalmethode niet meer rendabel lijkt voor de retailers. De rente-inkomsten dalen immers terwijl de kosten van toetsing en verstrekken van de kredieten even hoog blijven.

Heb jij je kennis op orde?
Bovenstaande casus is één van de vele thema’s die speelden in het afgelopen jaar. Wist jij exact hoe dit het zat? En heb jij er al met je cliënten over gesproken? We nodigen je graag uit om voor volgend jaar een plan te maken voor jezelf. Een plan waarin je vastlegt welke opleidingen je wanneer gaat volgen. Zo is bekend dat er, helaas, meer scheidingen zijn als gevolg van de verhoogde druk in de maatschappij. Dus misschien is de post hbo opleiding tot scheidingscoach wel zinvol om jouw advies diepgaander te maken. Of die van onafhankelijk Budget Life Planner waarin je leert om een begrijpelijk financieel plan op te stellen waarmee je cliënten helpt om hun toekomst financieel veilig te stellen. Wil je meer weten, even overleggen of heb je vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!