Op 9 mei aanstaande is het zover. Dan gaat de opleiding beschermingsbewind weer van start in in Amsterdam. Deze opleiding is relevanter dan ooit. En dat heeft vooral te maken met het aantal mensen in ons land dat het financieel moeilijk heeft. De energieprijzen die stijgen, de brandstofprijzen die historisch hoog zijn, de ingewikkelde manier waarop toeslagen berekend worden én de boodschappen die almaar duurder worden: het zijn stuk voor stuk factoren die een rol spelen bij de financiële problemen die mensen ervaren. De verwachting is dan ook dat de mensen die tot nu toe nog nét de eindjes aan elkaar wisten te knopen, dit binnen afzienbare tijd niet meer kunnen. En dan is het goed dat er professionals klaar staan die de praktijkgerichte opleiding beschermingsbewind hebben afgerond. Dat kunnen nieuwkomers in de wereld van het sociaal financieel advies zijn, maar zeker ook budgetcoaches die hun vakgebied verder willen verdiepen en verbreden.
Ben jij meer het type voor een efficiënte e-learning? Volg dan de speciale e-learningsvariant van de opleiding beschermingsbewind.
De fase van zelf doen voorbij
Van financieel hulpverleners horen we terug dat er ook op dit moment al relatief veel vrijwillige aanvragen vanuit particulieren zijn voor beschermingsbewind. Het gaat dan om mensen die al té lang, té veel geldzorgen ervaren en het liefst willen dat alles uit handen wordt genomen. En dat is precies wat beschermingsbewind, tijdelijk, doet. Waarbij een financieel hulpverlener, zoals een budgetcoach juist stuurt op zelfredzaamheid, zijn de mensen die door een bewindvoerder worden geholpen, vaak emotioneel stevig uit balans door langdurige stress. Daardoor is men niet meer in staat om de situatie op dat moment te overzien. Een bewindvoerder kan dan tijdelijk de zaken overnemen, waardoor er weer financiële rust ontstaat. Daarna kan een financieel hulpverlener, zoals bijvoorbeeld een budgetcoach deze mensen aan de hand nemen om ze financieel op de rit te houden. Deze begeleiding is veel meer gericht op het zélf doen.
Financieel hulpverlener mét uitbreiding (regels versoepeld)
Als je dit leest, terwijl je nu als financieel hulpverlener aan de slag bent, dan denk je misschien: ‘Dat lijkt me wel wat. Want dan kan ik álle mensen de hulp bieden die ze nodig hebben. Ook zij die tijdelijk even niet in staat zijn om hun financiële situatie vanuit rust te overzien.’
Wil je ook voor die mooie combinatie gaan? Geef je dan op voor de klassikale opleiding of de e-learningsvariant en ga dit voorjaar nog aan de slag. Ook goed om te weten: de regels rondom dit vakgebied zijn onlangs versoepeld: er is bepaald dat werkervaring als budgetbeheerder of schuldhulpverlener voor maximaal één jaar wordt meegewogen in het oordeel.
Benut je STAP-budget
Ook voor deze opleiding geldt het STAP-budget ter hoogte van € 1.000, In ons blog van volgende week vind je er nog veel meer informatie over, rechtstreeks vanuit de praktijk. Voor nu goed om te weten: ook voor deze opleiding is er budget voor jou beschikbaar. Inschrijven voor de opleiding doe je hier, zet in het opmerkingenveld ‘STAP-budget’ en je ontvangt alle relevante informatie.