Ben jij die ene schuldhulpverlener die het verschil maakt voor je cliënt? – Bevat info over de energietoeslag

Geplaatst op

Het zijn spannende tijden, niet alleen voor de mensen die te maken hebben met schuldhulpverlening, maar ook voor de betrokken hulpverleners. Zo zorgen de energieprijzen die alsmaar blijven stijgen bij nogal wat cliënten voor zorgen en onzekerheid. Waar de één zich afvraagt of hij op een later tijdstip nog wel in staat is om alle rekeningen te betalen, speelt er voor hen die in een schuldregeling verwikkeld zijn nog een andere zorg. De combinatie van schuldregeling en stijgende energieprijzen geeft namelijk extra onrust: mensen zijn bang dat hun schuldregeling gevaar gaat lopen doordat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen. Daarom besteden we in dit blog specifiek aandacht aan cliënten met schulden en aan wat jij vanuit je rol als budgetcoach, schuldhulpverlener of bewindvoerder voor hen kunt betekenen. PS. De tweede dag van ons online event is vandaag begonnen! Wil je weten hoe dag 1 is gegaan? Bekijk de link onderaan dit blog.

Veel aan de hand op schuldhulpgebied

Er is, in het algemeen gezien, sowieso veel aan de hand op schuldhulpgebied. Zo worden op dit moment bijvoorbeeld de Nibud-normen sterk aangepast, en ook dat gegeven kan weer bepaalde emoties oproepen bij een cliënt. Het zijn roerige tijden waarbij je als sociaal-financieel hulpverlener stevig in je schoenen moet staan. Uiteraard houden wij de komende tijd de actualiteiten goed in de gaten, zodat we je op tijd informeren over relevante veranderingen. In onze opleiding schuldhulpverlener, die overigens ook als een praktische e-learningsvariant beschikbaar is, staan we stil bij onderwerpen als: Hoe zorg je ervoor dat je je cliënt gemotiveerd houdt in deze tijd? En kun je samen nog de doelen halen die je eerder voor ogen had? Het is goed om je te realiseren hoe belangrijk je voor deze mensen bent. Je hebt in het verleden vast weleens ervaren dat je als steun en toeverlaat gezien wordt door je cliënt.

Schrijf jij je in voor onze opleiding tot schuldhulpverlener? Deze start op 11 mei in Eindhoven en het STAP-budget, dus € 1000 euro voordeel, is van toepassing!

Energietoeslag is geen inkomen

Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat energietoeslag geen inkomen is. En juist omdat deze toeslag geen inkomen is kan er ook geen beslag op gelegd worden tijdens een minnelijke of wettelijke schuldregeling. Ook valt de toeslag niet in de boedel. Daarnaast is de energietoeslag belastingvrij. Daardoor heeft de toeslag eveneens geen invloed op het fiscaal inkomen én het recht op huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag.

Schuldhulpverlening: een práchtig beroep met veel kansen op de arbeidsmarkt

Deze beroepsmogelijkheden zijn er

Na het afronden van de hbo-opleiding tot schuldhulpverlener kun je in diverse functies aan de slag. Bijvoorbeeld als schuldhulpverlener, budgetcoach, budgetbeheerder of casemanager schuldhulp. Je kunt in dienst treden bij uiteenlopende instellingen en organisaties. Denk aan woningbouwcorporaties, gemeenten, private schuldhulpbureaus of instellingen voor budgetbeheer. Ook financiële instellingen en zorgcentra hebben vaak werk voor professionele schuldhulpverleners. Daarnaast kun je ook als zelfstandige gaan werken. Wil je overleggen over jouw mogelijkheden? Bel dan even met 085 273 58 69 of stuur een e-mail naar info@learncare.nl. Of bekijk onze speciale webpagina met daarin alles wat je wilt weten over het vak van schuldhulpverlening.

“We zijn al jarenlang klant bij Learncare Academy: ze bieden maatwerk, desgewenst op eigen locatie, mét deskundige docenten”

Marcel bakker Schuldhulpverlener bij Lumens Groep.

Tweede dag van ons Week van het Geld event – Samen pakken we geldzorgen aan

Dan even iets anders: vandaag zijn wij alweer begonnen aan de tweede dag van ons Week van het Geld-event, en deze dag belooft, net als de eerste dag op 29 maart succesvol te zijn. Deelnemers zijn enthousiast, er zijn veel mooie nieuwe connecties gelegd, gesprekken gevoerd en inspirerende workshops gegeven. Ook hier pakken we met elkaar op allerlei manieren geldzorgen aan. De meeste deelnemers bleven de hele dag geboeid kijken.

We kregen van vele deelnemers reacties waaronder deze:

Met vierkante oogjes en tuutende oortjes wil ik jullie bedanken. Tot overmorgen!

Dankjewel voor alle info. Heel informatief!’

Hartstikke bedankt Learncare!’

‘Zeker een positieve eerste dag, dankjewel! Ik kijk uit naar donderdag, iedereen bedankt voor vandaag!’

Vragen? Blijf er niet alleen mee rondlopen! 

Kortom, we doen het samen, ook nu. Wil je meer weten over onze opleidingen of even overleggen over dat wat je bezighoudt? Misschien heb je te maken met een casus waar je niet direct uitkomt of wil je sparren met een van onze ervaren docenten omdat je twijfelt over welke opleiding het best bij je past? Neem dan vooral contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.
 
PS Download hier onze opleidingsbrochure met daarin het complete trainingsaanbod.