Wat is er veranderd in de wereld van bewindvoering?

Geplaatst op

In een eerdere blog stelde Marleen Verkade zich voor als onze nieuwe docent voor de klassikale opleiding beschermingsbewind. Daarvoor had zij jaren haar eigen bedrijf als zelfstandig professioneel beschermingsbewindvoerder. In deze blog vertelt ze over positieve wijzigingen in de wereld van bewindvoering, die we bij Learncare waarnemen.

Positieve ontwikkelingen in de wereld van bewindvoering

Bij Learncare zorgen we dat we altijd op de hoogte zijn van ontwikkelingen in de sociaal-financiële wereld. De afgelopen jaren zien we bijvoorbeeld veranderingen in de opleidingseisen voor bewindvoerders. Een van de veranderingen die we hebben opgemerkt, is dat de toelatingseisen voor het beroep enigszins zijn versoepeld. Was vroeger alleen een passende hbo- of wo-opleiding, of een masterdiploma van een passende wo-opleiding, een standaard vereiste om beschermingsbewindvoerder te worden, tegenwoordig kan ook relevante werkervaring meetellen.

Het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM

Ik herinner me nog goed dat ik zeven jaar geleden wilde beginnen als beschermingsbewindvoerder. Mijn universitaire opleiding tot accountant leek me wel een solide basis om aan de slag te gaan in het vak. Maar daar dacht het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM anders over. Ik moest eerst een opleiding volgen en een aanvullende module afleggen voordat ik aan de slag kon. Natuurlijk heb ik niets tegen opleidingseisen, maar ik meende dat ik met mijn diploma als accountant wel goed beslagen ten ijs kwam. Na de opleiding tot professioneel Civiele Bewindvoerder en de module Schuldenbewind bij Learncare Academy én een stageperiode bij een ervaren bewindvoerder, ben ik alsnog aan de slag gegaan als zelfstandig professioneel beschermingsbewindvoerder.

Werkervaring telt mee

De opleiding is enorm waardevol en ik heb er geen seconde spijt van gehad. Toch ben ik blij dat de eisen nu iets gemakkelijker zijn geworden. Als je voldoet aan de opleidingseisen voor een assistent-bewindvoerder, kun je bewindvoerder worden als je ten minste twee jaar voor ten minste 24 uur per week in loondienst taken van een beschermingsbewindvoerder hebt verricht onder verantwoordelijkheid van een door de kantonrechter benoemde professionele beschermingsbewindvoerder. Wat ik hier positief aan vind, is dat er meer mogelijkheden zijn om bewindvoerder te worden voor mensen met wél de juiste werkervaring, maar niet precies het juiste diploma. Op deze manier krijgen meer mensen de kans om deze belangrijke rol te vervullen en dat er meer mogelijkheden zijn om in te stromen. In de basis denk ik echter nog steeds dat het goed is dat bewindvoerders wel een hbo- of wo-werk- en denkniveau hebben, gezien de complexiteit, diversiteit en de impact van het beroep.

Aan de slag als beschermingsbewindvoerder?

Wil je zelf aan de slag als beschermingsbewindvoerder, dan zijn er verschillende routes die je kunt volgen om aan de opleidings- en werkervaringseisen te voldoen. Je kunt bijvoorbeeld een bachelor-diploma van een passende hbo- of wo-opleiding behalen, of een master-diploma van een passende wo-opleiding. Ook kun je voldoen aan de opleidingseisen voor een assistent-bewindvoerder en ten minste 2 jaar in loondienst taken van een beschermingsbewindvoerder hebben verricht onder verantwoordelijkheid van een door de kantonrechter benoemde professionele beschermingsbewindvoerder. Voor meer informatie over de exacte details en vereisten, kun je terecht op de website van Rechtspraak.nl.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de opleidingen die Learncare Academy biedt? De eerstvolgende klassikale opleiding beschermingsbewind begint op 1 november in Utrecht. Meer informatie lees je hier. Learncare Academy biedt ook andere praktijkgerichte opleidingen – online, klassikaal of virtueel – die jou als sociaal financiële hulpverlener tot een echte expert kunnen maken. Check ons overzicht voor meer informatie.