Certificaat: Post HBO Budgetcoach NEN 8048
Studieduur: 2-3 maanden, 12 maanden toegang tot online platform
5 bijeenkomsten
Inclusief examentrainingen KIWA persoonscertificering SHV 3


Opleiding budgetcoach NEN 8048

De Post HBO opleiding budgetcoach NEN 8048 leidt je op tot Professionele budgetcoach met het erkende vakbekwaamheid certificaat NEN 8048

Algemeen
Steeds meer mensen komen in de financiële problemen doordat ze het overzicht in hun eigen geldzaken kwijt zijn. Ze geven meer geld uit dan er binnenkomt en krijgen niet de juiste balans tussen inkomsten en uitgaven. In de praktijk kampen zowel jongeren, volwassenen als ouderen met dit probleem. Met de juiste budgetbegeleiding is iemand al snel geholpen. Indien er geen helpende hand geboden wordt, dan belandt men alsnog onnodig in de schuldhulpverlening. Het vroegtijdig inschakelen van een budgetcoach voorkomt problematische schulden en administratieve chaos.

Bekijk alle klantervaringen

Budgetcoach Eerstelijns financiële zorgverlener
Vanuit de ervaring met de opleiding schuldhulpverlening heeft Learncare, een geheel op de praktijk gerichte opleiding tot budgetcoach ontwikkeld. Een budgetcoach is een (tijdelijke) steun en toeverlaat voor mensen die het overzicht in hun financiële huishouding kwijt zijn. Als budgetcoach begeleidt je mensen met budgetproblemen en stel je samen met de cliënt weer orde op zaken.

Eigen bureau budgetcoaching
Het is mogelijk om als gecertificeerd budgetcoach een eigen bureau op te richten. Als freelancer of zelfstandig ondernemer heb je de vrijheid om zelf je werkuren in te delen.

Voor wie is de opleiding budgetcoach zeer geschikt

Wat is het verschil tussen budgetcoaching, schuldhulpverlening en bewindvoering?

Budgetcoach, schuldhulpverlening en bewindvoering, 3 hele interessante vakgebieden, maar ook heel verschillend van elkaar. Tijdens het gratis advies webinar kan onze opleidingsdirecteur vol passie je alles vertellen over de verschillen in dit vakgebied. Je leert alle ins en outs en ontvangt handige tips voor in de praktijk. Daarvoor hoef je alleen maar in te loggen vanuit huis of waar dan ook!

Aanmelden voor de gratis webinar >>

Doelgroep en vooropleiding
Om de opleiding tot Budgetcoach te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel gaan we er vanuit dat je beschikt over minimaal MBO werk- en denkniveau.

Niveau
Vergelijkbaar met MBO 4 / HBO niveau

Welke beroepsmogelijkheden zijn er?

Incompany opleiding verzorgd door Learncare Academy voor Rabobank Heerlen

Het boeiende aan budgetcoaching is dat je door middel van cijfermatige onderbouwing mensen het inzicht wil geven dat er iets bij hen zelf dient te veranderen. Het gaat dan voornamelijk om houding en gedrag. Deze laatste zorgen voor gezonde financiën, iets wat cliënten vaak niet direct herkennen. Je kan als budgetcoach dus werken aan bewustwording en inzicht. Zodra dit ontstaat volgen daarop aansluitend gezonde financiële gedragspatronen. Dan is de weg ingezet naar een stabiel financieel huishouden.Docent R. Westphal

Samen online leren

Tijdens de klassikale bijeenkomsten krijg je alle benodigde theoretische kennis aangereikt om aan de slag te gaan als Budgetcoach. Samen met je medecursisten heb je de mogelijkheid om online aan de slag te gaan met opdrachten. Samen leren om zo nog beter resultaat te behalen. In de online omgeving ontvang je diverse examentrainingen en opdrachten om je extra goed voor te bereiden op het examen SHV III. Liever leren via mobiel of tablet? Dat kan met onze gratis memotrainer App. Dagelijks ontvang je vragen en heb je de mogelijkheid om een examendatum in te stellen om zo gericht te trainen.

 • 17 unieke webcolleges ter ondersteuning van het lesmateriaal
 • Inclusief handige memo trainer waarbij je dagelijks kunt oefenen met examenvragen
 • Samen leren met je medecursisten voor nog beter resultaat

Programma

Tijdens de opleiding wordt gewerkt met de methodiek van ‘ervarend leren’. De opleiding vindt plaats in een praktische setting met gebruik van simulaties, cases uit de realiteit en oriëntatie op het werkveld. Het uitvoeren van verschillende opdrachten maakt deel uit van de opleiding. Zelfstandig leren is bij Learncare een belangrijk uitgangspunt. Wij verwachten dat je de lessen zelfstandig doorneemt en er over nadenkt hoe je de aangereikte leerstof praktisch kunt inzetten. Het is van belang je eigen voortgang in de gaten te houden en jezelf te blijven motiveren. Voor deze opzet is bewust gekozen omdat dit nieuwe vakgebied vraagt om zelfstandige en communicatief vaardige probleemoplossers

Doel van deze opleiding
Met deze opleiding vergaar je kennis van de processen binnen het vakgebied budgetcoaching. Tevens is deze opleiding een zeer praktijkgerichte voorbereiding op het examen Persoonscertificering Schuldhulpverlening Module SHV III van de Kiwa Nederland B.V. en conform de eisen als omschreven in de NEN 8048. (Vakbekwaamheidsprofiel module SHV III: communicatie en coaching binnen de schuldhulpverlening; budgetcoaching, informatie en advies en nazorg).

Het staat voor een ieder vrij om deel te nemen aan het examen SHV III. Als je het certificaat SHV III behaald wordt je ingeschreven in het register Schuldhulpverlener van Kiwa Nederland B.V.

Inhoud
 • Webcolleges ter ondersteuning van het lesmateriaal;
 • Inclusief handige memo trainer waarbij je dagelijks kunt oefenen met examenvragen;
 • Samen leren met medecursisten voor een nog beter resultaat;
 • 12 maanden toegang tot het online platform;
 • Contact met de docent;
 • Laptop/ipad/tablet benodigd tijdens de bijeenkomsten. In het online platform staat het lesmateriaal welke te downloaden is.

Voorbereiding en studiebelasting
Voor het bestuderen van de theorie en het uitwerken van huiswerkopdrachten dient u rekening te houden met een studiebelasting van ca. 5 – 10 uur per studiebijeenkomst.

Deelname certificaat
Als afronding van de opleiding is het maken van de scriptie Sociale Kaart een vereiste. Met een beoordeling van minimaal een 6 wordt het deelname certificaat uitgereikt.

Aantal deelnemers
Minimum aantal deelnemers: 8
Maximum aantal deelnemers: 15

Examen SHV III NEN 8048
Steeds meer zakelijke opdrachtgevers vragen naar budgetcoaches die in het bezit zijn van een toetsbaar certificaat en de verplichting tot jaarlijkse bijscholing door middel van het behalen van P.E. punten.
Tijdens de opleiding wordt je opgeleid voor het examen SHV III.
Na het behalen van het examen NEN 8048 SHV III, wordt je ingeschreven in het register van de Kiwa.
Met het certificaat onderscheid je je van de rest van de budgetcoaches.

Examen persoonscertificering

 • Gemakkelijk online examen afleggen op één van de 19 locaties in Nederland.
 • Examens ook op zaterdag en in de avond
 • Examenlocaties door heel Nederland

Kosten en data

Deelname kosten: €1499,-
Keuze uit betalen met factuur, IDEAL of betalen in 4 termijnen.

Aanvullende kosten:

 • Digitaal lesmateriaal is gratis. Lesmateriaal thuis ontvangen €59,95. Geef dit aan tijdens het inschrijven
 • De kosten voor het examen SHV III (theorie examen + praktijk-assessment): is € 520,00
 • Aanvragen van de VOG:
  Een VOG kan digitaal worden aangevraagd.
  Je dient een e-mail te sturen aan vogaanvraag@kiwa.nl.
  Graag er bij vermelden dat het om de KIWA persoonscertificering schuldhulpverlener gaat.
  De kosten hiervoor zijn €33,85 en dien je direct te voldoen via IDEAL.
  Een kopie van de VOG dien je één week voor de start van het examen per e-mail in te leveren. Dit kan via info@learncare.nl en graag de code rechts bovenin zichtbaar maken. Zonder VOG kun je niet deelnemen aan het examen.
 • De kosten voor het document NEN 8048-1:2013 is € 47,92. Aangezien dit niet een openbaar document is, dien je dit document te bestellen voor deze opleiding. Dit kun je doen via de website www.nen8048.nl.

Bovenstaande extra kosten zijn niet inclusief de opleiding


Inschrijven

Eindhoven
9 maart 2020
09:00
17:30
+
Alkmaar
14 april 2020
09:00
17:30
+
Zwolle
14 mei 2020
09:00
17:30
+
Rotterdam
15 juni 2020
09:00
17:30
+
Utrecht
25 augustus 2020
09:00
17:30
+
Amsterdam
30 september 2020
09:00
17:30
+
Alkmaar
26 oktober 2020
09:00
17:30
+
Utrecht
17 november 2020
09:00
17:30
+
Rotterdam
19 november 2020
09:00
17:30
+
Onbekend
+

Service na de opleiding

Wij vinden het belangrijk dat je na de opleiding er niet alleen voor staat.
Na de opleiding heb je de mogelijkheid om binnen 12 maanden een gratis webinar te ontvangen. Je hebt de keuze uit het webinar aanbod.
Het webinar aanbod is erg divers waardoor jij je nog eens extra kunt verdiepen in een onderwerp naar keuze.

Kennis- en expertisecentrum
Heb je na de opleiding nog vakinhoudelijke vragen? Dan kun je kosteloos terecht bij onze kennis- en expertisecentrum.


Vragen?
Wij bellen je graag terug

Naam*

Telefoonnummer*

Onderwerp*

Datum en tijdstip terugbellen

Advies nodig?

Vrijblijvend online advies van onze opleidingsmanagers

Online advies

Gratis online advies zonder reiskosten

Klik hier

Delen