Je denkt eraan om budgetcoach te worden. Maar hoe pak je budgetcoach worden eigenlijk aan? Welke opleiding heb je nodig? En waar moet je nog meer rekening mee houden? We leggen het uit in dit artikel aan de hand van een stappenplan. Met de juiste motivatie en competenties volg je deze stappen sneller dan je wellicht denkt. Over 3 maanden kan jij al je eerste cliënt bijstaan.
Je wil budgetcoach worden, en nu?
Jij hebt je geldzaken altijd goed op orde. En waar anderen de kriebels krijgen van geld en cijfers, spreekt het jou juist aan. Deze voorliefde voor financiën wil je nu graag inzetten voor anderen. Dat is fijn, want jouw hulp is hard nodig.
Doordat we de afgelopen jaren te maken hebben gehad met onder andere hoge inflatie, dure energierekeningen en de coronacrisis, zijn er veel Nederlanders met geldzorgen. Als budgetcoach kun je hen helpen om financieel overzicht en daarmee financiële rust te creëren.
Al aan gedacht? Opleiding tot schuldhulpverlener
Ook een optie is een opleiding volgen tot schuldhulpverlener. Volgens de laatste cijfers zijn er ruim 726.000 Nederlandse huishoudens met schulden: een recordaantal. In 2021 was er nog sprake van 620.000 huishoudens met schulden. Waar je als budgetcoach zorgt dat dit getal niet verder blijft stijgen, help je als schuldhulpverlener deze huishoudens uit de problemen.
Hoewel beide beroepen voldoening geven en er ook overlap bestaat, zijn er ook verschillen. Zo duurt een traject bij een budgetcoach over het algemeen tussen de 1 en 10 sessies en duurt een schuldhulptraject 18 maanden. Een schuldhulpverlener spreekt daarnaast niet alleen met de cliënt, maar ook met schuldeisers om te bemiddelen over het te betalen bedrag. Meer informatie over de opleiding, taken en baankansen van een schuldhulpverlener? Lees hier verder.
Budgetcoach worden: een stappenplan
Is het beroep budgetcoach voor jou een betere match? Volg dan dit stappenplan. Binnen mum van tijd help jij je eerste cliënten met hun financiën.
Stap 1: Kijk of je de benodigde competenties hebt
Er is geen specifieke voorkennis of -opleiding nodig om een opleiding tot budgetcoach te volgen. Wel is het belangrijk dat je de juiste competenties in huis hebt, die we in de intro al even benoemden. Zo is het belangrijk dat je:
- Affiniteit met financiën hebt;
- Empathisch en geduldig bent, je hebt het vermogen om je in te leven in een situatie van een ander;
- Sterke communicatieve vaardigheden hebt, je moet je cliënt kunnen overtuigen van gedragsverandering;
- Goed bent in luisteren, motiveren en probleemoplossend denken.
Omscholen tot budgetcoach
Heb je momenteel een baan in de financiële sector, of juist als sociaal hulpverlener? Dan zijn dat perfecte achtergronden om je te laten omscholen tot budgetcoach. Jouw eerdere opleiding en ervaring zijn een pluspunt op je cv voor eventuele werkgevers. Maar laat je vooral niet tegenhouden wanneer je geen financiële of maatschappelijke achtergrond hebt. Omdat er geen specifieke voorkennis en vooropleiding nodig is en de opleiding relatief kort is, is dit een ideale opleiding voor iedereen die zich wil omscholen en het verschil wil maken in het leven van anderen.
Stap 2: Kies een opleiding uit
Je kunt een opleiding tot budgetcoach volgen bij verschillende instanties. Vaak duurt de opleiding 3 tot 6 maanden. Ook Learncare Academy biedt een opleiding aan. Learncare Academy is al meer dan 18 jaar de sociaal financiële opleider van Nederland.
Het opleidingsinstituut is opgericht met de doelstelling om financiële hulpverleners op te leiden en wordt dan ook gerund door mensen met veel ervaring en kennis op dit specifieke gebied. En, ook onwijs belangrijk, door mensen met hart voor de zaak: Nederland schuldenvrij maken en zo een steentje bijdragen om armoede de wereld uit te helpen.
Het specialisme van Learncare Academy is merkbaar in de volledigheid (inclusief nieuwe ontwikkelingen), uitgebreidheid en de deskundigheid van de docenten. Omdat winst nooit het uitgangspunt is van ons opleidingsinstituut, kunnen we daarnaast een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding realiseren. Lees meer over waarom onze oud-cursisten voor Learncare Academy kozen in plaats van een groot opleidingsinstituut.
Stap 3: Bepaal of je de opleiding klassikaal, virtueel of als e-learning wil doen
Bij Learncare Academy heb je de mogelijkheid om de opleiding op verschillende manieren te volgen:
- Klassikaal: fysiek in de schoolbanken met medecursisten.
- Virtueel: in klasverband, maar dan online vanuit huis.
- Als e-learning: ideaal voor mensen die niet gebonden kunnen zijn aan bepaalde tijdstippen.
Elk van de mogelijkheden heeft eigen voor- en nadelen. De eerstvolgende opleiding start virtueel, op 7 november 2024. Weet je niet welke mogelijkheid het beste bij je past? Je kunt altijd even vrijblijvend sparren met één van onze opleidingsmanagers.
Stap 4: Bepaal je of als zzp’er of in loondienst wil werken
Wanneer je de opleiding hebt afgerond, kun je als budgetcoach aan de slag, bijvoorbeeld bij gemeenten, banken, welzijnsinstellingen of woningbouwcorporaties. Of wil je liever aan de slag als zzp’er? Dat brengt meer administratieve rompslomp met zich mee, maar geeft je wel de vrijheid om je eigen tijden en cliënten te bepalen. Misschien kies je bijvoorbeeld een bepaalde doelgroep waar je je echt in gaat specialiseren.
Via onze zusterorganisatie Budgetcoach.nl bestaat ook de mogelijkheid om je als zzp’er aan te sluiten, mits er vacatures open staan binnen een bepaalde regio.
Stap 5: Houd je kennis up to date
Na het behalen van een deelnamecertificaat kun je aan de slag als budgetcoach. Hiermee laat je zien dat je de kennis paraat hebt om je cliënten te kunnen bijstaan. Het leren houdt daar echter niet op: het is ook belangrijk om je kennis up to date te houden vanwege de continue veranderingen in belastingen en toeslagen, maar ook wet- en regelgeving. Zeker omdat je te maken hebt met een kwetsbare doelgroep, die op jouw hulp rekent.
Dat niet alleen: het is ook goed én leuk om nieuwe dingen te blijven leren. Dit doe je bijvoorbeeld door masterclasses en webinars te volgen. Deze houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en helpen je nog verder te specialiseren. Bekijk ons uitgebreide aanbod op onze website.
Opleiding om budgetcoach te worden
Op 7 november 2024 start de eerste klassikale opleiding tot budgetcoach weer. Volg je de opleiding liever virtueel? Dan start je op 19 november 2024. Via deze link vind je meer informatie over de opleiding en de locaties en de mogelijkheid om je in te schrijven.