Dat er veel gebeurt in schuldhulpland is niets nieuws. Niet alleen is de regelgeving complex en aan verandering onderhevig, ook de VTLB calculator is onlangs herzien. En dat is belangrijke informatie voor hen die de opleiding schuldhulpverlening, beschermingsbewind of budgetcoach volgen of overwegen.
Problemen door nieuwe beslagvrije voet
Stephanie Hesterman, eigenaar van Learncare Academy vertelt erover: ‘In de afgelopen periode is in het werkveld gebleken dat de berekening van de VLTB problemen met zich meebracht. In zo’n 25% tot 40% van de berekeningen was de uitkomst van de calculator onrechtvaardig. Dit leidde in de praktijk tot onhaalbare budgetten voor de cliënt. De oorzaak bleek te zitten in de basis van de berekening. Tot 1 januari beschikte iedereen (op basis van zijn VTLB) over 95% van de toepasselijke bijstandsnorm met correcties op basis van individuele lasten.
Vanaf 1 januari werd dit gebaseerd op de nieuwe beslagvrije voet. En dús op 95% van de toepasselijke bijstandsnorm met correcties op basis van fictieve lasten.’
De verandering volgens bureau WSNP
De wijziging om dit probleem op te lossen wordt gezocht in aanpassing van het nominaal bedrag. De extra correcties die in het nominaal bedrag gaan komen, repareren als het ware wat er in de beslagvrije voet als tekort is berekend. En aan de andere kant kan deze aanpak ook correcties verlagen als de beslagvrije voet veel hoger uitpakt.
Om dit te bereiken worden er, net als dat vroeger gebeurde, bepaalde posten vergeleken met de norm. Het gaat dan om de invoer van woonlasten, zorgpremie, alle toeslagen en uiteraard het kindgebonden budget. Meer informatie over de beschikbaarheid van de calculator en de invloed op de Kiwa-examens vind je hier. Je kunt via deze link ook twee webinars van het bureau WSNP bekijken.
Sociaal financiële hulpverleners opgelet
Bovenstaande wijzigingen hebben direct invloed op de manier waarop sociaal financiële hulpverleners hun werk uitvoeren. Daarom informeren we steeds in een zo vroeg mogelijk stadium over de wijzigingen. Ook onze ervaren docenten nemen deze informatie mee in hun verhaal. Kijk hier voor meer informatie over onze opleidingen op dit vakgebied:
Naar de opleiding beschermingsbewind
Of naar de opleiding schuldhulpverlener
Naar de opleiding budgetcoach
Of misschien wil je liever ondernemers met schulden begeleiden?
En heb je vragen? Neem dan gewoon even contact met ons op! Je bereikt ons via info@learncare.nl of 085 273 58 69.